Ağustos ayının temmuzdan daha sıcak geçeceğini belirten meteoroloji uzmanları, eyyam-ı bahur dönemi olan ağustos ayının ilk haftasında hava sıcaklığının İstanbul’da 34-35 derece ölçülebileceğini, nemle birlikte hissedilen sıcaklığın ise 40 dereceyi bulabileceğini söyledi.
#Eyyam-I BahurSon dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. Sıcak havanın ardından İstanbul başta olmak üzere birçok ilde sağanak etkili olurken, yeni uyarı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava durumu değerlendirmelerine göre eyyam-ı bahur sıcakları ülkeye giriş yapıyor. Ordu ve Artvin çevrelerinde ise kuvvetli sağanak yağış bekleniyor. Uzmanlar yaptığı açıklamada ağustos ayının ilk haftasında hava sıcaklığının İstanbul'da 34-35 derece ölçülebileceğini bildirdi. Peki, bugün hava nasıl olacak? İstanbul'da yağmur var mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 30 Temmuz hava durumu raporu.
#Hava Durumu TahminleriUzmanlar eyyam-ı bahur dönemi olan ağustos ayının ilk haftasında hava sıcaklığının İstanbul'da 34-35 derece ölçülebileceğini, hissedilen sıcaklığın ise 40 dereceyi bulabileceğini belirtti. Afrika sıcaklarının hazirandan itibaren Türkiye'yi etkisi altına aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Bu sıcaklığın, ağustos ayında da devam etmesini bekliyoruz." dedi.
#Eyyam-I Bahurİstanbul'da hava kirliliğinin kış aylarıyla birlikte arttığın belirten uzmanlar uyarıda bulunuyor. Prof. Dr. Hüseyin Toros, Kadıköy-Göztepe, Esenyurt, Mecidiyeköy ve Kağıthane'de hava kirliliğinin yoğun olduğunu belirtti. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen ise hava kirliliği ile birlikte ilk etkilenen organların kalp ve akciğer sistemi olduğunun altını çizdi.
#İstanbulYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Üniversiteler ne kadar çok bilim insanını tebrik, takdir ve iltifat eder, ödüllendirirse bilim orada gelişme kaydeder” dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) 250’nci yılında ilk kez düzenlenen ‘İstanbul Teknik Üniversitesi Ödülleri’ ile bilim, teknoloji ve sanat alanlarında özgün çalışmalarıyla öne çıkan bilim insanları ödül aldı.
#250’İnci Yılında İTÜ ÖdülleriİSTANBUL'u besleyen barajlarda doluluk oranı düştü, İSKİ'den tasarruf çağrısı geldi. Toplam su seviyesinin yüzde 40,02 olduğu barajların tek kaynak görülmemesi gerektiğini belirten İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, "Yağışları, kentin belli bölgelerindeki su toplama haznelerinde barındırarak toplamamız gerekiyor" dedi. Türkiye'nin şiddetli bir kuraklık yaşadığını da vurgulayan Demirhan, Ege hariç tüm bölgelerde kar yağışının azalacağının öngörüldüğünü söyledi.
#İstanbulİSTANBUL'u besleyen barajlarda doluluk oranı düştü, İSKİ'den tasarruf çağrısı geldi. Toplam su seviyesinin yüzde 40,02 olduğu barajların tek kaynak görülmemesi gerektiğini belirten İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, "Yağışları, kentin belli bölgelerindeki su toplama haznelerinde barındırarak toplamamız gerekiyor" dedi. Türkiye'nin şiddetli bir kuraklık yaşadığını da vurgulayan Demirhan, Ege hariç tüm bölgelerde kar yağışının azalacağının öngörüldüğünü söyledi.
#İSTANBULİstanbul'da aynı gün iki kez hortum görüldü. Kısa süreliğine paniğe neden olan hortumda can ve mal kaybı yaşanmadı. Hortumun havadaki dengesiz ısınma nedeniyle meydana geldiğini belirten İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Asfalt yüzeyler daha çabuk ısınıyor. Asfaltta sıcaklık fazla olduğu için havada yükselici hareketler başlıyor. Havada yükselici bir hava hareketi varsa etraftan oraya doğru hava akımı gelmeye başlıyor. O bölgelerde hortum dediğimiz girdap oluşuyor" dedi. Toros, önümüzdeki günlerde de benzer görüntülerin oluşabileceğini kaydetti.
#IstanbulBunaltan yaz aylarına 1 Ağustos’tan itibaren ‘cehennem sıcakları' olarak bilinen eyyam-ı bahur eklenmiş durumda. Peki içimizi yakan orman yangınlarını büyük ölçüde etkileyen sıcaklıklar ne kadar daha devam edecek? Önümüzdeki günlerde yangınların olduğu bölgelerde serinleme, nem veya yağmur bekleniyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SıcaklıkKoronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla geçen yıl 'Evde Kal' sloganıyla uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması döneminde İstanbul'dan Uludağ görülmüştü. Tam kapanma sürecinde bir yıl sonra aynı noktadan yine Uludağ görüntülendi. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, 'Şu aylarda bizim görüş mesafemizi etkileyen en önemli parametre hava kirliliği değil, atmosferdeki nem ve o bölgedeki meteorolojik koşullar. Sıcaklık değişiklikleri veya o bölgedeki rüzgar koşulları, atmosferdeki kırıcılığı etkileyen ve Uludağ'daki görüntünün yaz aylarında ve bahar aylarında bize ulaşmasını sağlayan parametrelerdir' dedi.
#İstanbulSon yıllarda ülkemizde hava sıcaklıklarında ani yükseliş ve düşüşler meydana geliyor. Sık sık çöl tozları görülüyor ve yağmurla birlikte çamur yağıyor. Hatta mayıs ayına çok az kalmışken hala ilkbahardan tam anlamıyla söz edemiyoruz. Peki bu ani hava değişimleri ve hava olayları yazın da devam edecek mi? Haziran, temmuz ve ağustos aylarında yurdun büyük bölümünde nasıl bir hava bizleri bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Hava Durumuİstanbul'da gece saatlerinde yağmurla birlikte çamur yağdı. Sabah saatlerinde araçlarını çamur kaplı gören sürücüler, oto yıkamacıların yolunu tuttu. Sabah araç sahiplerini şaşırtan görüntünün sebebini İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros Afrika'dan gelen çöl tozları olduğunu söyledi.
#İstanbulÇöl tozları radyo iletişim kanallarını, hava ve kara ulaşımını olumsuz etkiler. Ayrıca hava kirliliğininde artmasına neden olur. Özellikle yaşlılar, çocuklar, solunum yolu ve kalp-damar rahatsızlığı bulunanlar başta olmak üzere, tozdan daha fazla etkilenmektedirler.
#Çöl Tozuİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Avrupa'da hafta boyunca etkili olacak çöl tozlarının yarın Türkiye'ye yoğunluğunu azaltarak gelmesinin beklendiğini bildirdi. Toros, ''Avrupa’da etkili olan çöl tozları özellikle kuzeyli hakim rüzgarların etkisiyle Türkiye'nin güney kesimlerine doğru inerek etkili olacak. Hafta başından itibaren de kuzeyden başlayarak etkisini kaybetmesi tahmin ediliyor.'' ifadelerini kullandı.
#Haberİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Avrupa'da hafta boyunca etkili olacak çöl tozlarının yarın Türkiye'ye yoğunluğunu azaltarak gelmesinin beklendiğini bildirdi. Toros, ''Avrupa’da etkili olan çöl tozları özellikle kuzeyli hakim rüzgarların etkisiyle Türkiye'nin güney kesimlerine doğru inerek etkili olacak. Hafta başından itibaren de kuzeyden başlayarak etkisini kaybetmesi tahmin ediliyor.'' ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Hüseyin TorosTürkiye'de cuma gününden itibaren başlaması beklenen kar yağışının, 1987, 2002 ve 2004'deki yağışlar gibi etkili olması öngörülüyor. Dünyada son yılların en büyük sorunları arasında küresel ısınma ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye de küresel ısınmanın sonuçlarından etkilenen ülkeler arasında. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu kış mevsiminde kar yağışları geçmiş senelere göre oldukça düşük. Önceki yılların bu zamanlarında kar kalınlığı 3 metrelere ulaşabilirken bu yıl kar kalınlığı ortalama insan boyunu aşamadı.
#Tulpar Fırtınaİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Asilhan, Türkiye'nin son 10 yıllık dönemde kuraklığın en şiddetli dönemini geçirdiğini ifade ederek, alınacak kuraklık tedbir ve stratejilerinin gelecek kuşakları da etkileyeceğini belirtti.
#Kuraklıkİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, hava kirliliğinin dünya genelinde her yıl yaklaşık 7 milyon insanın erken yaşta ölümüne neden olduğunu söyledi.
#Hava Kirliliğiİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Çöl tozlarının atmosferde uzun süre seyahat etmesi ve bol güneş ışığına maruz kalmasından dolayı koronavirüs taşıma ihtimali yoktur." dedi.
#Çöl TozuÇöl tozu koronavirüs taşır mı? İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Çöl tozlarının atmosferde uzun süre seyahat etmesi ve bol güneş ışığına maruz kalmasından dolayı koronavirüs taşıma ihtimali yoktur." dedi.
#Çöl Tozuİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Çöl tozlarının atmosferde uzun süre seyahat etmesi ve bol güneş ışığına maruz kalmasından dolayı koronavirüs taşıma ihtimali yoktur." dedi.
#Prof. Dr. Hüseyin Toros