Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı WorldFood İstanbul, 32’nci kez kapılarını açtı. Fuara 155 ülkeden 72 bin 864 ziyaretçi katıldı. İlginin her yıl arttığını belirten WorldFood İstanbul Fuar Direktörü Semi Benbanaste, “Geçen sene 65 bin ziyaretçiyi ağırlamıştık. Bu yıl 73 bin kişiye yaklaştık. Ziyaretçilerimizin yüzde 26’sı yurtdışından geldi. Ayrıca 90 ülkeden 900’ün üzerinde satın alma yöneticisi de stantları gezdi” dedi.
#Fuarı WorldfoodTicaret Bakanı Ömer Bolat, Bakanlığın tüm bütçesi, teşkilatı ve mevzuatıyla her zaman ihracatçıların yanında olduğunu belirterek, "Size ayırdığımız bütçeyi daha da artırmak için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığından ilave 5 milyar liraya yakın bir bütçe desteği daha talep ettik. Onu da alınca sizlere daha çok ihracat destekleri vereceğiz." dedi.
#Ömer BolatTürk şirketleri, pandemi döneminde birçok ülkenin aksine uluslararası fuarlara katılmaktan vazgeçmedi. Son olarak Almanya bu yıl şekerleme fuarının en güzel yerini Türk firmalarına ayırdı. Ancak şirketler vize engeline takıldı. İHBİR Başkanı Taycı, “Bizi davet edip kapıda saatlerce bekletiyorlar. Ortada bir çelişki var” dedi.
#AlmanyaArtan dünya nüfusu, iklim krizi, savaşlar nedeniyle son yılların en önemli gündemi olan gıda, tüm üretim ve tedarik ağıyla çözüm arayışına girdi. Bu arayışa çözüm olmak hedefiyle İstanbul, 30 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında gıda sektörünün en önemli uluslararası organizasyonlarından olan YES FOOD EXPO & FORUM’a ev sahipliği yapacak.
#GıdaAvrupa’da gıda sektöründeki herkesin tanıdığı ‘Hilmi Baba’ lakaplı Hilmi Selçuk’u önceki gün yaşadığı Frankfurt’ta kaybettik. Tanıyanların ve sevenlerin başı sağ olsun demek isteriz. Faruk Şen, Halit Çelikbudak, Kerem Çalışkan ve Hüseyin Adalı ile yakın dosttu. Frankfurt’tan onu görmeden, pastırmasını ve işkembesini almadan yurda dönemezdik. Almanlar bile bu özgün gıdalara alışmıştı. Türkiye’de aynı tadı alamazdık diye söylersek ayıp sayılmamalı. Türk bakkalların en önemli gıda ürünü sayılırdı. Hem üretir hem de Türklerin yoğunlukta olduğu kentlere gider, servis ederdi.
#Hilmi Selçukİpek Yolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, "Gaziantep'te İHA ve SİHA'ların görüntü kayıt kartları üretiliyor. Yine kurşun geçirmez cam imalatımız var, beş eksenli, üç eksenli ve farklı CNC tezgahlarında ürettiğimiz savunma sanayi ürünlerinin yedek parçaları, onların tamamlayıcı maddeleri, termal kameralar ve radar sistemleri yaygın olarak ürettiğimiz ürünler. Bu ürün çeşitliliği her geçen gün artıyor." dedi.
#GaziantepAlmanya’da dün açılan dünyanın en büyük gıda ve içecek fuarı Anuga’da Türkiye, 97 ülke arasında 300’e yakın firmayla dördüncü büyük katılımcı oldu. Pandemi dönemi sonrasının ilk fiziki fuarlarından Anuga, dijital olarak da gerçekleştiriliyor.
#Almanyaİstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yılın ilk dört ayında (ocak-nisan), geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, ihracatını yüzde 11 artırarak, bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile toplamda 2 milyar 810 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.
#İstanbul İhracatçı BirlikleriAlbayrak Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Prof. Dr. Ömer Bolat, pandemi sürecinde gelişmiş birçok ülkeye göre Türkiye'nin sağlıktan sanayi ve tarıma kadar her alanda gücünü dünyaya gösterdiğini belirterek, "Türkiye'nin hem yerli, hem yeterli üretime sahip olduğunu ve ihracat potansiyelinde ne kadar yüksek seviyeye ulaştığını dünya gördü." ifadelerini kullandı.
#Ömer BolatÇin’de ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkileri ticaret hayatında da görülmeye başladı. Türkiye ile Çin 2019’da yaklaşık 21 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşırken, Türkiye’nin Çin’den yaptığı ithalat 2019’da 18.4 milar dolar, Türkiye’nin Çin’den ihracatı ise aynı yıl 2.6 milyar dolar oldu. 2020’nin ilk yıllarında ise koronavirüs sebebiyle ticaret büyük darbe aldı. Çin’de üretim tesislerinin durmuş olması, Çin’den gelen ürünlere karşı yaşanan korku sebebiyle birçok ülke bazı ürünlerde alımlarını azalttı ya da durdurdu. Türkiye için önemli bir ticari ortak olan Çin’den gelen ürünler arasında yedek parçadan kimyasal maddelere, ayakkabıdan plastiğe, elektronikten çeşitli gıda maddelerine kadar birçok ürün bulunuyor. Biz de bu sektörlerin önde gelene isimleri ile konuştuk. Virüsün Türkiye üzerindeki etkilerini araştırdık.
#Gazetehaberiİç pazardaki daralmayı ihracatla aşan Çalışkan Ofis Mobilyaları, Sri Lanka’ya kadar uzandı. Kişiye özel tasarım mobilya üreten firma, ürünleri 3 boyutlu olarak müşterisine sunuyor, tek tuşla fabrikaya sipariş olarak geçiyor. 2020’de ihracat payını yüzde 50’ye çıkarmayı hedefleyen firma, yurtdışında 5 mağaza açmayı hedefliyor.
#KOBİ7. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo ve eş zamanlı düzenlenecek 5. Dünya Helal Zirvesi, büyüklüğü dünyada 4 trilyon doları aşan helal ekonominin paydaşlarını 28 Kasım-1 Aralık'ta Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde bir araya getirecek.
#Helal EkonomiSıfır atık politikasını üretim anlayışlarının temeline taşıdıklarını ifade eden Bürotime Yönetim Kurulu Üyesi Mevlüt Tosunoğlu, “Geri dönüşüme kazandırdığımız hammaddeler sayesinde, her yıl 60 bin metrekarelik ormanlık alanı kesilmekten kurtarıyoruz. Çalışma alanlarında gün ışığından faydalanarak enerji tasarrufuna da dikkat ediyoruz” dedi.
#GazetehaberleriTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "Çin'in gelecek 5 yılda 10 trilyon dolara çıkması beklenen ithalat hacminden Türk ihracatçısının daha fazla pay almasını hedefliyoruz." ifadesini kullandı.
#Türkiye İhracatçılar Meclisi5-10 Kasım'da düzenlenecek Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na, İKMİB milli katılım organizasyonu ile gıda, elektrik elektronik, kozmetik, mutfak eşyası, medikal, tekstil ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren 54 Türk firması katılacak.
#İhracatTürkiye fuarcılık sektöründe en hızlı büyüyen ülkeler konumunda. Yılda 400 fuar ile Avrupa’da 2’nci. Ancak aynı sektörlerin zaman zaman aynı anda fuar düzenlendiğine dikkat çeken İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Çok fazla değil, etkin fuar yapmalı” diye uyardı.
#Gazetehaberleri