Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2009 00:00
Yaşadığı finansal zorluklar nedeniyle ABD yönetiminden 45 milyar dolarlık sermaye yardımı alan uluslararası finans devi Citigroup’un 50 milyon dolarlık jet uçak siparişi vermesi ülkede tartışmalara neden oldu. Demokrat Senatör Carl Levin, bu satın almayı ’saçma bir davranış’ olarak nitelendirerek, Başkan Barack Obama yönetiminin bu işlemi veto etmesini talep etti.
Almazsa ceza ödeyecek
Finans devi Citigroup, tartışmalara neden olan satın alma için yaptığı açıklamada, ’Dassault Falcon 7X’ modeli jet uçak için birkaç yıl önce sipariş verildiğine işaret ederek, satın almaktan vazgeçilmesi durumunda ise bankanın yine birkaç milyon
dolar ceza ödemek zorunda kalacağını belirtti. Bankanın bu alımı yapmak için yine Dassault marka iki adet jetini satacağı, bu jetlerden her birinin fiyatının 27 milyon dolar olduğu kaydedildi.
Konuyla ilgili olarak Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da, Başkan Obama’nın vergi mükelleflerinin parasını alan şirketlerin bu tip harcamaları paranın en yi şekilde kullanımı olarak görmediği belirtildi. Citigroup’un açıklamasında ise jet uçağın alımında Sorunlu Varlıkları Kurtarma Planı (TARP) kapsamında sağlanan kaynağın kullanılmayacağını belirtilerek, "Yeni jet, yakıt ekonomisi sunduğu için Citigroup’un faaliyet harcamalarını düşürecektir" denildi.
Otoculara ’satın’ dedik
Demokrat Senatör Carl Levin ise Citigroup’un yeni jet almasına izin verilmesinin çifte standart olacağını vurgulayarak, şunları söyledi: "ABD’li otomotiv devlerinin CEO’ları jetleriyle uçtukları için eleştirdik. Şimdi bu şirketler ellerindeki jetleri satmaya hazırlanırken, devletten yardım alan bir banka ise 50 milyon dolara yeni jet almak istiyor. Buna izin vermek çifte standarttır. Hazine Bakanı Timothy Geithner’ın bu saçmalığı önlemek için elinden geleni yapmasını bekliyoruz."
Kriz günlüğüAnalistler ABD’de bankaları kurtarmak için ayrılan 700 milyar dolarlık fonun yetmeyeceğini ve 4 trilyon dolarlık fona ihtiyaç duyulduğunu savunuyor.
Japonya Parlamentosu, ekonomiyi durgunluktan çıkarmayı amaçlayan ikinci bir teşvik paketini onayladı. 54 milyar dolarlık ekstra bütçe, saatler süren kavgadan sonra onaylandı.
Rusya’da ekonomik krizden en fazla etkilenen bankacılık sektörünü desteklemek için 27.4 milyar dolar ayrıldı.Almanya Parlamentosu da 50 milyar
Euro’luk ekonomiyi canlandırma paketini onayladı. Paket iki yıl için geçerli olacak.