İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen. "Hafta sonu bizim enlemlerimizde, yani bizim hizamızda olan dünyadaki bütün ülkelere baktığımız zaman en sıcak ülke biz olacağız. Bu üç gün sürecek; bugün, yarın ve pazar" dedi. Cumartesi ve pazar da sıcakların çok kuvvetli olacağını belirten Şen, "Sıcaklık rekorları kırılma seviyelerine kadar gelecek" diye konuştu.
#İTÜ Uzay BilimleriİTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin ürettiği ilk uydu İTÜpSAT1 Hindistan’dan fırlatıldı ve uzaydaki yörüngesine yerleşti. Ağırlığı 1 kilodan az olan küp uydu, saniyede 7.5 kilometre hız yapacak. Dünya’nın çevresini 90 dakikada dönüp kıtasal fotoğraf çekecek.
Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız kulağınız gelecek hafta İstanbul’da olsun. 17 ülkeden, 140 bilim adamı İTÜ kampusundaki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde bir araya gelip, üç gün boyunca iklim değişiminin Ortadoğu’ya etkilerini tartışacak.
Milli Teknoloji Hamlesi idealinin ve milli SİHA'ların öncü ismi Özdemir Bayraktar, vefatının üçüncü yılında anılıyor. Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı ile 13 binden fazla öğrenciye burs verildi. Temellerini attığı Baykar'ın SİHA ve TİHA ihracatı başarısı, Selçuk ve Haluk Bayraktar'a vergi şampiyonluğu getirdi.
#Özdemir BayraktarAğustos ayının temmuzdan daha sıcak geçeceğini belirten meteoroloji uzmanları, eyyam-ı bahur dönemi olan ağustos ayının ilk haftasında hava sıcaklığının İstanbul’da 34-35 derece ölçülebileceğini, nemle birlikte hissedilen sıcaklığın ise 40 dereceyi bulabileceğini söyledi.
#Eyyam-I BahurSon dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. Sıcak havanın ardından İstanbul başta olmak üzere birçok ilde sağanak etkili olurken, yeni uyarı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava durumu değerlendirmelerine göre eyyam-ı bahur sıcakları ülkeye giriş yapıyor. Ordu ve Artvin çevrelerinde ise kuvvetli sağanak yağış bekleniyor. Uzmanlar yaptığı açıklamada ağustos ayının ilk haftasında hava sıcaklığının İstanbul'da 34-35 derece ölçülebileceğini bildirdi. Peki, bugün hava nasıl olacak? İstanbul'da yağmur var mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 30 Temmuz hava durumu raporu.
#Hava Durumu TahminleriUzmanlar eyyam-ı bahur dönemi olan ağustos ayının ilk haftasında hava sıcaklığının İstanbul'da 34-35 derece ölçülebileceğini, hissedilen sıcaklığın ise 40 dereceyi bulabileceğini belirtti. Afrika sıcaklarının hazirandan itibaren Türkiye'yi etkisi altına aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Bu sıcaklığın, ağustos ayında da devam etmesini bekliyoruz." dedi.
#Eyyam-I Bahurİstanbul'da hava kirliliğinin kış aylarıyla birlikte arttığın belirten uzmanlar uyarıda bulunuyor. Prof. Dr. Hüseyin Toros, Kadıköy-Göztepe, Esenyurt, Mecidiyeköy ve Kağıthane'de hava kirliliğinin yoğun olduğunu belirtti. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen ise hava kirliliği ile birlikte ilk etkilenen organların kalp ve akciğer sistemi olduğunun altını çizdi.
#İstanbulTürkiye Teknoloji Takımı Vakfı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Bilim Lefkoşa’yı hizmete açtı. Matematik, teknoloji, astronomi ve havacılık, tasarım, tarım, doğa bilimleri, girişimcilik atölyesi ve Deneyap Teknoloji Atölyelerini bünyesinde barındıran Bilim Lefkoşa 6-14 yaş aralığındaki çocukları bilim ve teknolojiyle buluşturacak.
#TEKNOFESTYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Üniversiteler ne kadar çok bilim insanını tebrik, takdir ve iltifat eder, ödüllendirirse bilim orada gelişme kaydeder” dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) 250’nci yılında ilk kez düzenlenen ‘İstanbul Teknik Üniversitesi Ödülleri’ ile bilim, teknoloji ve sanat alanlarında özgün çalışmalarıyla öne çıkan bilim insanları ödül aldı.
#250’İnci Yılında İTÜ ÖdülleriBakmayın siz bazı internet sitelerinin ‘kapıda’ manşetlerine, meteoroloji ile alakası olmayan sosyal medya hesaplarının gün, saat vermesine... Yeni yıl filmlerindeki gibi İstanbul’da karlı bir yılbaşı gecesi hayali kuranlara kötü bir haberim var. Beklenen yoğun kar yağışı bir müddet daha Türkiye’yi esiri altına alamayacak. Balkanlardan gelen soğuk hava inatla Türkiye’ye uğramamakta kararlı. Bu durum artan doğalgaz fiyatlarını düşününce müjdeli bir haber gibi görülebilir ancak İstanbul barajlarındaki su seviyesi yüzde 33.83. Kar yağmalı ki yeraltı suları beslensin, barajlar dolsun, çiftçinin yüzü gülsün. Peki ama ne zaman?
#Hava DurumuİSTANBUL'u besleyen barajlarda doluluk oranı düştü, İSKİ'den tasarruf çağrısı geldi. Toplam su seviyesinin yüzde 40,02 olduğu barajların tek kaynak görülmemesi gerektiğini belirten İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, "Yağışları, kentin belli bölgelerindeki su toplama haznelerinde barındırarak toplamamız gerekiyor" dedi. Türkiye'nin şiddetli bir kuraklık yaşadığını da vurgulayan Demirhan, Ege hariç tüm bölgelerde kar yağışının azalacağının öngörüldüğünü söyledi.
#İstanbulİSTANBUL'u besleyen barajlarda doluluk oranı düştü, İSKİ'den tasarruf çağrısı geldi. Toplam su seviyesinin yüzde 40,02 olduğu barajların tek kaynak görülmemesi gerektiğini belirten İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, "Yağışları, kentin belli bölgelerindeki su toplama haznelerinde barındırarak toplamamız gerekiyor" dedi. Türkiye'nin şiddetli bir kuraklık yaşadığını da vurgulayan Demirhan, Ege hariç tüm bölgelerde kar yağışının azalacağının öngörüldüğünü söyledi.
#İSTANBULRusya-Ukrayna Savaşı ile dünya çapında başlayan enerji krizi ile ‘Avrupa kışı nasıl geçirecek?’ sorusu gündeme geldi. Her ne kadar Rusya ile yapılan anlaşma gereği Türkiye’de doğalgaz kesintisi yaşanmayacak olsa da günün sonunda faturayı ödemek var. Dolayısıyla kışın ne kadar soğuk geçeceği de önemli. Prof. Dr. Orhan Şen uyarıyor: “La Nina kapıda. Sonbahar kurak ve sıcak, kış ise çetin geçecek.” Peki, ne yapmalı? İşte yanıtı.
#KışÇocukken aklı hep uzaydaydı. Yaşıtları bebekle oynarken o bilim dergilerindeki gezegen kartlarını biriktirdi. İTÜ’yü bitirip uzay mühendisi olan Dr. Demet Çilden Güler, uzay araçlarının yönünü kontrol eden çalışmalarıyla literatürü değiştirdi. TÜBA TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri’nde birinciliği kazandı...
#Demet Çilden Gülerİstanbul'da aynı gün iki kez hortum görüldü. Kısa süreliğine paniğe neden olan hortumda can ve mal kaybı yaşanmadı. Hortumun havadaki dengesiz ısınma nedeniyle meydana geldiğini belirten İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Asfalt yüzeyler daha çabuk ısınıyor. Asfaltta sıcaklık fazla olduğu için havada yükselici hareketler başlıyor. Havada yükselici bir hava hareketi varsa etraftan oraya doğru hava akımı gelmeye başlıyor. O bölgelerde hortum dediğimiz girdap oluşuyor" dedi. Toros, önümüzdeki günlerde de benzer görüntülerin oluşabileceğini kaydetti.
#IstanbulKahramanmaraş'ta, 13 yıl önce bugün düşen helikopterde bulunan Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin ölümüyle ilgili Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmada 9 kişiden oluşan bilirkişi heyeti çalışmalarını tamamlayarak raporu yazmaya başladı. Yakın bir zamanda dosyaya girecek olan bilirkişi raporu; helikopterin suikast, kaza ya da ihmal sonucu mu düştüğü sorusuna cevap verecek ve bu nedenle soruşturmanın seyrini değiştirecek.
#Muhsin Yazıcıoğlu