Yaşanan büyük yıkım sonrasında, depremin etkilerini önemli ölçüde azaltan sismik izolatörler gündeme geldi. Bu dönemde devlet desteğini alan yerli bir marka çalışmalarını hızlandırdı. İnşaat Mühendisi Adnan Doğan’ın geliştirdiği ‘Deprem Fatihi’ için bir ay içinde üretime geçilmesi planlanıyor.
#DepremSismik izolatör nedir? sorusu son gelişmelerle takip ediliyor. Sismik deprem izolatörü, Kahramanmaraş merkezli, 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerden sonra, gündeme geldi. Binalarda depremin etkisini en aza indiren, ayakta kalmasını sağlayan 'sismik izolatörler' depremin gücünü ve kuvvetini düşüren etkiye sahip oluyor. Sistemin nasıl çalıştığını, maliyetini ve önemini anlatan inşaat mühendisi Ömer Faruk Şentürk, sıfırdan bir binaya yapacağı zaman toplam inşaat maliyetine yüzde 10-15 civarı etkisi olduğunu belirterek, bina bitişik nizamda yapılmışsa yanında başka apartmanlar varsa izolatörün eklenemeyeceğinin altını çizdi. Peki, sismik deprem izolatörü nedir? Eski binaya sonradan sismik izolatör takılır mı, maliyeti ne kadar? İşte, ayrıntılar.
#Sismik İzolatörİzmir depremi sonrası yine akıllarda aynı soru: Ne kadar güvendeyiz? Bunu öğrenmenin iki farklı yöntemi var. Meslek odalarına bağlı mühendislik firmaları ya da Riskli Bina Tespit Büroları… Detayları TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna ve inşaat mühendisi A. Hamit Ülker’e sorduk: “İstanbul’daki tüm kat sahipleri binalarını kontrol ettirmeli!”
#GazetehaberleriTürkiye genelinde meydana gelen depremler devam ederken, depremle ilgili terimler sıkça gündeme gelmeye başladı. Sismik izolatör olarak bilinen deprem izolatörünün uzman görüşlerinde bahsedilmesiyle deprem izolatörüyle ilgili detaylar merak konusu oldu. Depremlerden sonra hizmet vermesi hayati önem taşıyan köprü, viyadük, itfaiye binası, hastane, iletişim binası gibi yapılarda deprem izolatörü kullanılması gelişmiş ülkelerde şart koşulmaktadır. Peki, deprem izolatörü nedir? İşte, deprem izolatörü hakkında bazı bilgiler.
#DepremYeni nesil bina teknolojileri arasında yer alan deprem izolatörü, son günlerin araştırılan konuları arasında yer alıyor. Sismik izolatör olarak da bilinen deprem izolatörü, şu an itibariyle yeni inşa edilmekte olan pek çok kamu kurumunda kullanılırken, konut kullanım sayısı ise minimum düzeydedir. Peki, deprem izolatörü nasıl bir etki sağlar? İşte, sismik izolatör kullanımının sarsıntı üzerindeki etkisi hakkında bazı bilgiler
#Deprem İzolatörü32 yıldır Türkiye’de yaşayan Japon yüksek mimar ve yüksek mühendis Yoshinori Moriwaki ‘Kâşif’ isimli deprem eğitim TIR’ıyla deprem bölgesindeki 12 ili keşfe çıktı. Yapı sektöründeki firmalara seminer veren Moriwaki’nin ilk durağı Hatay’dı. Seminer sonrasında görüştüğümüz biliminsanı Hatay’ı denizden gelecek yeni bir depreme karşı uyardı ve Türkiye’de depreme hazırlanmak için neler yapılması gerektiğini anlattı.
#DepremAnkara OSTİM Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde bulunan Sistek Sismik Teknoloji Firması, geliştirdiği deprem etkisini azaltıcı teknolojilerle ‘deprem değil bina öldürür’ gerçeğini bir kez daha ortaya koyuyor. Deprem etkisini azaltıcı teknolojik çözümler üreten firma, hastane, müze gibi önem taşıyan alanların zarar görmemesi için sismik izolatör teknolojileri geliştiriyor.
#Ankara OSTİM Teknopark Teknoloji Geliştirme BölgesiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem felaketinin yaşandığı 11 ilde başlatılan konut yapım süreci ve son gelişmeleri CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında cevapladı. Bakan Kurum, kentsel dönüşümde kira yardımlarının artırıldığını açıklayarak, "Nisan ayından itibaren yardımları hesaplara yatıracağız" dedi. "11 ilimizde 143 bin TOKİ konutumuz vardı. 1 tane vatandaşımızın burnu kanamadı" diyen Bakan Kurum, "Hasar alan binalar elbette oldu, ancak yıkılan binamız yok. Burada bina görevini tamamlandı" ifadelerini kullandı. Öte yandan Bakan Kurum, orta hasarlı binaların ağır hasarlı statüsüne alınarak yıkılacağını ve toplamda 653 bin konutun yapılacağını açıkladı.
#Murat Kurumİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, "İstanbul'daki yapı stokunda ciddi bir sorunumuz var. Yapıların yüzde 80'i betonarme yapılardan oluşuyor, önemli bir bölümü de eski yönetmeliklere göre tasarlanmış ve inşa edilmiş yapılar. Diğer kalan yüzde 20'lik kısmı yığma binalar ve bunların bir kısmı tarihi binalar. Prefabrike, çelik ve ahşap binalar gibi binalar var. Her yapı grubu için farklı güçlendirme yöntemi seçilebilir. İstanbul'da en önemli sorun, insanların özellikle konut olarak kullandığı betonarme ve yaşlı binalar. Bunların bir kısmının elenip yenilenmesi gerekir" dedi.
#İstanbulHatay’da üçüz bloklardan biri kum yığınına döndü, biri ağır hasar aldı, diğeri ise dimdik ayaktaydı. Anlaşıldı ki ayakta olan blok, 14 yıl önce ODTÜ’lü hocaların kendi geliştirdikleri ‘karbon fiber’ yöntemi ile güçlendirilmiş. Tamamen yerli bir proje olan karbon fiber yöntemini Mustafa Tümer Tan ‘tez’ çalışması olarak ortaya atmış, Prof. Dr. Güney Özcebe ise geliştirip bu blokta uygulamış. Ben de Prof. Dr. Özcebe ile konuştum, mucize yöntemle ilgili tüm merak edilenleri sordum...
#DEPREM7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük sarsıntı, ülkemizde on binlerce yurttaşın ölümüne yol açtı. Ve ne acıdır ki, bir kez daha depremin değil hatalı binaların can kaybına yol açtığına şahit olduk. Şimdi ise gözler, depreme dayanıklı yapıların nasıl inşa edileceği konusuna çevrilmiş durumda… Peki depremin etkisini azaltmayı hedefleyen dayanıklı binalar inşa etmek için hangi yöntemler kullanılıyor? En güvenilir olanı hangisi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiDeprem izolatörü, depremin şiddetini alt katlarda izole edilip üst katların minimum etkilenmesini sağlıyor. Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen 'asrın felaketi' olarak nitelendirilen depremde birçok hastane sismik izolatör sayesinde hasar almadı. Depremin gücünü ve kuvvetini düşüren sismik izolatör, deprem yüklerinin binaya etkisini azaltıyor. Peki, sismik deprem izolatörü nedir? Eski binaya sonradan sismik izolatör takılır mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler...
#DepremKahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem, başta Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere birçok kenti etkiledi. Bölgede ekiplerin yoğun çalışması sürüyor. Depremle beraber bazı terimler de gündeme geliyor. Bunlardan biri de deprem izolatörü. Peki, deprem izolatörü nedir, ne işe yarar? İşte merak edilenler...
#Deprem İzolatörü NedirCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Siirt'te katıldığı açılış töreninde CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun TÜİK ziyaretine tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Devletin kurumlarına randevusuz gidemeyeceksin" dedi. Siirt’te yeni yatırımlarla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışını gerçekleştirdikleri tesisle ilgili, "İhracatın yüzde 40'ını karşılayacak, 7500 kişiye iş sağlayacak" ifadesinde bulunurken, asgari ücrete de değindi ve "Asgari ücrette dar gelirlileri rahatlatacağız" dedi. Erdoğan fahiş fiyat artışının sebebinin fırsatçılar olduğunu belirtirken, "Stokçular bedelini ödeyecek" ifadesinde bulundu.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİçten yanmalı ve benzinli motorların kritik önem barındıran parçalarının başında buji gelmektedir. Bu kapsamda sizin için Buji nedir ve ne işe yarar? Buji nasıl çalışır ve bozulduğu nasıl anlaşılır? Buji özellikleri hakkında bilgi konu başlıklarını tüm detaylarıyla birlikte derledik.
#BujiSon iki yıldır Bodrum ve çevresindeki birçok otel ya da işletme, plajlara 'beyaz kum' diye kuvars tozu seriyor. Üstelik verilen cezalara, çıkan haberlere rağmen geri adım atılmıyor. Ancak neden kuvars kullanılmaya devam ediliyor, söz konusu tozun insan sağlığına ve çevreye olan zararları neler? Konunun uzmanları hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#BodrumSıcaklığı ölçmek amacı ile farklı yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlerden bir tanesi ise Termokupl yöntemidir. Termokupl nedir, nasıl çalışır, yapısı nasıldır, çalışma prensipleri ve özellikleri nelerdir gibi bilgileri derledik.
#Termokupl Nedir?Diyot elektrik devrelerinde kullanılır. Elektrik devreleri açısından oldukça önemlidir ve iyi bir şekilde bilinmesi gerekir. Diyot nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır, sembolü, kullanım alanları, ölçümü ve sağlamlık testi ile alakalı bilgileri bulabilirsiniz.
#Diyot Nedir?Optokuplör Elektrik devrelerinde kullanılan elemanlardan biridir. Bu sebeple elektrik devreleri ile yakından ilgilenen kişilerin bu yapıyı iyi bir şekilde öğrenmesi çok önemlidir. İçeriğimizde optokuplör nedir, ne işe yarar, sembolü nedir, çeşitleri ve devreleri nasıldır tüm bilgileri derledik.
#Optokuplör Nedir?Son 20 yılda yatırım hacmi 6 milyar 800 milyon lirayı bulan, hastane, otel, otoyol, üniversite kampüsü gibi projelere imza atan Pekerler İnşaat, İzmir’de 2.2 milyar liralık projesine başlıyor. Pekerler İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Peker, “Bitlis’te doğdum, Ankara’da büyüdüm. Bu proje bizi İzmirli yapıyor” dedi.
#GazetehaberleriEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#Ünivresite