Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski başdanışmanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi hayatını kaybetti. Adnan Tanrıverdi neden öldü? sorusu da bu gelişmenin ardından araştırılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, 17 Ağustos 2016'da danışmanlık görevine getirilen eski başdanışmanı ve Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş (SADAT) Kurucusu emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi hayatını kaybetti. Tanrıverdi'nin cenazesi yarın, ikindi namazını müteakiben Eyüpsultan Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek. İşte Adnan Tanrıverdi hayatı ve biyografisi!
#Adnan TanrıverdiArnavutköy Belediyesi'nin hangi partide olduğu 2024 yerel seçimlerine giderken merak konusu oldu. Sandığa gidecek seçmenler yaşadıkları ilçe belediyesinin hangi partide olduğunu araştırıyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre 2019 yerel seçimlerinde Arnavutköy'da seçmenler 181 sandıkta oy kullandı. İşte Arnavutköy 2019 yerel Seçim Sonuçları...
#ArnavutköyGoogle'da Doodle olan Nüzhet Gökdoğan hakkında bilgiler kullanıcılar tarafından merak ediliyor. Gökdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk bilim kadınlarındandır. "Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı" olarak bilinir. Peki Nüzhet Gökdoğan kimdir, kaç yaşında öldü, nereli? Nüzhet Gökdoğan neden doodle oldu? Tüm detayları ile Nüzhet Gökdoğan'ın biyografisi
#Nüzhet Gökdoğan6 yıl kadar önce Mahmutbey’de açılan Seraf üzerine yazdığım ilk yazımda, yemeklerinden dekorasyonuna, servisten sunumuna o kadar etkilenmiştim ki “Mahmutbey’de bir vaha” başlığını kullanmıştım. Seraf bu süre içinde beni ve benim gibi müdavimlerini hiç hayal kırıklığına uğratmadı. Her geçen yıl kalite-lezzet çıtasını artırdı.
#Müge AkgünArıların çoğalma içgüdüsüyle kovanı terk edip ağaçlarda, apartmanlarda toplanmaları tedirginlik yarattı. ‘Oğul verme’ adı verilen dönem için İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, "Mayıs ve Haziran boyunca arıların sayılarının arttığı ve bunun neticesinde oğul verme gibi davranışlar sergilediklerini görebiliriz. İstanbul’da bunu görmek biraz şaşırtıcı çünkü normalde şehir içlerinde pek arıcılık yapılmıyor. Hala kırsalda bu işi yapan insanlar olabiliyor. Oğul verme dönemlerinde oradan kaçıp, çeşitli evlerin bahçelerine, çatılarına, ağaçlara kümelenmiş oğullar şeklinde toplanabiliyorlar" dedi.
#İstanbulArıların çoğalma içgüdüsüyle kovanı terk edip ağaçlarda, apartmanlarda toplanmaları tedirginlik yarattı. ‘Oğul verme’ adı verilen dönem için İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, "Mayıs ve Haziran boyunca arıların sayılarının arttığı ve bunun neticesinde oğul verme gibi davranışlar sergilediklerini görebiliriz. İstanbul’da bunu görmek biraz şaşırtıcı çünkü normalde şehir içlerinde pek arıcılık yapılmıyor. Hala kırsalda bu işi yapan insanlar olabiliyor. Oğul verme dönemlerinde oradan kaçıp, çeşitli evlerin bahçelerine, çatılarına, ağaçlara kümelenmiş oğullar şeklinde toplanabiliyorlar" dedi.
#İstanbulİstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden bir grup araştırmacı, Sakarya’da yaban hayatı takibi için ormanlık alanlara kurulan fotokapanlar ile bozayı, kurt, çakal, tilki ve yaban domuzu gibi hayvanları doğal ortamında kayıt altına aldı. Fotokapan çalışmalarıyla yürütülen araştırmada, Güney Sakarya ormanlarındaki biyoçeşitlilik tespit edildi. Dr. Fatih Dikmen, "Ön sonuçlarımız güzel neticelendi. Bölgede insan faaliyeti artmış olsa da yaban hayvanlarının bölgede hala mevcut olduğunu tespit ettik. Biyoçeşitliliğin korunması açısından önemli bir gözlem bu" dedi.
#Fotokapanİstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden bir grup araştırmacı, Sakarya’da yaban hayatı takibi için ormanlık alanlara kurulan fotokapanlar ile bozayı, kurt, çakal, tilki ve yaban domuzu gibi hayvanları doğal ortamında kayıt altına aldı. Fotokapan çalışmalarıyla yürütülen araştırmada, Güney Sakarya ormanlarındaki biyoçeşitlilik tespit edildi. Dr. Fatih Dikmen, "Ön sonuçlarımız güzel neticelendi. Bölgede insan faaliyeti artmış olsa da yaban hayvanlarının bölgede hala mevcut olduğunu tespit ettik. Biyoçeşitliliğin korunması açısından önemli bir gözlem bu" dedi.
#Yaban Hayatı1933 yılında kurulan ve toplam 2 bin 34 türün sergilendiği, Türkiye’nin ilk zooloji müzesi 7 yıl sonra yeniden açılıyor. İstanbul Üniversitesi bünyesindeki Zooloji Müzesi, deprem riski nedeniyle İstanbul Beyazıt'ta bulunan binasından taşınmış, koleksiyonlar ise koruma altına alınmıştı.
#İstanbulüniversitesiTürkiye'nin ilk Zooloji Müzesi 7 yıl sonra yeniden açılıyor. İstanbul Üniversitesi bünyesindeki Zooloji Müzesi, deprem riski nedeniyle Beyazıt'tan taşınmış, koleksiyonlar ise koruma altına alınmıştı. Kasım ayında yeniden ziyarete açılacak müze hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oya Özuluğ, "2015 yılında Beyazıt'taki binamız için deprem riskinden dolayı yıkım kararı alındı. Bu karardan sonra yaklaşık 7 senedir bu örnekler koruma altındaydı. Tekrar açılıyor. Dünyanın birçok kıtasına gidip görme şansınızın olmadığı örnekleri buradan görebiliyorsunuz" dedi. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, "Bu koleksiyonlar 7 yıl boyunca kapalı ortamda kaldığı için bazı örneklerimizin tozlanma durumları vardı. Taşınırken kırılmalar söz konusu oldu. Mirası devraldık ve geliştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
#Zooloji MüzesiTürkiye'nin ilk Zooloji Müzesi 7 yıl sonra yeniden açılıyor. İstanbul Üniversitesi bünyesindeki Zooloji Müzesi, deprem riski nedeniyle Beyazıt'tan taşınmış, koleksiyonlar ise koruma altına alınmıştı. Kasım ayında yeniden ziyarete açılacak müze hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oya Özuluğ, "2015 yılında Beyazıt'taki binamız için deprem riskinden dolayı yıkım kararı alındı. Bu karardan sonra yaklaşık 7 senedir bu örnekler koruma altındaydı. Tekrar açılıyor. Dünyanın birçok kıtasına gidip görme şansınızın olmadığı örnekleri buradan görebiliyorsunuz" dedi. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, "Bu koleksiyonlar 7 yıl boyunca kapalı ortamda kaldığı için bazı örneklerimizin tozlanma durumları vardı. Taşınırken kırılmalar söz konusu oldu. Mirası devraldık ve geliştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
#İstanbul25 Ekim’de 12.40 ile 15.05 saatleri arasında yılın ikinci güneş tutulması yaşanacak. Türkiye’den de gözlemlenebilecek tutulma ile İstanbul’da yüzde 38’lik hilal şeklinde bir kapanma olacak. Tutulmanın en iyi gözlenebileceği yer ise kuzeydoğu Anadolu bölgesi. Burada da Güneş’in yaklaşık yüzde 60’ı örtülecek. Ancak bu muhteşem doğa olayı eski bir tartışmanın da fitilini ateşlemiş durumda. 1999 Marmara Depremi’nin güneş tutulmasından 1 hafta sonra olması tutulma ile deprem arasında bir bağ var mı sorusunu yeniden gündeme taşırken, biliminsanları ikiye bölünmüş durumda.
#Güneş TutulmasıBirkaç gündür vampir kelebeklerin istilasına uğrayan, evinde rahat uyuyamayan, balkonunda oturamayan vatandaşların haberlerini izliyoruz. Halk tedirgin, ilk defa böyle bir kelebek görüyor ve ne yapacağını bilemiyor. Hatta ismi bile ürkütmeye yetiyor. Biz de hem evinde bu canlılarla yaşayan vatandaşla hem de bu konunun uzmanı ile konuştuk
#Vampir KelebekKaradeniz Bölgesi'nde sık görülen vampir kelebekler, İstanbul'da da görülmeye başladı. Özellikle akşam saatlerinde Beykoz'daki evleri istila eden kelebekler, panik yarattı. Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, "İnsanların kendileri açısından korkmasına gerek yok ama bitki zararlısı bir tür. O yüzden bahçelerindeki bitkilerin ya da ektikleri ürünlerin bu böcekler tarafından zayıflatılması ya da hasara uğratılması söz konusu olabilir" dedi.
#İstanbulDün gece saat 21.00-22.00 sularında gökyüzüne kafasını çevirenler tren gibi yan yana dizilmiş yıldız grubu gördüklerini sandılar. Öyle ki bazıları, ‘İşte şimdi geldi uzaylılar!’ mavrası bile yaptı. Durun, sakin! O gördüğünüz ne UFO ne uzaylılar ne de dünyanın sonu geldiğine dair bir işaret. Gördükleriniz dünyanın en zengin işadamlarından Elon Musk’a ait Starlink uyduları. Bu akşam görmeniz de olası. Peki, ne işe yarıyor? Niye Türkiye’den gördük, bizi mi dinliyorlar? Elon Musk uzayda tekelleşiyor mu? Sordum.
#Elon MuskNormalde ısırmayan karasinekler bazı günler bacaklarımızı sokar ya... İşte onlar aslında kara sinek değil. İstanbul bir süredir adeta sineklerin buluşma noktası oldu. Son dönemde 'baldırsokan sineği' ile bir kez daha gündeme gelen sinek problemini uzmanlarla enine boyuna konuştuk. Sayıları neden arttı? Sağlığımıza ne gibi zararları var? Önlem almak için neler yapılmalı? Hepsinin ve daha fazlasının cevabı haberimizde...
#Cilt Sağlığıİstanbul'un Sultangazi ve Arnavutköy ilçelerinde boyları 3 ila 6 santimetre arasında değişen çekirgeler görülmeye başladı. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, "Bu çekirgeler sıcağı çok seviyor. Şu an ise bu çekirgelerin ortaya çıkmasının tam zamanı. Bu çekirge türleri istilacı bir tür değil. Bu yüzden vatandaşların korkmasına gerek yok. Çekirgelerin bir zararı yok" dedi.
#İstanbulİstanbul'un Sultangazi ve Arnavutköy ilçelerinde boyları 3 ila 6 santimetre arasında değişen çekirgeler görülmeye başladı. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, "Bu çekirgeler sıcağı çok seviyor. Şu an ise bu çekirgelerin ortaya çıkmasının tam zamanı. Bu çekirge türleri istilacı bir tür değil. Bu yüzden vatandaşların korkmasına gerek yok. Çekirgelerin bir zararı yok" dedi.
#SultangaziBöcekler konusunda uzman bilim insanları, son zamanlarda İstanbul'da görülmeye başlayan Asya Kaplan Sivrisineği'nin, seller ve yıllık toplam yağış miktarları dikkate alındığında Karadeniz Bölgesi'nde de ciddi bir tehdit haline gelme potansiyelinin bulunduğunu bildirdi.
#Güneydoğu AsyaMarmara Denizi'nde görülen müsilaj(deniz salyası) etkisini sürdürüken bir yandan da bölgede kaçak midye avcıları dikkat çekiyor. DHA ekipleri gece ve sabah saatlerinde teknelerle açılarak midye avcılarını görüntüledi. Doç. Dr. Muharrem Balcı ise, "Deniz salyası ile birlikte bazı özel mikroorganizma grupları ortaya çıkacaktır. Bu mikroorganizmalar oldukça zehirlidir. Midyeler bu zehirli maddeleri biriktirir ve soframıza kadar gelir. Bu midyeyi yediğiniz anda felç bile geçirebilirsiniz.’’ dedi.
#İstanbulİstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Plankton Araştırma Laboratuvarı, deniz salyasında ilk incelemesini tamamladı. Salyaya tek hücreli canlı türlerinin neden olduğu anlaşıldı. Tek hücreli canlıların çoğalmasında fosfor ve azotun etken olduğunu söyleyen Prof.Dr. Neslihan Özdelice, "2 seneye yakın hepimiz evde kaldık, yoğun deterjan kullandık. Deterjan içeriklerinde yoğun fosfor var. Yeme içme alışkanlığı bile arttı, bunlar bile etken" dedi.
#PandemiCNN TÜRK canlı yayınında Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaj sorunu ile ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. 22 gün önce İstanbul Üniversitesi'ndeki laboratuvara bırakılan müsilaj örneklerinin ilk sonuçları ortaya çıktı. İlk sonuçlara göre, deniz salyasında tek hücreli canlılar tespit edildi. Deniz salyasına evsel ve kanalizasyon atıklarının yanı sıra bu tek hücreli canlının neden olduğu anlaşıldı.
#HaberTrabzon'da gökyüzünü birkaç saniyeliğin aydınlatan ışık hüzmesinden bir gün sonra pazar akşamı İstanbul'da da aynı görüntüler kaydedildi. Heyecan yaratan bu olayın ardından uzmanlardan açıklama geldi. İstanbul'da semalarında pazar günü görüntülenen ışın saçan cismin gök taşı olduğu belirtildi. Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, "Gök taşının muhtemelen Trakya bölgesi, Bulgaristan veya Karadeniz’e uzun bir menzille düşmesi olasıdır. İstanbul'da görüntülenen gök taşının oluşum nedeni kuyruklu yıldızdan değil, güneş sisteminden oluşan ufak bir gök taşıdır'' dedi.
#Trabzon3-4 gün önce atmosfere giren, Trabzon ve Giresun başta olmak üzere Yozgat, Çorum, Çankırı ve Tokat’tan da çıplak gözle izlenebilen, dün gece de İstanbul’da ortalığı gündüz gibi aydınlatan meteor düşmesi sosyal medyanın gündeminde. “Sonunda bu da oldu! Uzaylılar geldi” diyerek mavra yapanların yanı sıra durum depremi tetikler endişesi yaşayanlar da var. Ben de aynı kaygıyla tehlike var mı yok mu diye uzmanlara sordum.
#YazarTürk halkının 'Deprem Dedesi' Ahmet Mete Işıkara vefatının 8. yılında anılıyor. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli jeofizik mühendislerinden Işıkara, Marmara Bölgesi'nde yaşanan ve arkasında büyük acılar bırakan deprem sonrası toplumu bilinçlendirme çabalarıyla özellikle çocukların zihninde "Deprem Dede" olarak yer etmişti. Peki, Ahmet Mete Işıkara kimdir, ne zaman, nasıl öldü? İşte Ahmet Mete Işıkara’nın hayatı ve ölümüyle ilgili bilgiler…
#Deprem Dede Ahmet Mete