TEİS Başkanı Nurten Saydan: Bulunamayan ilaç sorunu çözülmeli

Güncelleme Tarihi:

TEİS Başkanı Nurten Saydan: Bulunamayan ilaç sorunu çözülmeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2024 15:16

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEIS) Başkanı Nurten Saydan, TEİS’in 6’ncı Olağan Genel Kurulu’nda, bulunamayan ilaç sorununa çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Saydan şunları söyledi: “Türkiye’deki ekonomik zorluklar eczane ekonomilerini doğrudan etkiliyor ve birçok eczacı yoksulluk sınırı altında yaşamak zorunda kalıyor. Eczacılar mesleki olarak da birçok sorun yaşıyor. Bunların arasında, bulunamayan ilaçlar, ‘Kamu Kurum İndirimleri’ ve eczacılık fakültesi sayıları ilk sırayı alıyor. Emeğimizin birikimi rafımızdaki ilaçlardan oluşan sermayemiz bizlere ait olmakla beraber, aynı zamanda ülkemizin kaynağıdır ve milli servettir. Son zamanlarda basında da yer aldığı gibi, ülke genelindeki tüm meslektaşlarımız bazı ilaçların temininde sıkıntı çekiyor ve ne yazık ki hastalarımız mağdur oluyor. Euro kurunun 38 liraya ulaşmış olduğu ekonomik gerçeğine karşın Bakanlık tarafından ilaç fiyatları belirlenirken baz alınan kur ancak 17,54 lira seviyesine ulaşabildi. Bu ekonomik gerçekler maalesef tüm sektöre bir yük getiriyor. Netice olarak birçok ilaç bulunamamaya, ‘yok’a girmeye başlamış, ithal edilen ürünler ithal edilmemeye, yeni çıkan, ilaçlar ise ülkemize getirilememeye başlanmıştır.

Haberin Devamı

HASTALARA ÖZEL İTHAL İLAÇ

Global firmalar muadili olmayan (majör) ilaçlarını ülkemizden çekmeye çoktan başladığı için maalesef hastalarımızın tedavileri yarım kalıyor ve bazı tedavilerde hekimlerimiz ikame ilaç bulamıyor ve daha pahalı bir yöntem olan hastalara özel olarak ithal ediliyor. Yurt dışından ilaç getirmekle adeta taşıma suyla değirmen döndürülmeye çalışılıyor. Yürürlüğe konulduğu dönem itibariyle uygulanabilir olan Euro kuru uygulaması artık dönemini fiili olarak kapattı. Acilen İlaç Fiyat Kararnamesi’nin dönemin ekonomik koşullarına göre güncellenmesi gerekiyor.

SAHTE İLAÇ SORUNU

İlacın bulunamamasının bir diğer sonucu da piyasaya merdiven altı kaçak ve sahte ilaç girmesi demektir. Çünkü bir ürün bulunamazsa o ülkeye ya kaçağı ya da sahtesi girer. Dolayısıyla vatandaşlarımız ilaçlarını her zaman eczanelerimizden almalılar. Çünkü eczanelerimizde sahte ve kaçak ilaç asla bulunmaz.

İHTİYAÇ FAZLASI FAKÜLTELER BÜYÜK SORUN

Türkiye’de 30 bin eczane eczacısı var ve fakültelerde de 25 bin eczacı adayı bulunuyor. Bu durum eczacılık mesleği için işsizlik boyutunu açığa çıkarıyor. Eczacılık mesleğinin maalesef toz pembe bir tablosu yok ve her geçen gün de bu durum daha da kötüye gidiyor. Eczacılık eğitimi, artan fakülte sayısı ve akademik personel eksikliği nedeniyle kalite sorunları yaşamaktadır. Her yıl mezun olan binlerce eczacı adayı, yeterli iş imkanları bulamamakta ve bu durum meslektaşlarımız arasında büyük bir işsizlik ve memnuniyetsizlik yaratıyor. 63 eczacılık fakültesinin sadece 29’unun dekanı eczacılık fakültesi mezunudur. 47’si öğrenci alıyor. Eğitim veren Eczacılık fakültesinden ise sadece 15’i tam akredite eczacılık eğitimi veriyor. Ve bu fakültelere eğitim verecek yetişmiş eczacılık eğitimi verecek hocalarımız da bulunmuyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!