Güncelleme Tarihi:
Anemon Otel’de ’çiftçiler TARSİM’le buluşuyor’ projesi kapsamında toplantı düzenlendi. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kemaloğlu, TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, çiftçiler, acenteler ve üretici birliklerinin temsilcileri toplantıya katıldı. TARSİM’in yeni tanıtım filmi izlendi. Kampanyanın yüzü Şoray Uzun programın sunuculuğunu yaptı.
Toplantıda konuşan AK Parti Milletvekili Berber, Manisa’nın son 60 yılın en büyük don ve dolu olaylarını yaşadığını hatırlatıp, bu yıl TARSİM’in büyük bir sınav verdiğini söyledi. Sigorta açısından Manisa çiftçisinin bilinçlendiğini söyleyen Berber, "Sigortalılık oranında Manisa çiftçisi birinci. Manisa tarım ihracatında da çok iyi bir yerde. TARSİM sigortasının uygulamalarından kaynaklanan eksiklikler, sigorta oranının düşmesinde engeldir. Benim de küçük bir bahçem var. Yüzde 40 muafiyet var dedim. Niye sigorta yaptırayım dedim. Bu muafiyetler çok yüksek. Bunun hakkında çalışma yapın. Tarımda en büyük eksiğimiz her sene bir önceki seneden etkilenir. Ya ürün az ekilir, fiyat uçar. Ya da bol olur fiyat düşer. Bunu düzenlememiz lazım. Çiftçimizi güvenli bir üretim ortamına sokmamız lazım. İşi garanti olmalı" dedi.
Ardından konuşan Vali Bektaş da tarım sigortasının Manisa için önemli olduğunu belirterek, sigorta yaptırmayıp zarar gören çiftçilerin bilinçlendiğini ifade etti. Devletin ciddi bir desteği olduğunu dile getiren Bektaş, devlet desteğinin çözüm olmadığını belirterek çiftçiye sigorta yapmaları çağrısı yaptı.
ÇİFTÇİ 37 MİLYON ÖDEDİ, 240 MİLYON GERİ ALDI
TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu da toplantıda konuştu. Manisa’daki 240 milyon liralık hasar bedelinin şuana kadar yüzde 80’inin çiftçiye ödendiğini açıkladı. Çiftçileri bilgilendirmek için bir araya geldiklerini belirten Satoğlu, çiftçileri TARSİM sigortası yaptırmaya davet etti. Dünyada devlet özel sektör işbirliğiyle tarım sigortası sayısının yükseldiğini kaydeden Satoğlu, sigorta priminde devlet desteğinin yüzde 50 olduğunu söyledi. Üreticileri uzun vadede gelir istihdamına kavuşturmayı hedeflediklerini dile getiren Satoğlu, "201 yılına göre bu yıl poliçe sayısında yüzde 25’lik artış oldu. 1 milyon 360 bin poliçe düzenlendi. Manisa’da da 50 bin çiftçi poliçe yaptırdı. Türkiye genelinde tarım arazilerinde 21.5 milyon dekar sigortalı alan, Manisa’da 480 bin dekar sigortalı alan var. Türkiye’de bu yıl sonu itibariyle 716 milyon lira hasar ödemesi yapmış olacağız. Manisa’da bu rakam 240 milyon liradır. Geçen yılki rakam 20 milyondu. 2006’dan bu yana üretici 1 milyar 634 milyon lira prim öderken bunun karşılığında 2.5 milyar lira para almış. 2015’de Manisalı çiftçi, 37 milyon lira poliçe bedeli ödedi. Bunun karşılığında çiftçiye 240 milyon lira verdik" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kemaloğlu ve TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, çiftçilere ödenecek hasarın bedeli olan temsili 240 milyon liralık çeki Vali Bektaş’a verdi.