İzmir’in en iyi 10 lokantası

Güncelleme Tarihi:

İzmir’in en iyi 10 lokantası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2008 00:00

İzmir denince akla sağlıklı ve hafif yemeklerden oluşan bir mutfak gelir. Ne de olsa İzmir demek, Ege mutfağı demek, ot yemekleri, balık ve zeytinyağlılar demek. Binlerce yıllık geçmişinde onlarca medeniyet bu topraklarda yerleşmiş. Bu medeniyetlerin etkileri elbette yörenin mutfağına yansımış, zenginleştirmiş. İzmir mutfağı zengindir ama lezzetine varmak biraz da yemeği yediğiniz adrese bağlıdır.

Kimi yılların tecrübesine sahip, kimi yeni ama iddialı pek çok lokanta var şehirde. Biz de bu hafta jüri üyelerimizden bu lokantalar arasından bir seçim yapmalarını istedik. İşte en iyi 10 listesi.

EN İYİ 10

1. Deniz

2. Cumba Et

3. Su

4. Sipari

5. Lavanta

6. Balık Pişiricisi

7. Adil Müftüoğlu Uğur

8. Kaplan

9. İmren

10. Tuval

DENİZ RESTORAN

O bir fenomen
/images/100/0x0/55ea40c7f018fbb8f8741f23


İzmir’in en gözde restoranları arasında zirvede yer alan Deniz Restoran, 1981 yılından beri 1. Kordonboyu’nda İzmir Palas Oteli’nin altında hizmet veriyor. Kuruculuğunu ve işletmeciliğini Yılmaz Ramazan Çelikkaya’nın yaptığı mekanda, oğulları Metin-Ercan-Sabri Çelikkaya bayrağı devralmış. Balık konusunda ünü tüm Türkiye’ye yayılan Deniz Restoran, haftanın yedi günü İzmirlilerin yanı sıra İzmir dışından gelenlerin ve özellikle yabancıların da gözdesi. Balıkları, mezeleri, ara sıcakları, tatlılarıyla Deniz Restoran, kentte bir fenomen. Karşıyaka ve Üçkuyular’da şubeleri var. Tel: (232) 464 44 99

CUMBA ET

Et yemeklerinde iddialı
/images/100/0x0/55ea40c7f018fbb8f8741f25


Bornova’daki Cumba Restoran & Bar, Vehbi Gündoğan ve Can Ortabaş’a ait. Kente tepeden bakan enfes manzarası var. Sıradışı dekorasyonu mimari yapısıyla uyumlu. İş toplantıları, özel kulüp yemekleri için profesyonel hizmet veriyor. Kışın özel toplantılara ayrılmış iki ayrı salonda, yazın ise Cumba Ön Bahçe ve Cumba Saklı Bahçe’de hizmet veriyor. Spesiyalleri arasında dana kaburga, mori mantar soslu bonfile, plain steak, dört peynir soslu tavuk, Cumba spesiyal var. Özellikle et yemeklerinde iddialı. Tel: (232) 388 37 73

SU

Çocuklar için oyun odası
/images/100/0x0/55ea40c7f018fbb8f8741f27


Kordonboyu’nda geçen yılın sonunda açıldı. Dekorasyonundan lezzetlerine kadar İzmir’in prestij restoranı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Mutfaktan sorumlu özel gurmeleri var. Çocuklu ailelerin keyif içinde yemeklerini yiyebilmeleri için hazırladığı oyun odasında, minikler oyuncaklarla vakit geçirirken, DVD’den çizgi film izleyebiliyor. Aileler de salondaki ekrandan çocuklarını takip ederek, yemek keyfini yaşıyor. Öğlenleri kadınların toplantılarına ev sahipliği yapıyor. Tel: (232) 464 57 57

SİPARİ

İki şubeyle hizmet veriyor
/images/100/0x0/55ea40c7f018fbb8f8741f29

Sipari Balık Restoran, İzmir’de iki farklı mekanda hizmet veriyor. Turan Bölgesi’ndeki Rain adlı eğlence kompleksi içinde üç yıldır yazlık yeri var. Üçkuyular Levent Marina’da bir yıldır hizmet veriyor. Önen Ailesi tarafından işletiliyor. Mehmet Önen’in sahibi olduğu ve işletmesini yaptığı mekanın mutfak şefi İbrahim Önen. Haftanın yedi günü açık. Günlük ve taze balıklarının yanı sıra spesiyalleri arasında yer alan karides pazı sarma, Rum usulü ahtapot, şevketibostanlı balık, paelle, bademli dil menier, balık kavurma, kavun içinde pişirilen deniz mahsulleri spesiyal büyük ilgi görüyor. Tel: (232) 259 59 58

LAVANTA
/images/100/0x0/55ea40c7f018fbb8f8741f2b

Yakında İstanbul’da

Sahipleri Melda Durğunoğlu ve Fatoş Çırpıcı. 2004’te Alaçatı’da Akdeniz Mutfağı ağırlıklı bir mönüyle hizmet vermeye başladı. Alsancak’taki Envelo adlı gece kulübünde de kışlık mekanıyla hizmet veriyor. Taze malzeme kullanmaya önem veren sahipleri, İzmir ve Çeşme’nin ardından üçüncü şubelerini İstanbul Ortaköy’de hizmete açma hazırlığında. Özenle seçtikleri ürünleri taze, basit ve sağlıklı tabaklara dönüştürüyorlar. Tel: (232) 463 28 69

BALIK PİŞİRİCİSİ
/images/100/0x0/55ea40c7f018fbb8f8741f2d


Dil balığı şişi deneyin

Sahibi Veli Sinanoğlu’nun aşçıbaşılığını da yaptığı Balık Pişiricisi Veli Usta, 1972 yılından beri İzmir’de hizmet veriyor. Mehmet Şahin’in de ortağı olduğu mekan, her gün 12.00-23.30 arası açık. Dil balığı şiş mutlaka denenmeli. Veli Usta, Türkiye’de orijinal dil şişi kendilerinin sattığını ve tadını kimsenin yakalayamadığını iddia ediyor. Bahçe 65, salon 180 kişi yemek yiyebiliyor. Modern bir dekorasyona sahip. Müdavimleri arasında Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz, Demet Akbağ, Nejat Uygur var. Kişi başı 40-60 YTL hesap ödüyorsunuz. Türkçe pop ve klasik eserler çalınıyor. Tel: (232)464 27 05

ADİL MÜFTÜOĞLU UĞUR

Gerçek bir esnaf lokantası
/images/100/0x0/55ea40c7f018fbb8f8741f2f


Çankaya’da eski Bit Pazarı içinde 41 yıldır hizmet veriyor. Ciğer sarma ve kuzu tandırıyla meşhur. Kendi halinde bir mekan olan restoranın zeytinyağı Ayvalık, tereyağı ise Urfa’dan geliyor. Ancak, Uğur Lokantası adını kullanan pek yok. Herkes burayı Adil Müftüoğlu’nun esnaf lokantası olarak biliyor, yani sahibinin adıyla özdeşleşmiş tam 41 yıllık bir lokanta. Adil Müftüoğlu, İzmir Lokantacılar Odası’nın kurucusu ve yıllarca başkanlığını yapmış. Gerçek bir esnaf lokantası. Çarşı esnafıyla birlikte kepenk açıyor, onlarla birlikte dükkanı kapatıyor. Akşam saat 19.00’dan sonra içeri müşteri alınmıyor ama zaten o saate kadar yemeklerin büyük çoğunluğu bitmiş oluyor. En ünlü spesiyali ise kurufasulye pilavıyla, lor tatlısı. Tel: (232) 483 32 34

KAPLAN

Otları Tire ormanlarından
/images/100/0x0/55ea40c7f018fbb8f8741f31

Tire Kaplan Dağ Restoran, kestane ve defne ağaçlarıyla kaplı Tire’nin, Kaplan suyunun içinden geçtiği Kaplan köyünde bulunuyor. Tire’yi kuşbakışı gören tahta masalarında, sahiplerinin özenle hazırlattığı yöresel ev yemeklerini tadabilirsiniz. Emekli öğretmen Lütfü Bey ve eşi Hürmüz Hanım’ın misafirlerini sevgiyle ağırladıkları mekanda, Tire ovalarında yetişen otları, patlıcan balığını (lalengi), sarmaşık (kuşkonmaz) kavurmasını, pazı kavurmayı, kabak çiceği dolmasını, Ege düğünlerinin vazgeçilmez yemeği keşkeği, şevketibostan yemeğini deneyebilirsiniz. Tatlı olarak kabak tatlısı ve karadut reçelli lor peynirini yemelisiniz. Tel: (232) 512 66 52

İMREN

Modern Rumeli mutfağı
/images/100/0x0/55ea40c7f018fbb8f8741f33

Yugoslavya’dan göç edip önce Alaçatı’da kadayıfçılık yapan Abdürrahim ve Fadıl Kadagan kardeşler, 1953’te Çeşme’de şimdiki mekanın karşısında ilk İmren Lokantası ve Oteli’ni açtı. 1960’ta bugünkü yerlerine taşındılar. İmren Restoran’ı Recep, Bülent, Egemen ve Ender Kadagan kardeşlerden oluşan üçüncü kuşak devam ettiriyor. Rumeli yemeklerini, modern mutfakla harmanlıyorlar. Yaz-kış 12.00-23.00 arası açık. Her türlü zeytinyağlı ve ızgara yemek var. Kaşarlı patlıcan oturtma, kabak çiçeği dolması, güveçte et, rosto, yaprak sarma, tel kadayıf, cevizli kabak tatlısı yiyebilirsiniz. İnkılap Caddesi’ndeki mekanın İstanbul ve Ankara’dan da müdavimleri var. Tel: (232) 712 76 20

TUVAL

Yemekler Akdeniz karması
/images/100/0x0/55ea40c7f018fbb8f8741f35


Konak Pier’de hizmet veren Tuval Restoran, Türk ve dünya mutfaklarından örnekler sunuyor. Mönüsü et yemekleri ağırlıklı. Türk, Fransız ve İtalyan mutfaklarının yanı sıra, sadece Tuval Restoran’da yiyebileceğiniz özel yemek, salata ve soslar var. 7 yıl önce ilk şubesini Alaçatı’da açtı. 3 yıldır Konak Pier’de. İşletmecisi Semra Erdoğan. Tel: (232) 483 80 37, Alaçatı Tel: (232) 716 98 08
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!