İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, "İzmir'de 6'nın üzerinde deprem üretebilecek 25'e yakın fay var" dedi. Sümer, "İzmir fayında 2 senaryomuz var. İzmir, son büyük depremini 1688 yılında yaşadı. Ama hangi fayda olduğunu bilmiyoruz. Bu deprem eğer İzmir Fayı'nın Balçova segmentinde meydana geldiyse ya da Pınarbaşı segmentiyle beraber ikisini beraber etkilediyse, o zaman İzmir Fayı özelinde rahatız demektir. Eğer 1688 depremi, Uzunada Fayı'nda olduysa, İzmir Fayı'nın zamanı gelmiş demektir. Çünkü bu fayda tespit edilen son deprem, 1510 yıl önce, 178 yılında. Dolayısıyla İzmir Fayı'na dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.
#İzmirİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, "Dünyada belki de böyle bir metropol alanında 8 kilometreye varan uzunlukta sismik yansıma kesitini ilk kez yaptık. Bu çok önemli. Havzanın altında neler olduğunu gördük. Bir nevi röntgenini çektik diyebiliriz. Böyle bir metropol alanında Tübitak-MAM ile Dünya'daki en uzun kesitleri aldık. Bornova Havzası'nın altında ne olduğunu ilk defa gördük. Daha önce belirlenmemiş fayları tespit ettik. Bu faylar doğrudan tehlikelidir, deprem üretecektir anlamına gelmiyor. Fakat gelecekte oluşabilecek bir depremde, bu fayların ne etkileri olacağını da mutlaka sayısal verileriyle ortaya koymamız gerekiyor" dedi.
#İzmirİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Bayraklı ilçesindeki Şehir Hastanesi'nin diri faylar arasında inşa edildiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Aksine hastanenin, İzmir'in en sağlam kayaları üzerine inşa edildiğini belirten Sözbilir, "Hastanenin etrafında yapılan deprem konutları da benzer şekilde andezit kayası üzerindedir" dedi.
#İzmir Şehir Hastanesiİstanbul Üniversitesi'nden emekli jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, olası Marmara Depremi için 'Saat çalışıyor. Bu; gün geçtikçe daha büyük bir enerji ile karşılaşacağımız anlamına gelir" dedi. Dr. Gündoğdu, Gölcük Depremi'nin en az 7.6 büyüklüğünde olduğunu savundu. Dr. Gündoğdu, 'Fayın yaklaşık 90 kilometre falan olduğunu gördüler. Halbuki fayın boyu 90 kilometreden fazla. Bunu Kandilli'nin başkanı Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara'ya bildirdiler. USGS (ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu) Gölcük Depremi'ni 7.8 verdi.' şeklinde konuştu.
#HaberEge Denizi son günlerde beşik gibi sallanıyor. Neredeyse her gün gerçekleşen irili ufaklı depremler, akıllara yeni bir İzmir depremi olur mu? sorusunu getiriyor. Peki Ege Denizi'nde neden sıklıkla deprem oluyor? İzmir başta olmak üzere riskli olan şehirler hangileri? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı
#DepremJeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi’nde ve Muğla açıklarında meydana gelen depremlerin ardından açıklamalarda bulundu. Dr. Gündoğdu, depremlerin olası İstanbul ve İzmir depremlerinin habercisi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
#DepremProf. Dr. Naci Görür, "Kumburgaz kolunun yani Silivri açıkları ile Yeşilköy açıklarına uzanan 65 kilometrelik fayın kırılmasıyla en az 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacağını ama Adalar'ın güneyinden geçen fay hattı kırılırsa en fazla 7 büyüklüğünde deprem olacağını düşünüyoruz. Ancak her ikisinin birden kırılma olasılığı var. İkisi birden kırılırsa İstanbul'da 7.6 büyüklüğünde bir deprem olacak" dedi.
#Naci GörürDOKUZ Eylül Üniversitesi'nde Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Deprem öncesi İzmir'de master planı hazırlanıp uygulansaydı yıkımlar ve can kaybı daha az olacaktı" dedi. Yerel yönetimlerin sorumluluğunu yerine getirmediğini savunan Sözbilir, "Doğal afet riski kapsamında kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Riskli binayı ya güçlendireceğiz ya da oradan alıp yenisini yapacağız. İlk yapılması gereken bu" dedi.
#İzmirİzmir Bayraklı ve Balçova’daki yüksek binaları görüp 12 yıl önce, “Dehşete kapılıyorum. Bölge bir zamanlar denizdi. Bölgenin altını kazsanız şokella gibi bir yapı çıkar” diyerek hem zemine hem de binalara dikkat çeken MTA eski mühendislerinden Dr. İsmail Kuşçu’ya, İzmir’deki deprem sonrası ne hissettiğini sorduk:
#İzmirİZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 2 yıldır yürüttüğü hendek tabanlı TÜBİTAK projesi kapsamında, İzmir'de 1688 yılında meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki yıkıcı depremin İzmir fayından kaynaklandığını ortaya çıkardıklarını söyledi.
#Prof. Dr. Hasan SözbilirTürkiye'nin farklı bölgelerinden deprem haberleri gelmeye devam ediyor. AFAD ve Kandilli Rasathanesi, yaşanan depremlerin saatini ve şiddetini anlık olarak resmi sayfası üzerinden paylaşıyor. Peki, en son nerede deprem oldu? İşte, 3 Eylül tarihli son depremler
#DepremDEPREM Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Akçığ, İzmir’de son yıllarda Seferihisar bölgesi ve Gülbahçe fayında hareketliliğin arttığı uyarısı yaptı. Doğru atımlı bir fay olduğu için bu fayın mutlaka kırılmasını tamamlayacağını açıklayan Prof. Dr. Akçığ, yaptıkları çalışmalarla İzmir’in yeraltı özelliklerini avuçlarının içi gibi bildiklerini söyledi.
DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı olan jeofizikçi ve deprem uzmanı Prof.Dr. Atilla Uluğ, dün İzmir'in Çeşme İlçesi açıklarında meydana gelen depremle ilgili olarak,“İlk tespitler Çeşme'de bugüne kadar bilmediğimiz yeni bir fay hattını işaret ediyor. Bekleyip, görmek gerekir” dedi.
HAİTİ’deki felaket, depremi gündeme taşıdı. Norveç merkezli GeoHazards Uluslararası Araştırma ve Eğitim Enstitüsü’nün raporuna göre, İzmir ve İstanbul, dünyada deprem riskinin en büyük olduğu 20 kent arasında. 9’uncu sıradaki İzmir’in deprem haritasını Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı ve Deprem Araştırma Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ ile konuştuk. Merkezin çalışmalarını www.deu.edu.tr/daum adresinden görebilirsiniz.
DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Uluğ, İzmir'deki en uzun fay hattı olan Karaburun fayının 7 ve üzerinde bir deprem üretme gücünde olduğunu belirterek, “Yaptığım araştırmaya göre İzmir'de 300 ile 500 yılda bir yıkıcı etkiye sahip deprem meydana geliyor. En son büyük deprem 385 yıl önce olmuş. Doğayla randevu olmaz. Dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.