Merkez Bankası PPK özetinde Şubat ayı tüketici enflasyonu artışında ücret ve geriye doğru endeksleme davranışının devam eden yansımalarının hissedildiği hizmet fiyatlarının yanı sıra Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu gıda fiyatlarının öne çıktığı ifade edildi. Bu dönemde özellikle kırmızı et ve bağlantılı işlenmiş et ürünleri ile çiğ süt referans fiyat artışının yansımalarının izlendiği süt ve süt ürünleri fiyatlarında artış oranının belirgin olduğuna işaret edildi.
#Merkez BankasıSosis hayatımıza nispeten geç girmiş ancak kendisini çok sevdirmiş bir şarküteri ürünü. Kahvaltı sofralarından sandviçlere, makarnadan hamur işine birçok farklı tarifte kolayca kendisine yer bulabilen sosisin yapımında kızartmadan haşlamaya değişik teknikler kullanabilirsiniz. İşte “Sosis yapılır?” sorusuna yanıt olabilecek birkaç ipucu…
#Sosis TarifleriSosis, hafta sonu kahvaltılarını renklendiren aranan tariflerin başında geliyor. Hele bir de salçalıysa kızarmış ekmekle birlikte güne harika bir başlangıç yapmanız için iyi bir alternatif. Size tadına doyamayacağınız enfes bir salçalı sosis tarifi hazırladık. İşte detaylar…
#Salçalı SosisTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayı enflasyonuna ilişkin değerlendirmesinde, gıda fiyatlarının tarihsel ortalamanın üzerinde arttığı yorumunu yaptı ve “Kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri öncülüğünde tarihsel eğiliminin üzerinde bir oranda artış kaydedildi” denildi.
#Merkez BankasıYılbaşı gecesinin hemen ertesi günü nasıl beslenmeliyiz? Akşamdan kalmak istemiyorsak nelere dikkat etmeliyiz? 2023’e sağlıkla girmek ve senenin ilk anlarında kendimizi iyi hissetmek için Dr. Ayça Kaya ile birlikte bir beslenme reçetesi hazırladık. Yeni yılın ilk gününe hafif bir detoksla başlayabiliriz.
#YılbaşıTürkiye gastronomisi ve turizminde çiftlikler artık daha popüler hale geliyor. Kimi sadece yemeli-içmeli, kimi konaklamalı, kimi de etkinlikli... Türkiye’nin meşhur tatil yörelerinde hatta İstanbul’un etrafında açılan çiftliklerden şef dokunuşlu mutfaklarıyla öne çıkanlardan bir seçki yaptım. Okullar kapandığında farklı bir tatil arayan ailelerin çok işine yarayacak ve her yaştan gurmeyi tam kalbinden yakalayacak önerilerim var.
#HürriyetTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, temmuz ayında enflasyondaki yükselişte gıda ve enerji fiyatları temel belirleyiciler olurken, yıllık tüketici enflasyonuna katkı gıdada 1,12 puan ve enerjide 0,58 puan arttı.
#Merkez BankasıGebelik bir kadına verilen en güzel armağanlardan biridir. Bu dönem başlı başına kendine özgü bir süreçtir. Bir yanda büyümekte olan bir bebek diğer yanda ise bir kadının anne olma süreci gelişmektedir. Böyle bir dönemde hem zihinsel, ruhsal ve sağlık hem de fizyolojik sağlık ayrı bir önem kazanmaktadır. Bu yazıda vücut sağlığı ve beslenme ilişkisini birlikte inceleyelim.
#GebelikÖZEL Egeumut Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yavuz Uğurlu, yüksek tansiyon ve tuz hakkında yanlış bilinenler ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Hastaların doktorlarına en çok sorduğu ve kendilerince bazı yanıtları olan sorulardaki yanlışların bilinmesinin, takip, tedavi ve bilinçlenmede oldukça önemli olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yavuz Uğurlu, “Hipertansiyon ülkemizde 18 yaş üstünde her 10 kişiden 3’ünde bulunmaktadır ve hipertansiyon ile mücadelede en önemli nokta, tuz kısıtlaması ve yaşam tarzı değişikliğidir. Ülkemizde önerilen normal tuz alımının (günlük toplam 1 çay kaşığı: 6 gram sodyum) yaklaşık 2-3 katı tuz tüketilmektedir. Elbette tuz vücuda gereklidir. Ancak her şeyde olduğu gibi tuzda da fazlası bizlere hastalık olarak dönmektedir” diyerek, şu bilgileri verdi:
#İzmirSağlıksız beslenme ve yanlış yaşam alışkanlıkları nedeniyle son yıllarda görülme sıklığı artan kolon kanserinin öncü belirtilerinden olan polipler sinsice ilerlediğinden erken dönemde belirti vermiyor. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı “Kanser gelişene kadar bulgu vermeyen kolon polipleri, sıklıkla bir yakınmaya sebep olmaz ve kolonoskopi incelemeleri esnasında saptanır. Ancak bu bir yıllık pandemi sürecinde hastaneye gitme korkusu, kolonoskopi taramalarında da büyük düşüşe neden oldu. Ertelenen başvurular uzun dönemde kolon kanserine daha geç tanı konulmasına ve hastalığın daha ileri aşamada saptanmasına yol açacaktır” dedi.
#PolipHalk arasında ''bağırsak florası'' olarak da bilinen ''bağırsak mikrobiyotası'', yanlış beslenmeyle doğrudan etkileniyor ve birçok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor. İşlenmiş et ürünleri, salam ve sucuk gibi ürünleri fazla tüketmemek gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, yapılan araştırmalar sonucu günlük 70 gramın üzerinde kırmızı et tüketiminin bağırsak kanserine karşı riski artırdığına dikkat çekti.
#Kırmızı Et TüketmekBeslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, yapılan araştırmalar sonucu günlük 70 gramın üzerinde kırmızı et tüketiminin bağırsak kanserine karşı riski artırdığına dikkat çekerek, ''Özellikle de işlenmiş et ürünleri, salam ve sucuk gibi ürünleri fazla tüketmemek gerekiyor'' dedi.
#Beslenme Ve Diyetetik Uzmanıİltihaplanma ya da yangı olarak bilinen, stres, depresyon ve hareketsiz yaşamla da ortaya çıkan inflasmasyona karşı Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin uyarılarda bulundu. İnflamasyona sebep olan besinleri açıklayan Şahin, diyet içeriği ve beslenme alışkanlıklarının inflamasyon göstergeleri üzerinde etkili olduğunu söyledi.
#Arş. Gör. Kübra ŞahinBeslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin, ''iltihaplanma'' ya da ''yangı'' olarak bilinen inflamasyona karşı uzak durulması gereken besinlerin yanı sıra stres, depresyon ve hareketsiz yaşam şeklinin de inflamasyona neden olabileceğini söyledi.
#Margarinİlerleyen yaşlarda pek çok kişinin karşılaştığı rahatsızlıklardan biri de kolesteroldür. Kolesterol düzeyinin yüksek olması, kalp krizi ve inme için önemli bir risk faktörüdür. Korunmak ve riski en aza indirmek için ise beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Peki kolesterolden korunmak için nasıl beslenilmelidir? Kolesterol düşmanı besinler nelerdir? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım ile Diyetisyen Deniz Zünbülcan açıkladı.
#KolesterolANKARA'da Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Özdemir, pandemi döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek, "Kronik hastalığı olan ileri yaş bireyler başta olmak üzere tüm yaş grubundaki bireylerin günlük beslenmesinde protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin kaynaklara yer vermesi çok önemli" dedi.
#Beslenme Ve Diyet UzmanıKronik hastalığı olan ileri yaş bireyler başta olmak üzere tüm yaş grubundaki bireylerin günlük beslenmesinde protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin kaynaklara yer vermesi çok önemli. Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Özdemir önerilerde bulunuyor.
#Pandemide BeslenmeDoğru beslenmenin kısırlıktan korunmada etkili olduğunu vurgulayan Diyetisyen Bahtınur Yılmaz, "Folik asit, progesteron seviyesini düzenler ve düzenli yumurtlama için önemlidir. Bu nedenle folik asit içeren yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, yumurta, kuşkonmaz, brokoli, lahana, Brüksel lahanası, muz, avokado gibi besinlerin anne adayları tarafından tüketilmesi önerilir. Yeşil yapraklı sebzelerde bulunan demir, magnezyum, çinko ve kalsiyumun da gebe kalma sürecine olumlu etkileri saptanmıştır" dedi.
#Diyetisyen Bahtınur YılmazTürkiye’de kolon kanserinin yaygın olmasının en büyük nedenlerinden birinin yeme alışkanlığı olduğunu dile getiren Genel Cerrahi / Cerrahi Onkoloji Bölümü'nden Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Kırmızı et, işlenmiş et ürünleri, aşırı yağlı ve kalorili gıdalar ve bir takım yiyeceklerin yüksek ısıda pişirilmesi (mangal,ızgara gibi) ile ortaya çıkan kimyasal ürünlerin kolon kanseri riskini arttırdığı net olarak bilinmektedir” dedi.
#Kolon KanseriDünyanın salgınla savaştığı şu günlerde, özellikle sonbahara geçiş yaparken bağışıklık sistemini güçlendirerek koronavirüsten korunmak için fiziksel aktivite, dengeli beslenmek ve en önemlisi sosyal mesafeye kuralına uymamız gerekiyor. Diyetisyen Fatmagül Öztürk, mevsim geçişinde koronavirüsten nasıl korunacağımızı anlatıyor.
#KoronavirüsBelli bir yaştan sonra pek çok kişinin karşılaştığı rahatsızlıklardan biri de kolesterol. Peki hangi besinler yüksek kolesterole neden olur? Kolesterol düşürücü besinler nelerdir? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Kolesterol