Benim gibi tabiri caizse mutfağın tam ortasına doğmuş olanlar eminim ki kendilerini sıkça mutfakla ilgili tatlı atışmaların içinde buluyorlardır. Özellikle bir de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde büyüme fırsatı yakaladıysanız, orada ortak kültürden doğmuş şahane lezzetlerin kaynaklarını tartışmaktan asla vazgeçemezsiniz. 😊
#Kabak OturtmaTatil beldelerinde balık-meze, pizza, ‘fine dining’, pek çok seçenek bulabiliyoruz ama damağımız arada kuru fasulye, pilav, dolma gibi ev yemeklerini de arıyor. Yöresinin yerel malzemelerini mutfağa taşıyan, hesaplı ve doyurucu esnaf lokantalarını jürimize sorduk...
#Ev Yemeğiİzmir denince akla sağlıklı ve hafif yemeklerden oluşan bir mutfak gelir. Ne de olsa İzmir demek, Ege mutfağı demek, ot yemekleri, balık ve zeytinyağlılar demek. Binlerce yıllık geçmişinde onlarca medeniyet bu topraklarda yerleşmiş. Bu medeniyetlerin etkileri elbette yörenin mutfağına yansımış, zenginleştirmiş. İzmir mutfağı zengindir ama lezzetine varmak biraz da yemeği yediğiniz adrese bağlıdır.
Ünlü bir turizm adresi olan Çeşme, bir yandan da tipik Ege kasabası özelliklerini yaşatıyor. Çeşme deyince birçok insanın aklına gelen ilk tatlar midye dolma, kumru ve süt darı (mısır). Çeşme merkezde, sakızlı dondurma ve sakız reçelinin yapılageldiği eski pastaneler; zeytinyağı, otlar, deniz ürünleriyle yapılmış envayi çeşit yemek ve mezeleriyle köklü restoranlar varlıklarını bugün de sürdürüyor.