Tüm dünya pandeminin yavaş yavaş endemiye döndüğünü kabul edip önlemleri hafifletirken, Ocak 2020’den bu yana tam bir karantina içine giren ve hiç aşılama yapmayan iki ülkeden biri olan ‘kapalı kutu’ Kuzey Kore’nin bundan sonraki adımları tartışılıyor. Aşı görmemiş bir ülkede karantinanın kalkması ne anlama gelecek? İşte pandeminin başından bugüne Kuzey Kore…
#Kuzey KoreZORLU salgın sürecinde, maske, mesafe, temizlik ve aşıdan sonra en çok konuşulan konu gıda. Elbette ilk kural karın doyurmak. Gıdadan yola çıkarak tarımın ne denli önemli olduğunu bir kez daha anladık. Belediyelerin görevlerine insanları aç bırakmamak, doyurmak da eklendi. Nitekim salgın günleri, yıkımlara ve can kayıplarına yol açan depremde bunun önemi görüldü.
#İzmirDÜNYANIN en büyük Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 17 Eylül’de başladı. Sağlık Bakanlığı da uçak ve helikopter ambulansları, tam donanımlı ve tüm arazi şartlarına uygun kara araçları, geliştirdiği bilişim teknolojileri ve sağlık taramaları ile TEKNOFEST’te yerini aldı. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, “Sağlıkta dijitalleşmede dünyanın zirvesindeyiz” dedi.
#SağlıkMüstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türk keneviri üretimi üzerinde uzun zamandır çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "MÜSİAD olarak bizler, kenevir yerine yerli tohumlarımızdan elde edilen 'Türk keneviri' üretimi yapılmalı, Türk keneviri tescillenmelidir diyoruz." dedi.
#MÜSİADABDİ İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, 450 milyon liralık yatırımla geçen yıl devreye aldıkları AbdiBio tesisine davet etti. İstanbul Esenyurt’taki Abdi İbrahim tesislerinden içeri girerken yatırımda ulaştıkları toplam değeri paylaştı:
#YazarlarUluğbey Araf 1, Ecem Nur ise henüz 1.5 yaşında. Her ikisinin de ortak sorunu kulaklarının hiç duymaması. Duyabilmeleri, konuşabilmeleri ve akranlarını yakalayabilmeleri için biyonik kulak (koklear implant) ameliyatı olmaları gerekiyor. Onlar ve diğer yüzlerce çocuğun ameliyatı, cihazları getiren firmalar ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki fiyat anlaşmazlığı yüzünden durdu.
#GazetehaberleriMANİSA Eczacılar Odası Başkanı Devrim Bali, meme kanseri tedavisinde ve diğer kanser türleri için kullanılan bazı ilaçların piyasada bulunamaması nedeniyle internetten ilaç satışının arttığını söyledi. 29 liralık bir meme kanseri ilacının internette 400-500 liraya satıldığını belirten Bali, kaçak yollarla ülkeye sokulan ilaçların tehlikesine ve özellikle kanser hastaları üzerinde ölümcül etkiler yaratabileceğine dikkat çekti.
#Kanser İlaçlarıYerli ilaç pazarını desteklemek, ithal ilaçların cari açıkta yarattığı sıkıntıyı ortadan kaldırmak için bir süredir ilaç firmalarıyla görüşen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ‘Türkiye’de üret’ teklifini kabul etmeyen firmaların 54 ilacını ödeme listesinden çıkardı. Türkiye’de ilacın en büyük alıcısı devletin listesinden çıkmak firmalar için büyük sıkıntı.
#Sosyal Güvenlik KurumuDoğumsal metabolik bir hastalık olan ‘NKH’ nedeniyle yürüyemeyen, konuşamayan ve göremeyen 5 yaşındaki Ecemnur’un minik kalbi, elektrikle çalışan solunum cihazı sayesinde atıyor. Babasının evi terk ettiği Ecemnur’un hayatı, her elektrik kesintisinde riske giriyor.
#HastalıkCHP, yurtdışından ilaç getirten milyonlarca hasta bilgisinin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan çalışan bir doktor aracılığıyla çalındığını iddia etti. Kurum, iddialarla ilgili soruşturma açtı. CHP Milletvekili Özgür Özel, iddiaları Meclis gündemine taşırken, Türk Eczacıları Birliği özel firmalara yurtdışından ilaç getirme yetkisinin iptali için Danıştay'da dava açtı.
CHP, yurtdışından ilaç getirten milyonlarca hasta bilgisinin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan çalışan bir doktor aracılığıyla çalındığını iddia etti. Kurum, iddialarla ilgili soruşturma açtı. CHP Milletvekili Özgür Özel, iddiaları Meclis gündemine taşırken, Türk Eczacıları Birliği özel firmalara yurtdışından ilaç getirme yetkisinin iptali için Danıştay'da dava açtı.