Başkent Ankara’nın zengin bir jeotermal kaynağa sahip olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, “Başkent ne yazık ki sahip olduğu bu jeotermal servetten yeterince faydalanamıyor. Ankara’da jeotermalle ısıtılan tarım seraları kurularak tarımda kendine yetebilir bir kent haline dönüştürülebilir” dedi.
#Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin AlanAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, önceki gün bağlandığı bir televizyon yayınında “Canlı olan enkaz kalmadı. Ölenlerin olduğu enkazlara dokunulmadı. Onlarda da ölenlerin çıkarılması ve enkaz kaldırma başladı” açıklaması yaptı. Ancak bu açıklamadan sonra, depremin 11. gününde kepçe operatörünün dikkati sayesinde canlı bir depremzedeye ulaşılırken, dün de bazı enkazlardan ses ve ısı alındığı bilgileri ulaştı.
#DEPREMGeçen cumartesi günü yayımlanan yazımda Türkiye’deki imar mevzuatını gözden geçirerek, bir inşaatın tamamlanabilmesi için geçilmesi gereken bütün aşamaları ve her aşamada karşılanması gereken temel koşulları, kriterleri özetlemeye çalışmıştım. İşte bütün bu süreçte her bir aşamada meydana gelebilen kural dışına çıkma olayları binaların çökmesinde rol oynayan etmenler olarak ortaya çıkıyordu.
#DepremDünya tarihinin en büyük depremlerinden birisini yaşayan Türkiye için seferber olmuş durumda. Pek çok ülke bu zor dönemde Türkiye'nin yanında yer alırken dünya basını depremin etkilediği kentlerdeki gelişmeleri anbean okurlarına aktarıyor. Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden Al Jazeera uzmanlara 'İstanbul büyük bir depreme hazır mı?' sorusunu yöneltti. Uzman isimler atılması gereken adımları açıkladı...
#IstanbulDeniz kenarındaki İnönü Lisesi’nin, geçen yılki sel felaketinde 70 kişinin öldüğü Ezine dere yatağına taşınmak istenmesi Abanalıları ayağa kaldırdı. Hürriyet’e durumu değerlendiren mühendisler de okulun dere yatağını daraltacağı, olası selde can kayıpları yaşanacağı uyarısında bulundu.
#İnönü LisesiGünlerden beri iklim krizi ve müsilaj sorunu ile yatıp kalkıyoruz. Maden ocaklarının Kazdağları başta olmak üzere ülkenin nadir ormanlarına verdiği zararları konuşuyoruz. Art arda yaşanan iki kaza, dikkatlerimizi en az onlar kadar vahim başka bir konuya çekti. Atık barajı felaketleri.
#Atık BarajıBilim insanlarına göre Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki felakete Ezine Çayı’nın yatağının daraltılması neden oldu. Eski sellerde 400 metre genişliğe yayılan çay, 15 metreye sıkıştırılınca tsunami gibi taştı. Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş'ın yayınladığı grafik, Bozkurt'taki sel felaketinin nedenini gözler önüne serdi. Öte yandan, Bartın'da 4 gün önce selin evini yıkması sonucu sulara kapılarak, kaybolan Arife Ünal’ın cansız bedeni bulundu. Felakette ölü sayısı 58'e yükseldi. CNN TÜRK canlı yayınında da selin vurduğu Babaçay köyünden çarpıcı görüntüler ekranlara geldi. İşte Kastamonu'nun Bozkurt, Bartın ve Sinop'taki son dakika gelişmeleri...
#Gazetehaberleriİzmir’in röntgenini çekmek için yapı denetiminde görevli 150 mühendis, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mühendisleriyle sahaya indi. Otel, konut, yurt, okul, hastane binlerce bina incelenerek, acilen yıkılması gerekenler ve güçlendirilmeye uygun olanlar tespit edilecek.
#GazetehaberleriSOMA'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği madenin sahibi Alp Gürkan, “meslek şeref ve haysiyetine zarar verdiği” gerekçesiyle Jeoloji Mühendisliği Odası'ndan ihraç edildi. İhraç gerekçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasında Alp Gürkan’ın asli sorumlu olduğuna dikkat çekildi.
#SomaEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek'te 18 işçiyi kurtarma çalışmalarında oldukça zor bir noktada bulunduklarını vurgulayarak, "Bilimsel olarak önerilerde bulunabilecek fikri, bilgisi olan varsa Türkiye'nin her yerinden bize başvursun, önerilere açık olduğumuzu belirtmek isteriz" çağrısı yaptı.
Ermenek kazasından sonra bölgede inceleme yapan Jeoloji Mühendisleri Odası , Has Şekerler'in de aralarında bulunduğu 1260 sayılı sahadaki Özkar, Özmerkez, Turab, Uyarlar adlı diğer 4 ocakta üretimin 'derhal' durdurulması gerektiği uyarısı yaptı. Jeoloji Mühendisleri Odası başkanı Hüseyin Alan facianın yaşandığı Has Şekerler madeninin sahibi Saffet Uyar'ın Ermenek Cenne Linyit Kömür işletmeleri şirketi aracılığıyla kazanın yaşandığı kömür havzasındaki diğer madenlere de ruhsat verdiğini açıkladı.
Erzincan İliç’teki altın madeninde siyanürlü toprağın dev bir çağlayan gibi aktığı facianın saatler önce alarm verdiği ortaya çıktı. Liç alanında önceki sabah 09.00’da yapılan rutin kontrollerde çatlak olduğu tespit edildi. Çalışmalar hemen durduruldu. 3 saha sorumlusu kontrolleri yaparken, 14.28’de göçük oldu. Öte yandan gözaltı sayısı 8'e yükseldi.
#ErzincanBilim Akademisi Kurucu Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bizim Yedisu fayı dediğimiz Kuzey Anadolu fayının bir bölümü. Orası çok etkin ve hızlı. Oradan çok endişemiz var bizim. Tunceli’yi etkileyebilecek ciddi bir durum. Zamanı tam bilmiyoruz ama en son deprem orada 1784 yılında demek ki zamanı dolmuş veya dolmak üzere. Ona dikkatli olmak lazım. Bir deprem de yine Tunceli’ye yakın Malatya fayı var. Malatya fayı da yani 2 bin 500 sene gibi tekerrür periyodu var. Bu son depremler bu fayları tetiklemiş olabilir. Ya da bunlara stres transfer etmiş olabilir. Onları zamanından önce deprem üretmeye zorlayabilir” ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci GörürBilim Akademisi Kurucu Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bizim Yedisu fayı dediğimiz Kuzey Anadolu fayının bir bölümü. Orası çok etkin ve hızlı. Oradan çok endişemiz var bizim. Tunceli’yi etkileyebilecek ciddi bir durum. Zamanı tam bilmiyoruz ama en son deprem orada 1784 yılında demek ki zamanı dolmuş veya dolmak üzere. Ona dikkatli olmak lazım. Bir deprem de yine Tunceli’ye yakın Malatya fayı var. Malatya fayı da yani 2 bin 500 sene gibi tekerrür periyodu var. Bu son depremler bu fayları tetiklemiş olabilir. Ya da bunlara stres transfer etmiş olabilir. Onları zamanından önce deprem üretmeye zorlayabilir” ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci GörürAfet konusunda uzman isimler, yeni bir örgütlenme modeli ve yapılanma öneriyor, İstanbul depremine hazırlık amacıyla afet bakanlığı, yeni bir koordinasyon merkezi, müteahhitler kanunu, özel gayrimenkul mahkemeleri ve yeni sigorta modelinin acilen uygulamaya konulmasını savunuyor.
#Afet PlanıDepremde ilk kural riski azaltmak. İstanbul’da 1 milyon 200 bin konut var ve bunların yüzde 70’i depreme dayanıksız. Depremde çökeceği öngörülen yaklaşık 90 bin bina ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek. Peki vatandaşın işi nasıl kolaylaştırılacak?
#Olası İstanbul Depremiİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiJeoloji Mühendisleri Odası fay hatları, heyelan bölgeleri, sel ve çığ yatakları üzerinde bulunan konut ve işyerlerini güçlendirilmeyip hızla boşaltılması gerektiğiuyarısında bulundu. Bolu fay hattı özelinde çalışma yaptıklarını açıklayan Oda Başkanı Hüseyin Alan, Türkiye genelinde 18 il, 80 ilçe, 512 köyde sadece fay hattı üzerinde 100 bine yakın bina olduğuna dikkat çekti.
#Jeoloji Mühendisleri Odası