Yoğun bir ekonomik gündemle 2023 yılına giren sektörler, yeni yılda hem üretimde hem de ihracatta birden fazla gelişmeyi takip etmek durumunda kalacak. Pek çok sektör temsilcisi iyimserliği koruyarak sürdürülebilirlik, enerji ve artan maliyetlerin 2023 yılının ana gündemini oluşturacağını belirtirken; ortak nokta ise finansmana erişim olarak dikkat çekiyor.
#EnerjiKakao fiyatlarında yaşanan artışın Ramazan Bayramı öncesine gelmesi, kârlılığı sınırlı etkiledi. Çünkü üreticiler Ramazan ve Kurban Bayramı için üretim planlarını aylar öncesinden yaptılar. Bu nedenle krizin iki bayramı da teğet geçmesi beklenirken iç piyasada kakao maliyetlerinin fiyatlara yansımasının eylül ayını bulacağı belirtiliyor.
#KakaoKakao fiyatları uzun süredir yaşanan rekolte kayıpları yüzünden hızla seyrettiği yukarı yönlü gidişten vazgeçmiyor. Kısa sürede fiyatını ikiye katlayan kakao, aynı zamanda gıda üreticilerinin de girdi maliyetlerinde ani bir şok etkisi yarattı. Eğer yeni hasat döneminde beklenen katkı sağlanamazsa çikolata başta olmak üzere pek çok ürün için hem yüksek fiyatlar hem de tedarik sorunu kaçınılmaz olacak.
#KakaoCumhuriyetin 100’üncü yılını kutlayan ihracatçılar gelecek yüzyıl için de mesajlarını paylaştı. Türkiye’nin 100 yıllık süreçte çok büyük bir gelişim kaydettiğine dikkat çeken temsilciler, ikinci yüzyılda daha çok üretme, daha çok istihdam sağlama, daha çok ihracat yapma sözü verdiler.
#ATATÜRKİhracatçıların son dönemde sıklıkla dile getirdiği finansman sorununa bankalardan kredi yanıtı geldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi ile 11 kamu ve özel banka arasında imzalanan protokole göre, ihracatçılara 1 milyar dolar büyüklüğünde “Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi” verileceği açıklandı. Altı ay ödemesiz, dolar cinsinden yıllık yüzde 7.99 faizli paket gerektiğinde yükseltilebilecek.
#İhracatRusya’nın kararının ardından Tahıl Koridoru’ndaki yeni süreci değerlendiren analistler, önümüzdeki aylarda hasat döneminin bitmesiyle fiyat artışlarında hızlanmanın kaçınılmaz olduğunu ve mevcut durumdan tüm ülkelerin olumsuz etkileneceğini belirtiyor.
#RusyaTürkiye ve Mısır arasındaki diplomatik ilişkilerin büyükelçilik seviyesine çıkarıldığı duyuruldu. Türkiye ve Mısır tarafından yapılan ortak açıklamada, Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi olarak Salih Mutlu Şen’i, Mısır’ın ise Ankara Büyükelçisi olarak Amr Elhamamy’i görevlendirdiği belirtildi.
#TürkiyeAB ülkelerine vize almanın geçmişe göre çok zor olduğunu söyleyen iş dünyası temsilcileri, “Özellikle fuarlara katılımda zorlanıyoruz. Vize çıksa bile neredeyse fuarın başlama gününe yetişiyor. Gecikiyor. Uçaktan indikten sonra da diğer ülkelere yapılmayan bir muamele ile karşılaşıyoruz. Saatlerce bekletiliyor, hoş olmayan bir şekilde detaylı evrak kontrollerinden geçiyoruz. Ayrıca nereye gitsek yüksek fiyat istiyorlar” diyor.
#AvrupaTürk şirketleri, pandemi döneminde birçok ülkenin aksine uluslararası fuarlara katılmaktan vazgeçmedi. Son olarak Almanya bu yıl şekerleme fuarının en güzel yerini Türk firmalarına ayırdı. Ancak şirketler vize engeline takıldı. İHBİR Başkanı Taycı, “Bizi davet edip kapıda saatlerce bekletiyorlar. Ortada bir çelişki var” dedi.
#AlmanyaAlmanya’nın Köln kenti Deutz fuar alanında Uluslararası Bisküvi, Çikolata ve Şekerleme Fuarı (ISM 2023) kapılarını açtı. Türkiye’den toplam 80 şirketin katıldığı şekerleme fuarına 76 ülkeden yaklaşık 1774 şirket 100 bin metrekarelik alanda fuara iştirak etti.
#Almanyaİstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Kazım Taycı, sektörün 2021'den 2022'ye geçerken yüzde 32'lik büyüme gösterdiğini, bu yılın ilk dokuz ayında ise, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28'lik bir büyüme gösterdiğini söyledi.
#İhracatİstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türk hububat sektörü, ihracatta yukarı yönlü ivmesini devam ettirdi. Buna göre İHBİR’in temmuz ayı ihracatı, geçen yılın temmuz ayına oranla yüzde 22.40 artış ile 181.5 milyon dolara çıktı.
#İHBİRKüresel ticarette Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası alınan yaptırım kararlarının etkisi artarak sürüyor. Son olarak bazı Avrupalı firmaların ürünlerini Türkiye üzerinden Rusya’ya satmayı planladıkları belirtildi. Türkiye’nin temmuz ayında ihracatını en çok arttırdığı ülke Rusya olurken; mevcut ortamda Rusya’dan gelen talebin gittikçe artabileceği ifade edildi.
#Rusya-Ukrayna SavaşıVenezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Türkiye’ye ziyareti sonrası iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin iyileşmesi beklenirken, İHBİR Başkanı Kazım Taycı halihazırda bazı adımların atıldığına dikkat çekti. Taycı “Hububat sektöründe ihracatın önde gelen şehirlerinden biri olan Gaziantep’te şirketler İspanyolca konuşanları istihdam etmeye başladı. Gaziantep’te Arapça, İngilizce, Kürtçe vardı bunlara İspanyolca da ek-lendi. Venezuela kapıları bize açılmış durum-da. Venezuela’ya ihracat 1 yılda 2 katına çıktı” açıklamasını yaptı.
#Gaziantepİstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), hububat sektörü ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre İHBİR’in mayıs ayı ihracatı, geçen yılın mayıs ayına oranla yüzde 15.75 artış ile 223.1 milyon dolara çıktı.
#İHBİRİstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yeni Dönem Başkan Adayı Aydın Soyyiğit, hububat sektörünün Şubat ayında rekor yükselişte olduğuna dikkat çekerek, “Yüzde 52,7’lik artışla 970 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti” dedi. Ürün bazında artışlarla ilgili rakamları da aktaran Soyyiğit, en çok ihracatın şeker ve şekerli mamullerde olduğunu kaydetti.
#Hububat Sektörü