Çukurova Üniversitesi, (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına etkisini incelediği çalışmasında, salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptadıklarını açıkladı.
#Çiğ KöfteÇukurova Üniversitesi, (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına etkisini incelediği çalışmasında, salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptadıklarını açıkladı.
#Çiğ KöfteGeçtiğimiz günlerde zeytinyağları ile ilgili çarpıcı bir açıklama geldi. Küflü zeytinlerden elde edilen yağların toksin riski taşıdığı bildirildi. Bu açıklama sonrası, en sağlıklı besinlerden biri olarak adlandırılan zeytinyağı hakkında kafalarda oluşan soru işaretlerine sizin için yanıt aradık...
#ZeytinyağıKoronavirüs tedbirleri kapsamında kafe ve restoranlarda paket servisine geçilirken bazı dönercilerde kapanış saatine yakın kilolarca dönerin satılamadığı gözlendi. Tavuk etlerinin çabuk bozulduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, hamilelerin düşük yapmasına neden olan 'listeria' bakterisinin tavuk etinde çok miktarda görüldüğünü belirtti.
#Bayat TavukKafe ve restoranlarda paket servisine geçilirken bazı dönercilerde kapanış saatine yakın kilolarca dönerin satılamadığı gözlendi. Tavuk etlerinin çabuk bozulduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, hamilelerin düşük yapmasına neden olan 'listeria' bakterisinin tavuk etinde çok miktarda görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Var, çoğu vatandaşın karın ağrısı çektiğini ancak soğuk havalardan dolayı üşüttüklerini zannederek hastaneye gitmediğini söyledi.
#AdanaProf. Dr. Işıl Var, Çin'de bir fabrikada dondurmalardan alınan numunelerde koronavirüs tespit edilmesinin, Covid-19'un gıdalarda bir süre kalabildiğinin göstergesi olduğunu ve bu gıdalardan insana da bulaşabileceğini söyledi. Prof. Dr. Var, “Eğer dondurulmuşlarda bu çıktıysa büyük bir ihtimalle gıdalarda bir süreliğine kaldığı söz konusudur” dedi.
#Korona Nasıl BulaşırÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, Çin'de bir fabrikada dondurmalardan alınan numunelerde koronavirüs tespit edilmesinin, Covid-19'un gıdalarda bir süre kalabildiğinin göstergesi olduğunu ve bu gıdalardan insana da bulaşabileceğini söyledi. Prof. Dr. Var, “Eğer dondurulmuşlarda bu çıktıysa büyük bir ihtimalle gıdalarda bir süreliğine kaldığı söz konusudur” dedi.
#GıdaÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ sebze-meyve ile yarı pişmiş mamullerin sadece koronavirüs değil, diğer mikroorganizmalar açısından da riskli olduğunu kaydetti. Koronavirüsün gıda yoluyla bulaşmadığının düşünülmemesi ve tedbirli davranılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Var, "Bugün Covid-19 gıda yoluyla bulaşmıyor dersek, iki gün sonra bulaştığına dair bulgularla karşılaşabiliriz. Eğer mutasyona uğruyorsa ve gıda yoluyla bulaşacak bir mutant çıkarsa bu nasılsa bulaşmıyordu deyip ayaklarımızı uzatmamalıyız" dedi.
#AdanaÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ sebze-meyve ile yarı pişmiş mamullerin sadece koronavirüs değil, diğer mikroorganizmalar açısından da riskli olduğunu kaydetti. Koronavirüsün gıda yoluyla bulaşmadığının düşünülmemesi ve tedbirli davranılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Var, "Bugün Covid-19 gıda yoluyla bulaşmıyor dersek, iki gün sonra bulaştığına dair bulgularla karşılaşabiliriz. Eğer mutasyona uğruyorsa ve gıda yoluyla bulaşacak bir mutant çıkarsa bu nasılsa bulaşmıyordu deyip ayaklarımızı uzatmamalıyız" dedi.
#Prof. Dr. Işıl VarAdana'da ekmek katkı maddesinde GDO'lu soya çıkmasının ardından, kentteki fırın, market, ekmek fabrikası ve pastanelerin tamamına yakınından numuneler alındı. Numune sonuçlarının 3-4 gün içinde çıkacağını belirten İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, "İddia edildiği gibi bir sonuç çıkarsa bakanlığımızın mevzuatları gereği cezai yaptırımlar ve savcılığa suç duyurusunda bulunacağız" dedi.
#Gdolu Besinlerin ZararlarıAdana'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Işıl Var, tavuk etiyle ilgili yaptıkları bilimsel araştırmada, bazı ürünlerde 'listeria monocytogenes' adı verilen menenjit, gebelerde düşük, ölü doğum ve kanda iltihaplanmaya yol açan bir bakteri saptadıklarını söyledi.
#AdanaÇukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Işıl Var, ekmeklerle ilgili yaptıkları bilimsel araştırmada bazı ürünlerde küflerin ürettiği ve ’OTA’ diye bilinen zehirli bir maddeye rastladıklarını söyledi. OTA’nın kanserojen özellikte olduğunu anlatan Doç. Dr. Işıl Var, özellikle karaciğer ve böbreklere zarar verdiğini belirtti.
#EkmekÇEŞİTLİ tarihlerde at ve eşek eti operasyonlarının yapıldığı Adana’da, yurtta kalan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) öğrencilerine at ve eşek eti yedirildiği ortaya çıktı. İddialar üzerine Tarım İl Müdürlüğü, bu kurumlara yemek sağlayan firmaların yurt genelindeki uzantılarını da takibe aldı.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümü tarafından, çeşitli market, seyyar satıcı ve lokantalardan alınan çiğ köfte örnekleri üzerinde yapılan araştırmada, çiğ köftenin yapımı sırasında kullanılan ham maddelerin mikrobiyolojik kalitesi ile personel hijyeni açısından risk oluşturduğu belirlendi.
Avustralya’da yakın zamanda yapılan bir çalışma, seyahatlerle ilişkili olumlu deneyimlerin yaşlanma sürecini geciktirebileceğini gösteriyor. Gerçekten de seyahate çıkmak, yeni insanlarla tanışmak, yeni yerler görmek, sosyalleşmek bizi mutlu ediyor hem ruhumuza hem bedenimize iyi geliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizde bolca seyahat edenlere sorduk. Seyahat etmek sizi neden mutlu ediyor ve sizce yaşlanmanızı geciktiriyor mu?
#Seyahat EtmekTour de France (Fransa Bisiklet Turu) 5 milyar kişilik izleyici kitlesiyle dünyanın en çok takip edilen spor etkinliklerinden biri. Bugün ve yarın da ülkemizde ilk kez bir etabı düzenlenecek. İstanbul’da L’Étape Türkiye by Tour de France adıyla gerçekleştirilecek organizasyon bisikletseverleri bekliyor.
#Tour De FranceGösteri dünyasındaki bazı ünlülerin başarı öykülerini bilirsiniz... Derin bir yoksulluktan gelip usul usul kariyer basamaklarını tırmanırlar. İlk dönemlerde çektikleri zorluklar da onlar için "hayat tecrübesi" olarak kalır. Sonra da şanlı şöhretli bir hayat sürdürürler.
#Loni Willison