Güncelleme Tarihi:
Adana'da üretilen "P..." marka ile satılan ekmek katkı maddesinin analizinde GDO'lu soya maddesi çıktığına ilişkin olarak Hürriyet Gazetesi'nde bugün yayınlanan haber üzerine İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlileri alarma geçti. GDO'lu soyanın insan beslenmesinde kullanımının yasak olması nedeniyle sabah erken saatlerden itibaren kent merkezi ve ilçelerde 30 ayrı ekip, tüm fırın, market, ekmek fabrikası ve pastanelerden numune aldı. Uzman ekiplerin aldığı numuneler incelenmek üzere laboratuvara gönderildi. Fırıncılar, ekmek katkı maddelerini dışarıdan temin ettiklerini söylerken, kesinlikle pide ve somun gibi ekmeklerde bu tür katkı maddelerini kullanmadıklarını ileri sürdü. Bu arada, aynı katkı maddesinin bazı marketlerde de satılmakta olduğu öne sürüldü.
Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin ise iddia üzerine Adana'da yaklaşık 30 ekip olarak tüm fırınlar ve işyerlerinden numuneler alındığını açıkladı. Ayrıca, bu ürünü kullanan ekmek fabrikaları, pasta ve poğaça üretilen yerlerden, kapalı paket olarak bu ürünün satıldığı marketlerden de numune alındığını kaydeden Ali Tekin, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Şu an müdürlük olarak ekmekte kullanıldığı iddia edilen ürünle ilgili saha çalışmalarımız sürüyor. Sabahtan itibaren arkadaşlarımız şehrin her yerinde hem marketlerden, hem fırınlardan hem de o tür maddeleri üreten işyerlerinden numuneler alıyoruz. Numuneler alınıp sonuçlar çıkmadan herhangi bir açıklama yapmak doğru olmayabilir. Bu yüzden numunelerin sonuçlarını beklemek gerekiyor. Özellikle bahsi geçen ürününün piyasada ekmek geliştirici olarak var olduğu iddia ediliyor. Konuyla ilgili de özellikle hem mamül konusunda, hem de ürünün sağlandığı, soyayla ilgili bir iddia var, soyayla ilgili ürünün geriye doğru izlenebilirlik yönüyle şu an takibi yapılıyor. Çok erken 'şudur' demek bizi ve kurumumuzu ve ilgili firmayı sıkıntıya sokacağından numunenin tamamen sonuçlanmasını beklemek durumundayız. Numunelerin 3-4 gün içinde sonuçlarına ulaşırız. İddia edildiği gibi bir sonuç çıkarsa da bakanlığımızın mevzuatları gereği cezai yaptırımlar ve savcılığa suç duyurusunda bulunacağız."
Söz konusu ekmek katkı maddesinin kırmızı renkli paketinin üzerinde 'Ekmek ve çeşitleri için enzim karışımı', sarı paketin üzerinde ise 'İkmek geliştirici' yazıyor. İddiaya göre bu katkı maddeleri ekmeği hacimli göstermenin yanısıra bayatlamasını da geciktiriyor.
Adana'da analiz sonuçlarında içinde GDO'lu soya çıkan ekmek katkı maddesini üreten firmanın yetkilisi, kendilerinin sadece dışarıdan aldıkları malzemeleri birleştirerek piyasaya sürdüklerini söyledi. Ürettikleri ürünleri kendilerinin de GDO testi için analize verdiklerini belirten, soyadını açıklamak istemeyen Osman adlı yetkili şöyle konuştu:
"Biz ekmek katkı maddesinde kullandığımız malzemeleri kendimiz üretmiyoruz. Bunları dışarıdan satın alıyoruz. Bu aldığımız malzemelerde içinde GDO olmadığına dair elimde belgeler var. Gelip kontrol için örnekler aldılar. Biz de tekrar analiz yaptırıyoruz. Nasıl olduğunu bilmiyoruz. Eğer böyle bir şey varsa aldığımız yerlerden bulaşmış olabilir. Süreç devam ediyor."
Adana'da ekmek katkı maddesinde GDO'lu soya çıkmasının ardından açıklama yapan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Işıl Var, soyanın çok sayıda üründe kullanıldığını belirterek hepsinin araştırılmasını istedi.
Soyanın çok iyi ve faydalı bir ürün olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Işıl Var, şunları kaydetti:
"Gıdanın kalitesini iyileştirmek ve besleyici değerlerini arttırmak için soyadan çok yararlanılıyor. Sadece ekmeklerde değil, kurabiyeden bisküvi ve keklere kadar çok yerde kullanılıyor. Önemli olan burada soyanın GDO'lu olup olmadığı. ABD'de olsanız GDO'lu ürünle ilgili haber yapılmaz. Çünkü orada GDO'lu ürünlerin üretilmesi ve satışı konusunda kısıtlama yok. Ama Avrupa'da var. Türkiye'de de var. Dışarıdan gelen ürünlerin de analizi yapılıyor, kullanımına izin verilmiyor. Ekmekte tesadüfen araştırılmış ve bulunmuş. O zaman diğer ürünler de masaya yatırılmalı. Sadece soyayla yapılan vejeteryen ürünler var. Et yemeyenler protein için soya tüketiyor. Bebek mamaların da bile kullanılıyor. Soya ürünleri tüketilmeli ama genetiği değiştirilmiş tohumla üretilen bir soyaysa bu ülkemizde buna kesinlikle izin verilmiyor. O yüzden sadece ekmek değil, bence soya ürünlerinin katkı olarak kullanıldığı helva, bebek maması, çikolata ve diyet ürünlerine de bakılmalı. Bunlar da masaya yatırılmalı. Diğer ürünler için de bu araştırmanın ve denetlemenin yapılması gerekir."
(DHA)
[fotogaleri=2142,3024,2189]