GeriKek Tarifleri Islak kek tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Islak kek tarifi

Islak kek tarifi

Islak kek tarifi içerisinde zamansız bir klasik olan ıslak kek nasıl yapılır onu anlatıyoruz. Çayla, kahveyle ya da tek başına fark etmez, her şekilde çok nefis ve çok keyifli. Siz de bu enfes keki en güzel haliyle evinizde konuk etmek isterseniz, ıslak kek yapımı tarifimizi mutlaka denemelisiniz. O zaman haydi gelsin sizler için ıslak kek yapılışı ve malzemeleri..

  • Fırında
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı ayçiçeği yağı
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı+2 yemek kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu

Kek kalıbını yağlamak için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Sosu için:

  • 1 su bardağı süt
  • 1,5 yemek kaşığı kakao
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tutam tuz

Islak kek tarifi Nasıl yapılır?

  • Islak kek yapımı için ilk olarak yumurta ve şekeri derin bir kasede şeker eriyip krema gibi olana kadar çırpın.
  • Sütü ve sıvı yağı da ekleyip çırpmaya devam edin.
  • Ardından vanilya, kakao, kabartma tozu ve unu da ekleyip iyice homojenleşene kadar karıştırın.
  • Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
  • Kek kalıbını yağlayıp hamuru kalıba aktarın.
  • Keki fırına verip 30 dakika kadar pişirin.
  • Bu esnada kekin sosu için süt, toz şeker ve sıvı yağı sos tenceresinde pişirmeye başlayın.
  • Kakao ve tuz da ekleyip kaynayana kadar pişirmeye devam edin.
  • Kaynadığında ocaktan aldığınız sosu fırından çıkan kekin üzerine dökün.
  • Kek sosu emdiğinde dilimleyip servis edin. Afiyet olsun.

Islak Kek Çeşitleri

Yemeklerden sonra ve ya beş çayı davetlerinde genellikle ikram edilir. Özellikle ıslak kek en lezzetli tatlılar arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra yumuşak ve hafif lezzeti ile ıslak kek herkes tarafından beğeni ile tüketiliyor. Islak kek yapılırken de bazı püf noktaları bilmek çok önem taşıyor. Browni tadında güzel ıslak kek yapmak için pişirme derecesini ve kek hamurunu iyi ayarlamak gerekiyor. Özellikle de aniden gelen misafirler için mikrodalgada ıslak kek yapılabilir. Kakaolu ıslak kekin yanı sıra çikolata soslu ıslak kek de oldukça lezzetli bir tarif olarak öne çıkıyor. Bol çikolata sevenler beyaz çikolatalı ıslak kek de yapabilirler.

Islak Kek Püf Noktaları

 

Islak kek yaparken bazı püf noktaları bilmek son derece önemlidir. Özellikle ıslak kek karışımının kıvamına çok dikkat edilmesi gerekir.

 

Islak kek yaparken yumurtanın kokmaması için yumurta ve şeker iyice çırpılmalıdır. Yumurta ve şeker uzun uzun çırpıldığı takdirde hem yumurta kokusu gider hem de kek daha iyi kabaracaktır.

 

Islak kekin iyice kabarması için bir tane kabartma tozu da eklenmesi gerekir.

 

Islak kek yapılırken tüm malzemeler mutlaka oda sıcaklığında bekletilmelidir. Bu sayede kek çok daha iyi bir şekilde kabaracaktır.

 

Islak kek yapılırken kek malzemeleri iyice çırpılmalıdır. Ayrıca bu karışımın topak topak olmamasına özen gösterilmeli. Bu şekilde ıslak kek çok daha lezzetli olacaktır.

 

Islak kek yapılırken kullanılan kek karışımından bir bardak alınarak bu da kek piştikten sonra kekin üzerine dökülür. Bu nedenle ıslak kek elde edilir.

 

Islak kek fırından çıktıktan sonra mutlaka 10 dakika içerisinde dilimlenmelidir. Böylece ıslak kek sosu da iyice içine çekecektir.

 

Islak kek yaklaşık 2- 3 saat kadar dinlendirildikten sonra yenilebilir.

 

Islak Keki Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Islak kek yapılırken kek hamuru iyice çırpılmalıdır. Böylece kek iyice kabarır. O nedenle özelikle yumurta ve şeker iyice çırpılmalıdır. Bu şekilde kekte topaklanma da olmayacaktır. Islak kek yağlanmış tepsi ve ya borcam içerisinde pişirilmelidir. Bu ıslak kekin de lezzetini arttırır. Kekin ıslatılacağı karışımın biraz süt eklenerek ocağın üzerinde kaynatılması gerekmektedir.

Kaynatılan bu sos kek piştikten sonra da üzerine dökülmelidir. Islak kekin lezzetini arttıran en önemli faktör kekin yeterince ıslatılmasıdır. Bu yüzden kek ıslatılırken sos kekin her yerine gelmeli. Kekte de kuru bir bölüm kalmamalıdır. Bu sayede kekin de lezzeti artacaktır. Bunun yanı sıra ıslak kek içerisinde isteğe bağlı olarak damla çikolata ve ya pul çikolata da kullanılabilir. Bu da kekin lezzetini arttıracaktır. Islak kek içerisine beyaz çikolata da eklenebilir.

Islak Kek Sunumları

Islak kek sunumu yapılırken çok özenli davranılmalıdır. Kek soğuduktan sonra sos dökülür. Böylece ıslatılan kek yaklaşık 3 saat kadar dinlendirilir. Sonrasında ise ıslak kek dilimleri servis tabağına alınır. Islak kek diliminin üzerine de iri şekilde doğranan ceviz parçaları serpilebilir. Ayrıca isteğe bağlı olarak ıslak kek üzerine Hindistan cevizi ve ya fındık parçaları da serpilebilir. İsteğe bağlı olarak ıslak kek diliminin üzerine file badem de konulur. Bazıları ıslak kek tadını pekiştirmek için vişne marmelatı koymayı da tercih edebilirler.

Islak Kekin Faydaları Var mıdır?

Yapımı oldukça kolay olan ıslak kekin pek çok faydası bulunmaktadır. Özellikle içerisinde yoğun miktarda kakao barındıran ıslak kek güçlü bir antidepresan özelliğine sahiptir. Bunun yanı sıra ıslak kek cilt için de oldukça sağlıklıdır. Kakaonun içerisindeki antioksidan seviyesi nedeni ile ıslak kek de bağışıklığı güçlendirmektedir. Bunun için de ıslak kek doyurucu ve besleyicidir. Islak kek genel olarak gün boyu tok tutabilir. Bunun yanı sıra vücuda enerji de vermektedir.

Islak Kek Kaç Kalori?

Islak kek kalorisi yüksek olan bir tatlı türüdür. Diğer tatlılara göre daha yüksek kaloride olan ıslak kek yüksek kalorili bir besindir. Ortalama büyüklükte bir dilim kek yaklaşık 570 kaloridir.

Islak Kek Kilo Aldırır mı?

Kalori miktarı oldukça yüksek olan ıslak kek kilo aldırmaktadır. Kalori miktarı yüksek olan tatlılar arasında yer alan ıslak kek hızlı bir şekilde kilo aldırır. bu nedenle zayıflamak isteyen kişilerin ıslak kek tüketmemesi önerilmektedir. Islak kek yüksek kalorili olduğu içindir.