Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2006 00:00
Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız kulağınız gelecek hafta İstanbul’da olsun. 17 ülkeden, 140 bilim adamı İTÜ kampusundaki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde bir araya gelip, üç gün boyunca iklim değişiminin Ortadoğu’ya etkilerini tartışacak.
İstanbul Teknik Üniversitesi ile Devlet
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği konferansın 64 oturumunda, 100’e yakın tebliğ ele alınacak.
"İklim Değişimi ve Ortadoğu / Geçmiş, Bugün ve Gelecek" başlıklı konferans beş başlık altında düzenlendi. İklim Değişikliği bölümünde, geçmişten bugüne evrendeki iklim değişimleri, Kuzey Atlantik’teki değişimin Ortadoğu’ya etkileri, göllerin iklime etkisi, iklim değişimi modelleri tartışılacak.
Hidroloji ve Hidrojeoloji başlıklı bölümde, Tuna, Fırat, Büyük Menderes gibi büyük nehirlerdeki su değişimi, yeraltı sularının durumu, barajların, atıksu derin dejarjının etkileri, seller ele alınacak.
Karar Alma başlıklı bölümde, su hakkındaki yasal düzenlemeler, uluslararası ortak çalışmalar, su kaynakları yönetimindeki yenilikler irdelenecek.
Toprak Kullanımı, Toprak, Bitki Çeşitliliği ve Tarım başlıklı toplantılarda ekonomik gelişme programlarının başarı ve başarısızlıkları, iklim değişiminin tarıma etkileri, eşgüdümlü tarım politikaları, toprak zenginleştirme gibi konular tartışılacak.
Geçmişin, Geleceğe Işık Tutan Yönleri başlıklı bölümde ise antik toplumların su sorunları, eski yöntemler, efsanelerdeki meteorolojik veriler, çevresel tarih konuşulacak. İTÜ Uzay Bilimleri Fakültesi, konferans için bir de web sitesi kurdu. www.climatechange_middleeast.itu.edu.tr adresindeki sitede, konferans boyunca program, daha sonra tebliğ özetleri yayımlanacak.