Çeşme'de yeni fay hattı

Güncelleme Tarihi:

Çeşmede yeni fay hattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2010 12:18

DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı olan jeofizikçi ve deprem uzmanı Prof.Dr. Atilla Uluğ, dün İzmir'in Çeşme İlçesi açıklarında meydana gelen depremle ilgili olarak,“İlk tespitler Çeşme'de bugüne kadar bilmediğimiz yeni bir fay hattını işaret ediyor. Bekleyip, görmek gerekir” dedi.

Haberin Devamı

İZMİR'DEKİ DEPREMLER KORKUTTU 

İzmir'in Çeşme İlçesi açıklarında dün akşam saat 20.35'de Richter ölçeğine göre 4.7 büyüklüğünde, ardından da sabah 05.00'e kadar büyüklükleri 4.2 ile 2.6 arasında değişen 10'un üzerinde deprem meydana geldi. İzmir kent merkezi, Çeşme ve Urla'da da hissedilen 4.7 büyüklüğündeki deprem kısa sürmesi nedeniyle halkta panik yaratmadı.

Prof.Dr. Atilla Uluğ, Çeşme açıklarında meydana gelen gelen ilk depremi takip eden çok sayıdaki küçük depremin bir fay hattı üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Prof.Dr. Uluğ, “Depremler ilk depremin sağında, solunda oluşmamış. Sistematik olarak bir hat üzerinde gerçekleşmiş. Çeşme Yarımdası'nda Sakız (Sisam) adasına doğru güneye iniyor. Ancak, daha önceden bildiğimiz Sakız fayı değil. Kuzey doğudan güney batıya iniyor. İlk tespitler Çeşme'de bugüne kadar bilmediğimiz yeni bir fay hattını işaret ediyor. Bekleyip, görmek gerekir” dedi.

Prof.Dr. Atilla Uluğ, Deniz Bilimleri Teknoloji Enstitüsü çalışmaları kapsamında Ege denizinde denizaltında fay araştırmaları yaptıklarını ancak Yunanistan karasularına girdiği için Sakız adası yönünde sismik araştırma yapamadıklarını, bu nedenle ellerinde veri olmadığını söyledi. Prof.Dr. Uluğ, bilmedikleri bir fay olması nedeniyle dikkatle izlenmesi gerektiğini, küçük depremlerin bile fikir verebileceğini belirtti.
Prof.Dr. Atilla Uluğ, Ege denizi ve İzmir çevresinde çok sayıda fay olduğunu, bu fayların beraber veya tek başlarına etkinlik gösterebildiklerini söyledi. Bu nedenle İzmir ve çevresinde küçük deprem etkinliklerinin çok olduğunu belirten Prof.Dr. Uluğ, tarihte 300- 500 yılda bir, İzmir fayı ve Karaburun fayı örneklerinde olduğu gibi büyük depremler de görülebildiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!