En büyük özel sektör yatırımı

Güncelleme Tarihi:

En büyük özel sektör yatırımı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2011 00:00

SOCAR&Turcas Grup Şirketleri CEO’su ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Yavuz, Türkiye’nin tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı niteliğini taşıyacak Star Rafinerisi’nin temelinin atılacağı günü heyecanla beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Yavuz, 5 milyar dolar yatırımla kurulacak rafinerinin 10 milyon ton kapasiteye sahip olacağını belirtti, “Mayıs 2008’de Petkim’i satın alan Socar&Turcas Grubu, Petkim Yarımadası’nda rafineri, petrokimya, enerji, lojistik entegrasyonunu gerçekleştirmek için çalışmalara başladı. 2023’e kadar Petkim Yarımadası’nı hammadde güvenilirliği sağlayacak rafineriye sahip, 6 milyon ton petrokimyasal üretebilen, en az 1 milyon TEU kapasiteli konteyner terminali,
entegre liman ve lojistik alana sahip, yarımadanın enerji ihtiyacının fazlasını üretebilen Avrupa’nın önemli üretim merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

10 bin kişiye istihdam

Dünyada hammaddede ithalat bağımlısı tüm petrokimya şirketlerinin battığına dikkat çeken Kenan Yavuz, yatırımla bu alandaki ithalat miktarının 70 milyon dolar aşağı çekileceğini vurguladı. Projenin son yıllarda yapılan en büyük yerlileştirme hamlesi olduğunu kaydeden Yavuz, “Grubumuzun Petkim Yarımadası’ndaki ‘Value-Site’ projesinin temel basamağı olup, istihdam yaratarak, rekabet gücünü artıracak, bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacak. İnşa aşamasında yan sanayiyle birlikte yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlanacak. Rafineri devreye alındığında ise yaklaşık bin kişi çalışacak” diye konuştu.
Kenan Yavuz, 2023’e kadar 10 milyar dolar yatırım yaparak Petkim Yarımadası’nın cirosunu 20 milyar dolara, ihracatı ise 5 milyar dolara çıkaracaklarını sözlerine ekledi.

AÇIK YERLİ ÜRETİMLE KAPANIR

Haberin Devamı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, cari açığın ancak yerli üretimle düşebileceğine işaret ederek Petkim’in çabasının önemine dikkat çekti. Yorgancılar, rafineride LPG ve nafta üretiminin Petkim için, dizel ve jet yakıt üretiminin ise yurtiçi piyasalar için hizmete sunulmasını çok önemsediklerini belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!