Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Dünyada BM nezdinde maalesef İsrail'e karşı toplu ya da bireysel bir ambargo kararı alınmadı. Başkalarını beklemeden tam 42 bin ton yardım malzemesini Gazze'ye ulaştırmayı başardık. Bütün dünyada Gazze'ye en çok yardım ulaştıran iki ülkeden biri Türkiye oldu" açıklamasını yaptı. Bakan Bolat ayrıca, "Etrafta dolaşan yalan yanlış haberlerin kaynağının İsrail istihbaratı olduğunu tespit ettik. Türkiye'nin Gazze'ye sahip çıkmasını itibarsızlaştırmak istiyorlar" dedi.
#Ömer BolatYılın ilk altı ayında 737 milyon dolar net kâr elde ettiklerini söyleyen Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, “Bu THY tarihinde ilk 6 ayda en büyük rakam” dedi. Bolat, yabancı yatırımcılara THY’nin performansını daha iyi anlatmak için road show’a çıkacaklarını da açıkladı.
#THYAmerika Birleşik Devletleri’nde akaryakıt boru hattı işleten Colonial Pipeline şirketi, fidye yazılımına hedef olduğunu bildirerek 07 Mayıs’ta faaliyetlerini geçici bir süreliğine durdurmuştu. Siber güvenlik uzmanları, Colonial akaryakıt boru hattına yapılan saldırının, kritik altyapılara yönelik artan siber tehditlerin önemini tekrar hatırlattığını belirterek bu tür saldırılara dikkat çekti.
#HackerAzerbaycan petrol şirketi SOCAR’ın Aliağa’da yaklaşık 6 milyar dolara kurduğu Star Rafineri’de sona yaklaşıldı. Star Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, projede şu ana kadar yüzde 96’lık ilerleme kaydedildiğini belirterek, “Hedefimiz 2018 Eylül ayında rafineriyi tüm üniteleriyle tam kapasite devreye almak. Yani önümüzde 10 aylık bir süre kaldı” dedi.
#SOCARStar Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, rafinerinin 6 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'de tek noktaya yapılan en büyük doğrudan yatırım olduğunu belirterek, "Star Rafineri, Eylül 2018'de devreye alınacak, üretim başlayacak. Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi bulunan rafinerimizle dışa bağımlı olduğumuz ürünleri Aliağa'da üreteceğiz." dedi.
#PetrolJet yakıtı, havacılık sektörünü teşvik etmek amacıyla uçaklara ÖTV’siz veriliyor. Ancak bazı dağıtım şirketleri ÖTV’siz aldığı jet yakıtını, uçaklar yerine kaçak yollarla piyasaya sürerek, perde arkasından litre başına 1.5 lirayı bulan fahiş kâr elde etmeye devam ediyor. Jet yakıtın izini süren EPDK, hayali uçaklara kesilen sahte faturalardan, hiç yapılmayan seferlere akıl almaz yöntemleri ortaya çıkardı. 1 Temmuz’dan itibaren ÖTV iadesi sistemine geçilecek.
#EPDKAKARYAKIT sektörü, vergisel yapısı nedeniyle haksız kazanç peşinden koşanların iştahını kabartıyor. Yıllardır çözüme kavuşmayan “10 numara yağ” sorunu, son dönemde Suriye’den giren kaçak mazot derken, gün geçmiyor ki sektörde yeni bir “kolay para” yöntemi ortaya çıkmasın.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin İsrail'e 130 bin dolar, bir başka ifadeyle 130 ton jet yakıtı sattığını açıkladı. Bunun bir tanker jet yakıtı anlamına geldiğini ve bunların Türkiye'ye iniş yapan İsrail havayolları ya da özel jetlerine yapılan satış olduğunu vurguladı. Zeybekci, "Bunun dışında İsrail'e yapılan bir litre bile jet yakıt satışı yoktur" dedi. Zeybekci, ihracat potansiyeli olan ülkeleri yakın izlemeye alacaklarını belirtirken, "İran'ı elek gibi eleyeceğiz. İhracatımızı 7 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkaracağız" dedi.
#İsrailEnerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) AB'ye uyum kapsamında kırsal motorin-normal motorin ayrımına son vermesiyle birlikte yılbaşından itibaren motorinde tek tarifeli özel tüketim vergisi uygulaması başlayacak. Bu da kırsal motorin kullanıcılarına yaklaşık 1 milyar lira yük getirecek.
Yaşadığı finansal zorluklar nedeniyle ABD yönetiminden 45 milyar dolarlık sermaye yardımı alan uluslararası finans devi Citigroup’un 50 milyon dolarlık jet uçak siparişi vermesi ülkede tartışmalara neden oldu. Demokrat Senatör Carl Levin, bu satın almayı ’saçma bir davranış’ olarak nitelendirerek, Başkan Barack Obama yönetiminin bu işlemi veto etmesini talep etti.
Yeni uçak dizaynı konusunda tasarımcılar ciddi anlamda ikiye bölündü. Bir kısmı yarasa kanatlı, yani gövde ve tüpün yapısal birleşim içinde olmasını savunurken diğer kısmı ise geleneksel tüp-kanat sistemini destekliyor. Hipersonik gibi çok hızlı uçaklar için tüp ve kanadın geleneksel olmasının aerodinamik açıdan daha iyi olduğu fikri öne çıkıyor. Bu durum uçak fabrikalarını daha fazla okşasa da diğer tasarımcılar B-52 bombardıman uçağının uçan kanat şeklini savunuyorlar.
#Uçak