Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Genel Kurulu, boşta bulunan 7 Yargıtay üyeliği için seçim gerçekleştirdi. Trafik kazasında yaşamını yitiren Başsavcı Mustafa Alper'in eşi Hatıran Alper, eski HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran ve eski Ankara Başsavcısı Harun Kodalak Yargıtayın yeni üyeleri olarak belirlendi.
#YargıtaySamanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse, Ali Fuat Yılmazer, Yakup Saygılı, Tufan Ergüder’in de aralarında olduğu yaklaşık 70 kişi hakkında İstanbul 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği tahliye kararı, infaz savcısı tarafından imzalanmadı ve mahkemeye iade edildi.
17-25 Aralık 2013’teki rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarının yıldönümüne, Türkiye yeni bir operasyon haberiyle uyandı. İstanbul başta olmak üzere birçok ilde dün sabah başlayan operasyonda Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile Terörle Mücadele Şubesi’nin eski yetkililerinin de aralarında bulunduğu 31 kişi hakkındaki gözaltı kararları uygulamaya konuldu, gece olduğunda 27 şüpheli, Emniyette'ydi.
#14 AralıkCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cuma günü onaylanan 6572 sayılı Yasa gerekçe gösterilerek, "14 Aralık Operasyonu" kapsamında soruşturulacak şüpheliler ve avukatlarının soruşturma dosyasını incelemelerine ve dosyadan örnek almalarına kısıtlama getirildiği öğrenildi.
Hakkında gözaltı kararı bulunan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı açıklamalarda bulunuyor. Dumanlı açıklamasında, "Vay vay vay Ekrem Dumanlı’nın suçuna bakın Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliğini ele geçirme.Tayyip Bey ‘e sesleniyorum. Allah’tan korkun. Ben sizinle dünyanın dört bir tarafına gittim. Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliğini öyle mi ele geçirmeye çalıştım" dedi. İşte Dumanlı'nın açıklamalarından satırbaşları:
HSYK 3. Dairesi, dinleme iddialarıyla ilgili operasyonda görevli Savcı İrfan Fidan ve Hâkim İslam Çiçek hakkında inceleme kararı aldı. Fidan’ın gözaltı süresini aştığı iddia edilmiş, Hâkim Çiçek’in de yanında bulunan ve MİT mensubu olduğu öne sürülen bir kişiyi avukatların görmesi üzerine, “Kaç İsmail, kaç” diyerek uyardığı öne sürülmüştü.
‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme’ ve ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlarını işledikleri gerekçesiyle eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün dahil 11 kişiyi casusluktan tutuklayan İstanbul 1’inci Sulh Ceza Hâkimliği, kararında, telefon görüşmelerinin kaydedilmesinin tesadüf olamayacağını vurguladı.
22 Temmuz soruşturması kapsamında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 11 kişi, "devlet güvenliği açısından önem arz eden, gizli kalması gereken ve temin edilmesiyle siyasal ve askeri casusluk suçunu oluşturan dinleme verileriyle ilgili içeriklerde imzalarının bulunduğu ve delilleri karartma şüpheleri olduğu" gerekçesiyle tutuklandı. Soruşturmada neticesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyunda Cübbeli Ahmet olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü ile yaptığı telefon görüşmesinin de dinlendiği iddia edildi.
#Sadullah Ergin22 Temmuz Operasyonu kapsamında casusluk yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve 26 Temmuz’da gözaltı süresinin bitmesinden 40 dakika sonra 02.10’da tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 49 polis hakkında nöbetçi hâkimlikten karar çıktı. Aralarında Yurt Atayün'ün de bulunduğu 11 kişi tutuklanırken, 38 polis serbest bırakıldı. Serbest bırakılan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Müdürü eski Şube Müdürü Ömer Köse 'Ne yaptıysak hukuk içinde yaptık' dedi.
#Kararİstanbul merkezli operasyonda casusluk yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve 26 Temmuz 2014’de gözaltı süresinin bitmesinden 40 dakika sonra 02.10’da tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen dönemin İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de arasında bulunduğu 49 polisin hakkında nöbetçi hakimlikten ilginç bir karar çıktı.
Hakim karşısına çıkan Yurt Atayün'ün "Sabiha Gökçen Havalimanı'nda, tam tarihi hatırlamıyorum, beraberimde İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile birlikte Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapmış olduğum görüşmede KCK operasyonları kapsamında suça karıştığı tespit edilen MİT mensupları hakkında dosya kapsamında bizzat şahsım brifing vermiştir" dediği öğrenildi.
#MahkemeMahkemeye sevk edilen 49 polisin “Gözaltı süremiz doldu” diyerek eylem yaptığı sırada, Hâkim İslam Çiçek’in odasında başlayıp adliye koridorlarına taşan ve ‘Kaç İsmail kaç’ krizi olarak bilinen tartışmayı konunun tarafları Hürriyet’e anlattı. Adliyeden çıkmaya çalışan gözaltındaki polisler çevik kuvvet ekiplerince durdurulunca, oturma eylemine başlamıştı. Sinirler iyice gerilince, Emniyet yetkilileri sorunun savcılık ya da mahkemenin vereceği kararla çözülmesini talep etti. Bu sırada avukatlar da yargılamayı yapacak Hâkim İslam Çiçek’in odasına gitti. O andan sonra yaşananları, olayın tarafları şöyle anlattı: