Telefonun icadı ile tanınan Alexander Graham Bell aslında işitme kayıplı bireylerin sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışmıştı. İşitme engelli annesinin ve eşinin duyamadığı sesleri kaydetmeyi başaran Bell’in işitme engelliler için yapmış olduğu çalışmalarından dolayı ünlü bilim adamına ithafen doğum yılı olan 3 Mart 1947 tarihi, tüm dünyada Dünya İşitme Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya İşitme Günü için Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bu yıl için belirlediği tema “Herkes için işitme kontrolü!” oldu. Gelin işitmenin bilinmeyen yüzüne hep birlikte bakalım.
#İşitme KaybıÇocukların düzenli sağlık kontrollerinden geçmesi şart. Hiçbir sorunu bulunmasa bile 6 ayda bir doktorun görmesi, kilo, boy ve tansiyonunun ölçülmesi önemli. Okula gitmeye hazırlanan çocukların da bazı kontrollerden geçmesi, başarısı üzerinde direkt etkili.
Yeni bir araştırma, otizmin tanısını koymada devrim niteliğinde bir yöntemi gözler önüne serdi. Bilim insanları, 1600'ün üzerinde dışkı örneğini inceleyerek otizmli çocuklarda benzersiz biyolojik işaretler tespit etti. Bu çığır açan keşif, otizm tanısındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor. Peki bu gelişmeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? Artık tam teşhisin konması için 3-4 yıl beklemek gerekmeyecek mi? İşte araştırmanın detayları ve uzman görüşleri...
#SağlıkAdli Tıp İhtisas Kurulu, Zonguldak’ta yanmış halde cesedi bulunan, kaçak maden ocağının işçisi Afganistan uyruklu Vezir Mohammed Nourtani'nin (50) otopsi raporunda ‘İleri derece yanık nedeniyle mide, sol böbrek, pankreas ve bağırsaklar tefrik edilemedi’ ifadelerine yer verdi. Müvekkili Kamergul Maliki’nin (38), eşi Vezir Mohammed’in bir telefon konuşmasında böbreğine karşılık 20 bin dolar teklif edildiğini duyduğu yönündeki savcılık ifadesini hatırlatan Avukat Kerim Bahadır Şeker, “Burada en önemli şüphelerden bir tanesi böbrek. Bu böbrek ne oldu, nerede? Bu böbrek bulunmadan bir şekilde merdiven altında mı nakli yapıldı, kime yapıldı? Bunun tespitinin yapılması lazım” dedi.
#ZonguldakDünya Engelliler Günü’nde, göremeyenlere ışık olan ‘Konuşan Kitaplık’ projesinin hayata geçtiği stüdyolara girdik. Görme engelliler için gönüllüler tarafından okunan sesli kitaplar, artık işitme engelliler için de işaret diliyle videoya alınacak...
#Dünya Engelliler GünüHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor. Aklınızda pek çok soru olabilir: 2 aylık bebek ne kadar uyur, 2 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 2 aylık bebek kilosu, 2 aylık bebek bakımı, 2 aylık bebek aşısı, 2 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 2. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Aklınızda pek çok soru olabilir: 1 aylık bebek ne kadar uyur, 1 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 1 aylık bebek kilosu, 1 aylık bebek bakımı, 1 aylık bebek aşısı, 1 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 1. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekDizi oyuncusu Şekip Taşpınar’ın sahte içki sebebiyle yoğun bakıma alınması ve entübe edilmesi, bu sorunu bir kez daha gündeme getirdi. Kişinin ölümüne dahi sebep olabilen sahte içki, öldürmediği vakalarda bile çok ağır kalıcı hasar bırakıyor. Sahte içkinin risklerini konunun uzmanlarına sorduk, aldığımız cevaplar hayati tehlikenin boyutlarını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi...
#Sahte İçkiİNSANOĞLU, yapısı ve psikolojisi nedeniyle, belki de haklı olarak yani psikolojik dengesini bozmamak amacıyla kendini kötü hissettiren konulardan hep kaçar, yok sayar, ‘bana bir şey olmaz’ diye düşünür. Ölüm gibi, hastalıklar gibi... Afetler ve depremler de böyle bir konu. Deprem, korkutucu, ürkütücü, ne zaman, nerede başımıza geleceği belli olmayan ve engellenemeyen, öngörülemeyen bir afettir.Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Ersoy, deprem gerçeğini, öncesinde ve sonrasında neler yapılması gerektiğini anlattı...
#1Adnan Menderes Üniversitesi personel alımı ile bünyesine 117 yeni kadro açacak. Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi bünyesine alınacak olan 117 personel alımı için başvuru şartları ve detayları yayımlandı. İşte, hemşire, güvenlik görevlisi, memur gibi pozisyonlarda yapılacak olan Adnan Menderes Üniversitesi 117 personel alımı başvuru detayları ve kontenjan bilgileri
#Adnan MenderesPiyasada şu an çok sayıda kablosuz kulaklık modeli var ve bu modellerin hemen hepsi benzer özellikleri sunuyor. Pazarda fark yaratmak isteyen firmalar, rekabeti bir sonraki seviyeye taşımak adına ilginç planlar peşinde. Bunlar arasında en çok ses getiren ise kablosuz kulaklıklara ekran koymak oldu.
#Kablosuz KulaklıkBurdur'un Altınyayla ilçesine bağlı Asmabağ Köyü'nde ailesiyle gittiği ormanlık alanda kaybolan 10 yaşındaki otizmli ve işitme engelli Kerim Can Güney, bugün sabah saatlerinde bir taşın arkasında otururken bulundu. Kaybolduktan 46 saat sonra ulaşılan Kerim Can'a hemen su verildi. Sağlık durumu iyi olan Kerim Can'ı kucağına alan bir jandarma personeli, mutluluktan "Oh be. Çok şükür" diyerek sevindi.
#BurdurGiderek yaşlanan nüfusun, sağlıklı ve aktif yaş alması büyük önem taşıyor. Bu noktada periyodik sağlık kontrollerinin yaptırılması kilit rol oynuyor. Uzm. Dr. Gökhan Kotiloğlu, hiçbir şikâyet olmasa dahi yaşa, cinsiyete ve aile öyküsüne uygun olarak bireyselleştirilen düzenli kontrollerin, sağlıklı yaş alma yolundaki öneminin altını çiziyor.
#Periyodik Sağlık KontrolleriKoronavirüs pandemisi hızını artırarak yayılmaya devam ederken dünya genelinde aşıların önemi bir kez daha anlaşıldı. Gündemde bulunan bu aşı türlerinden biri ise meningokok aşısı… Meningokok, halk arasında menenjit olarak bilinir. Peki, meningogok aşısı nedir, kimlere ve neden yapılır? Meningogok aşısının yan etkileri var mı? İşte meningogok ve meningogok aşısı ile ilgili merak edilenler…
#MeningogokMakinistler, ulaşım sektöründe en çok aranılan meslek sahipleri olarak ön plana çıkıyorlar. Büyük bir dikkat ve özen isteyen makinistlik, üstlendiği görevi layıkıyla yerine getirebilecek sorumluluk ve bilgi sahibi insanların yapabileceği bir meslek olarak kabul ediliyor. Peki Makinist nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Makinist olma şartları, maaşları ve iş imkanları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Makinist Nedir?Her bireyin hayatla ilgili aldığı kararlar, varmak istediği hedefler bulunur. Bu hedefler kişilere göre farklılık göstermektedir. Çeşitli öğrenim gruplarından birisi de çok yararlı, faydalı ve insancıl meslek hedefi olan, üniversitelerin zihinsel engelliler öğretmenliği bölümüdür. Cevabı merak edilen zihinsel engelliler öğretmenliği bölümü nedir, mezunu ne iş yapar, kaç yıllıktır, dersleri nelerdir gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bölümü Nedir