Dış piyasalardaki olumlu seyir, 28 Haziran’da Singapur’daki toplantıda Türkiye’nin ‘gri liste’deki durumunun görüşülecek olması, haziran sonrası enflasyonda düşüş öngörüsü borsadaki çıkışın ana nedenleri oldu. Yatırımcıların dikkati BIST100 Endeksi’ndeki zirve seviyesine çevrilmiş durumda. Güç denemesi o noktada ortaya çıkacak. Singapur’dan iyi haberler gelirse borsa zirve kırmak için iyi bir neden bulabilir.
#Dış PiyasalarSon aylarda borsaya akın akın yatırımcı geliyor. Yüksek enflasyona karşı getiri arayışı, alternatif piyasaların düşük kazanç sağlamaları, 2022 dönem bilançolarının ekonomideki büyüme ve yüksek enflasyon nedeniyle iyi performans göstermeleri yatırımcıları borsaya çeken önemli etkenler oldu. Ancak perşembe günü sert satışlarla kısa süreli bir panik havası yaşanınca, yatırımcı borsanın düşebileceğini gördü. İşte bu dalgalanma, durumu gözden geçirme ve daha seçici olmayı da beraberinde getirebilir.
#BorsaHisse senetlerinde yabancı payı cuma günü itibarıyla yüzde 34’ün üzerinde çıktı. Ağustos ayının ilk günlerinde yüzde 32.70 idi. Borsa İstanbul’da iyimserlik korunuyor ancak olumlu gelişmelerin belli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu dikkate almakta yarar var.
#Borsa İstanbulBorsalarda düşüş sonrası toparlanma çabaları görüldü. Tepki alımlarına, olumsuz gelişmelerin belli ölçüde fiyatlara dahil olması önemli rol oynadı. Ancak ana gündemin değişmemesi nedeniyle toparlanma eğilimi henüz güç kazanmış görünmüyor. Bayram sonrasında gündem ikinci çeyrek bilançoları ve merkez bankası toplantılarına kayabilir. Emtia fiyatlarındaki düşüş ise ivme kaybetti.
#ABDBankacılık sektörünün 2021 Ocak-Şubat döneminde kâr rakamı 9 milyar TL olurken, 2022’nin aynı döneminde yüzde 333’lük artışla 39 milyar TL’ye ulaştı. Banka hisselerinde yaşanan yükseliş Borsa İstanbul’u da olumlu etkiledi ve Borsa İstanbul yeni zirveleri gördü. Gelecek hafta açıklanacak banka bilançolarında da yüksek kârlılıkların görülmesi bekleniyor. Borsada da yeni bir bilanço hareketinin olup olmayacağını göreceğiz.
#BankaAvrupa Birliği ve ABD, Ukrayna’yı işgal eden Rusya’yı köşeye sıkıştırmak için birbiri ardına yaptırım kararlarını devreye alıyor. Son olarak Avrupa Birliği ve ABD Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a yaptırım uygulanacağını açıkladı. Alınan yaptırım kararları ile Rusya finansal sistemden ve uluslararası toplumdan izole edilmeye çalışılırken, yaptırım listesine alınan isimlerin ABD’de veya ABD’li kişilerin mülkiyeti ya da kontrolündeki tüm varlıklarına bloke koyulacağı belirtildi.
#PutinABD ocak ayı enflasyon verisi beklentilerin üzerinde geldi. Bu verinin ardından ABD Merkez Bankası’nın vereceği faiz kararı daha da önemli hale geldi. Fed’in mart ayında faiz arttırımı yapması beklenirken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, “Faiz arttırım konusunda şimdi çok acele hareket edersek, ekonomilerimizin toparlanması önemli ölçüde ivme kaybedebilir. Hızlı faiz arttırımı enflasyon sorununu çözmeyecek” dedi.
#PiyasaBorsa İstanbul’da tepki çıkışı dalgalı seyirle birlikte devam ederken, geçen hafta yaklaşık yüzde 10’luk bir yükseliş yaşandı. Dış piyasaların gündeminde Fed ve ABD’de yaşanan gelişmeler vardı. Altının ons fiyatında ise başta Omikron varyantı sebebiyle bir yükseliş yaşanmıştı. Ancak ABD tahvil faizlerinin artışı nedeniyle altın fiyatı 1.800 doların altına çekildi.
#BorsaKüresel piyasalarda dün karışık bir seyir izlenmesinin ardından, bugün ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) yetkililerinin yapacağı açıklamaların yanı sıra ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) başta olmak üzere veri akışı takip edilecek.
#Küresel PiyasalarSalgında önemli bir ilerleme kaydedilmesinin ardından toparlanmaya başlayan ekonomilerde merkez bankalarının enflasyonist baskıların etkisiyle de verdikleri desteği geri çekmeye başlamayı konuşması gündemin üst sıralarına yerleşirken, sözle yönlendirmelerin kritik önem taşıdığı bu süreçte bir "şahin", bir "güvercin" tonda yapılan açıklamalar görünümü bulanıklaştırıyor.
#FedKüresel piyasalarda, dün beklenti yönetiminin yeniden yapılması ile volatilitenin arttığı ve fiyatlamaların negatiften pozitife döndüğü görülürken, bugün yurt içinde Tüketici Güven Endeksi, yurt dışında ise ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Temsilciler Meclisi'nde yapacağı sunum takip edilecek.
#Küresel PiyasalarGeçen haftanın en önemli gündem maddeleri arasında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantısı vardı. Fed, faiz değiştirmedi ancak sonrasında yapılan açıklamalar olumsuz algılandı, ‘şahin’ olarak değerlendirildi. ABD 10 yıllık bono faiz oranı yükseldi, borsalar geriledi, petrol ve altın fiyatları düştü.
#YAZARKripto paralar ile ilgili olarak uyarı niteliğinde yapılan açıklamalara her gün bir yenisi ekleniyor. Son açıklamalar ABD ve İngiltere'den geldi. Açıklamaların sayısında yaşanan artışın nedenlerini hurriyet.com.tr'ye yorumlayan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan yatırımcılara da kritik uyarılarda bulundu.
#BitcoinABD Merkez Bankası (Fed) Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Amerikan ekonomisinde "tarihi" bir daralmanın beklendiğini ve daha fazla teşvike ihtiyaç olduğunu ifade etti.
#ABD Merkez BankasıYeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası neredeyse tüm kurum, kuruluş ve ekonomistler küresel ekonomide sert bir daralmanın yaşandığı görüşünde birleşirken, pandeminin kontrol altına alınmasının ardından yeniden toparlanmanın ne kadarlık bir zamana yayılacağı ve ne şekilde gerçekleşeceği konusunda farklı değerlendirmeler öne çıkıyor.
#KoronavirüsSt Louis Fed Başkanı James Bullard Cuma günü yaptığı açıklamada, Fed’in koronavirüsün (Covid-19) etkilediği ekonomiyi istikrara kavuşturmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu ve para politikasının şu anda gündemde yer aldığını da vurguladı.
#Koronavirüs