ABD'nin Ohio eyaletinin Jefferson şehrinde yaşayan April Balascio'nun, dışarıdan bakan herkesin "sıradan" diye tabir edebileceği bir hayatı vardı. Ancak gerçekler film senaryolarında bile olamayacak kadar inanılmazdı.
#ABDTürkiye ile Almanya arasında 1924 yılında başlayan dostluk ilişkileri, Würzburg’da düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Almanya IKG-Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü ve Türk-Alman Dostluk Derneği tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında 100 adet resimden oluşan sergi yer aldı.
#Almanya2020 Elazığ depremleri ile 2023 depremleri arasındaki sismik boşluğun Malatya'daki 5,9 büyüklüğündeki depremin kaynağı olduğunu öne sürdü. Cornell Üniversitesi akademisyenleri, bu depremin muhtemelen tetiklenmiş bir olay olduğunu belirtti. Araştırmalar, Elazığ ve 2023 depremlerinin fay üzerindeki baskıyı artırarak Malatya'daki depremin oluşma olasılığını yükselttiğini gösteriyor.
#MalatyaWilliam Hanna tarafından yaratılan Tom ve Jerry karakterlerine dayanan Amerikan filmi ekranlara geliyor. Filmin yönetmenliğini Tim Story üstlendi. Peki, Tom Ve Jerry filmi ne zaman, kaç yılında çekildi? Tom Ve Jerry konusu ve karakterleri
#Tom Ve JerrySadece ABD'nin değil dünyanın en yaşlı insanlarından biri olan Morrie Markoff, 110 yaşına kadar hem fiziksel hem de zihinsel sağlığını korumayı başardı. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Markoff'un sağlık sırlarını 83 yaşındaki kızı anlattı.
#Uzun ÖmürOna “Cazın Prensesi” diyorlar. Akra Antalya’da düzenlenen Antalya Akra Caz Festivali kapsamında Türkiye’ye geldi. Aziza Mustafa Zadeh ile kulisinde tanışma fırsatı buldum. Su gibi, çok zarif bir kadın. Çocukluğundan beri Almanya’da yaşıyor ama Azeri kökenli olduğu için seyircisine Türkçe hitap edebiliyor. Bunlar üç kuşak yetenek. Anne-baba zaten müzisyen ama verdiği muhteşem konsere bir ara oğlu Ramiz Han da piyano çalarak dahil oldu. Bu özel sanatçıya gençliğimden beri hayranım, sonunda muradıma erdim...
#Savaş ÖzbeyGoogle'ın geçtiğimiz günlerde Kanada'daki dijital yayıncılara içeriklerinin karşılığında telif ödemesi yapmayı kabul etmesi, akıllara bu alandaki ilk örnek olan Avustralya'yı getirdi. Sadece Google'ın değil Facebook'un da yayıncılara ödeme yaptığı ülkede elde edilen tecrübeler, dünyanın geri kalanı için çok önemli. Bu noktadan yola çıktık, Avustralya örneğinin başka ülkelerdeki yayıncılar için ne anlama geldiğini Columbia Üniversitesi Gazetecilik Okulu Öğretim Üyesi Bill Grueskin'e sorduk...
#GoogleGoogle'ın Kanada'daki dijital yayıncılara içeriklerinin karşılığında telif ödemesi yapmayı kabul etmesi uluslararası basında büyük ses getirdi. Ancak bu konuda Kanada ilk örnek değil. Bu bağlamda hem Google'ı hem de Facebook'u dize getiren ilk ülke 2021 yılında Avustralya oldu. Peki teknoloji şirketlerinin Avustralya merkezli basın kuruluşlarına yaptığı ödemeler nasıl sonuçlar yarattı? Avustralyalı deneyimli gazeteci ve akademisyen Monica Attard'la konuştuk...
#GoogleBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanHastane, okul, şimdi de ibadethaneler... İsrail ordusu hedef gözetmeksizin Gazze’deki sivil yerleşimleri vurmayı sürdürüyor. Gece boyunca Gazze Şeridi’ndeki 100’den fazla noktayı hedef alan bombalar, tarihi bir Ortodoks kilisesi ve bir camiyi de vurdu.
#İsrailBirçok dinin doğduğu, günümüzde farklı dinlere mensup Filistin ve İsrail halklarının yaşadığı, ‘kutsal’ saydığı topraklarda çatışmalar, gerginlikler bitmiyor. Bölgenin tarihini, çokkültürlü yaşamını daha iyi anlamak için 10 film ve 10 kitaplık bir seçki hazırladık...
#FilistinBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanSally Ride yıllardır verdiği emeklerin karşılığını almak ve adını insanlık tarihinin ilkleri arasına yazdırmak üzereydi. Ancak kamuoyu bu genç kadının başarılarından çok fizik ölçüleriyle, medeni durumuyla, sorunlar karşısında ağlayıp ağlamadığıyla ilgileniyordu. Bugün olsa skandala yol açabilecek bu tartışmalar, 40 yılın ardından yeniden gündeme geldi. Üstelik bugün her zamankinden daha önemli... Neden mi? Cevabı haberimizde...
#Sally RideEnerjisa Enerji öncülüğünde Türkiye’nin ekonomik verimliliğine katkı için kurulan ‘Daha İyi Bir Gelecek’ platformunun lansman etkinliği önceki akşam Fişekhane’de yapıldı. Davette cemiyet, iş ve sanat dünyasının ünlü isimleri bir araya geldi.
#Daha İyi Bir GelecekAvusturya’nın başkenti Viyana, Avrupa şehirleri arasında kesinlikle vazgeçilmezlerim arasında ilk sıralarda yer alıyor. The Economist’in araştırma ve analiz bölümü Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından 173 şehrin verilerine bakılarak yıllık hazırlanan yaşanabilirlik endeksinde 2023’te de birinci seçilerek üst üste ikinci kez ‘Dünyanın En Yaşanabilir Şehri’ olma unvanını korudu. Viyana, aynı zamanda kişi başına düşen yeşil alan bakımından da dünya birinciliğini koruyor. Ben de bu aralar güzel havaları fırsat bilip bu güzel şehri tekrar ziyaret ettim ve güzelliklerini sizlerle paylaşmak istedim.
#AVRUPADAN HABERABD’li genç bir kadın evde tek başına, hiçbir tıbbi müdahale olmadan 'freebirth' yani özgür doğum yapmak istedi, bunun sonucunda ise bebeğini kaybetti. Hem ülkemizde hem de dünyada hiç azımsanmayacak kadar fazla olan özgür doğum vakaları hem anneyi hem de bebeği riske atıyor. Konuyla ilgili danıştığımız Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe ise bu konuda çok net: İnsan hamile olduğu sürece özgür değildir!
#Özgür DoğumABD’li genç bir kadının evde tek başına doğum yapmak istemesi ve bunun sonucunda bebeğini kaybetmesi ülkemizde de çok konuşuldu. Biraz araştırdığımızda ‘freebirth’ yani ‘özgür doğum’ kavramının sandığımızdan daha yaygın olduğunu öğrendik. Konuyla ilgili danıştığımız Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe, özel tercihle tıbbi yardım almadan yapılan doğumların çok riskli olduğunun altını çizdi ve özgür doğum tercih edenlere şöyle seslendi: İnsan hamile olduğu sürece özgür değildir!
#Özgür Doğum