Dünyanın en büyük buğday üreticilerinden Hindistan, ülkede yaşanan iklim şartları ve yükselen enflasyon nedeniyle buğday ihracatını yasakladı. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası buğday tedariki zora girince birçok ülke gözünü Hindistan’a çevirmişti. Ancak Türkiye’nin söz konusu ülkelerde yaşanan durumlardan etkilenmeyeceği, Türkiye’de buğday rekoltesinin bu yıl 20 milyon ton beklendiği ifade edildi.
#HindistanHükümet, dünyanın en büyük tarım ürünleri ihracatçılarından olan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle iki kritik karar aldı. Bakliyat, un, bulgur, mısır irmiği ihracatı izne tabi ürünler listesine eklendi. Ayçiçek, kanola, mısır, palm yağlarında gümrük vergisi 30 Haziran’a kadar sıfırlandı.
#TarımGıda enflasyonunun yüzde 30’a dayanması üzerine temel gıda ürünleri fiyatlarındaki artışın önüne geçmek üzere arpa, buğday, mısır, yulaf, nohut, mercimek ithalatından alınan gümrük vergileri yılbaşına kadar sıfırlandı. Kahve ithalatından alınan vergide ise indirime gidildi. Sektör uzmanları, ithalatın yerli üreticiyi, çiftçiyi olumsuz etkilemeyeceğini un, yem, yumurta üretimini rahatlatacağını, fiyat artışlarının frenleneceğini ifade ediyor.
#GazetehaberleriPandemi sürecinde tarımsal ürün sıkıntısı olmadığı halde ülkelerin kotalara, ihracat yasaklarına yöneldiğine dikkat çeken eski Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, “Ülkelerin tedirginlikleriyle fiyatlar uçuyor. Uluslararası bir mekanizma kurularak bu suni refleksler engellenmeli. Dünyada 50 civarında ülke gıda desteğine ihtiyaç duyarken, ülkeler ihraç edecek malı olmasına rağmen, ihraç etmiyor” diye konuştu.
#GazetehaberleriArtık dünya tarım ürünleri piyasa dengelerinin değiştiğini ifade eden eski Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu uyardı, “Üretemezsek ucuza ithal ederiz devri bitti. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ekilmedik bir karış toprak bırakmamalıyız” diye konuştu.
#GazetehaberleriAmerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Türkiye ile siyasi gerilimi bahane ederek yine çelik ve alüminyum ihracatında vergilerin yüzde 50 arttırılmasına karar verdi. Çelik ihracatçısı da ABD pazarına alternatif aramaya başladı... Üreticiler rotayı ilk önce Karayipler ve Batı Afrika’ya çevirdi.
#YazarlarTarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında bugüne kadar 6.5 milyar TL prim, 136 milyon dekar alan, 127 bin sera, 9 milyon hayvan sigortalandı. 11 yılda 124 milyar TL’lik tarımsal varlık teminat altına alınırken, 4 milyar TL de hasar ödemesi yapıldı. Tarım sigortalarının 2018 yılının değerlendirildiği toplantıya TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kemaloğlu, Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, Genel Müdür Yusuf Cemil Satoğlu katıldı. İsmail Kemaloğlu, 6,5 milyar TL’lik primin 3 milyar TL’sini çiftçilerin ödediğini, 3.5 milyar TL’sinin devlet katkısı olduğunu belirterek, “Çiftçimiz 3 milyar TL prim ödemesinin karşılığında 4 milyar TL hasar ödemesi aldı’’ dedi.
#TARSİMToprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, fındık alımlarına ilişkin, "FİSKOBİRLİK de satın alsın bize versin diyoruz.' Pazartesi arkadaşlar buluşacak, FİSKOBİRLİK ile de iş birliği yapacağız inşallah." dedi.
#Giresun Ticaret BorsasıTürkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Antalya'da un ihracatçısı ve sektör paydaşlarının katılımıyla düzenlenen "TUSAF 13. Uluslararası Kongre ve Sergisi"nin sektörün daha ileriye taşınması ve Türkiye'nin dünya un ticaretindeki şampiyonluğunu perçinlemesi adına başarılı geçtiğini bildirdi.
#TusafMANİSA’da, afetlerden zarar gören çiftçilere, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından 240 milyon liralık hasar ödemesi yapıldı. TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, 240 milyon liralık ödemenin bu zamana kadar bir kente yapılan en yüksek ödeme olduğunu açıkladı.
#Tarsim