Meğer Ermenek'in patronu oymuş

Güncelleme Tarihi:

Meğer Ermenekin patronu oymuş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2014 00:57

Ermenek kazasından sonra bölgede inceleme yapan Jeoloji Mühendisleri Odası , Has Şekerler'in de aralarında bulunduğu 1260 sayılı sahadaki Özkar, Özmerkez, Turab, Uyarlar adlı diğer 4 ocakta üretimin 'derhal' durdurulması gerektiği uyarısı yaptı. Jeoloji Mühendisleri Odası başkanı Hüseyin Alan facianın yaşandığı Has Şekerler madeninin sahibi Saffet Uyar'ın Ermenek Cenne Linyit Kömür işletmeleri şirketi aracılığıyla kazanın yaşandığı kömür havzasındaki diğer madenlere de ruhsat verdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Meğer Ermenekin patronu oymuş
Yerel halkın bölgede kaçak ocaklar bulunduğuna dair iddialarını anlatan Oda Başkanı Hüseyin Alan, "Resmi olarak bilinen 1200 işçi, aynı kaza ihtimaliyle karşı karşıya. Bir de yöre halkı kaçak çalıştırılan ocaklardan söz ediyor. Bunlar da tespit edilerek hepsinde derhal üretim durdurulmalı" dedi. Ermenek kazasının ardından bölgede incelemelerde bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası heyetinden Başkan Hüseyin Alan, elde ettikleri sonuçları Hürriyet'e değerlendirdi. Alan, kazanın meydana geldiği bölgenin 'tek bir ruhsat sahası' olmasına karşın ocakların 5 ayrı şirkete kiraya verildiğini açıkladı.

Meğer Ermenekin patronu oymuş
DEVLETE 120 MİLYON TL BORÇLU ÇIKTILAR

Haberin Devamı

DİĞER ŞİRKETLERE KİRAYA VERMİŞ

Bölge ruhsatının Has Şekerler Şirketi sahibi Saffet Uyar'ın adına kayıtlı 'Ermenek Cenne Linyit Kömür İşletmeleri Limited Şirketi'ne ait olduğunu belirten Alan, "Cenne Limited buradaki 5 ocağı Has Şekerler,Özkar, Özmerkez, Turab, Uyarlar adlı yine kendisine, kardeşine ve diğer bazı akrabalarına kurdurulan şirketlere kiraya vermiş. Yani rödovans yöntemiyle. Oysa 2005 yılına kadar bu tür kiralamaların devlete bildirilmesi zorunluydu. Bu zorunluluk kalktığı için kimin ne yaptığı bilinmiyor" dedi. Alan, maden ocağı işletmek için de burada işçi olarak çalışmak için de hiçbir uzmanlık şartı aranmadığına dikkat çekti. Alan, "Bir temizlik şirketi sahibi ya da gıda toptancısı da kömür ocağı kiralayabilir. Burada temizlik işçisi, tarım işçisi çalıştırabilir. Mevzuatta hiçbir uzmanlık şartı aranmaksızın bu işlere girilebilir. Dolayısıyla Somalar, Ermenekler bitmez" dedi.

"KAÇAK OCAKLAR DA VAR AYNI FELAKET AN MESELESİ"

Hüseyin Alan, Ermenek incelemeleri sırasında yerel halk ile de konuştuklarını belirterek, "Bize bölgede bunların dışında kaçak çalıştırılan ocaklar bulunduğu bilgisini verdiler. Eğer doğruysa durum tam bir felaket. Enerji Bakanlığı'nın hem Ermenek Cenne Limited Şirketi'nin kiraya verdiği 4 ocağı hem de halkın sözünü ettiği kaçak ocaklarda üretimi derhal durdurması gerekiyor. 4 ocakta çalışan işçi sayısının 1200 civarında olduğu tahmin edilirken, kaçak çalıştırılan ocaklardaki işçi sayısı bilinmiyor. Eğer bu üretim hemen durdurulmaz ise Has Şekerler'de yaşanan durumun aynısının yaşanması 'an meselesi'" dedi.

Haberin Devamı

"DURUM TESPİTİ YAPILMALI"

Başkan Alan, o bölgede 2009 yılı ve öncesinde ruhsatlı veya kaçak olarak çalıştırılan ama şimdi terkedilmiş durumda bulunan ocakların tespit edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu ocakların suyla dolmuş olabileceği tahmininde bulunan Alan, "Bu ocak ve galerilerin yerleri neresi, mevcut üretim yapılan ocaklara mesafesi ne, içleri suyla dolu mu değil mi? Bu bilgilerin hiç biri elimizde yok. Dolayısıyla Has Şekerler'de yaşanan bu olay, her an diğer ocaklarda da yaşanabilir. Bunun için öncelikle o bölgenin tamamında üretimin durdurulup; jeolojik, hidrojeolojik ve jeofizik araştırmaların yapılarak 2009 ve öncesi açılan ocaklara ilişkin bilgilerin ve jeolojik yapının ortaya çıkarılması gerekiyor. Bu tespitten sonra mevcut ocaklara herhangi bir etkisinin olmayacağı görülürse üretime yeniden başlanmalıdır. Aksi takdirde yeni kazalar an meselesidir" dedi.

Haberin Devamı

GÜNLÜK DEĞERLENDİRME YAPILMALI

Türkiye'de özellikle kömür madenlerinde her yıl onlarca maden işçisinin heyelan, kaya düşmesi, çökme gibi olaylar nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Alan, oysa yasal zorunluluk getirilerek üretim şartının günlük jeoteknik parametrelere bağlanması gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!