Güncelleme Tarihi:
ÖĞRENCİLERE AT ETİ YEDİRMİŞLER / WEB TV
3 bine yakın üniversite öğrencisinin barındığı kampus içerisindeki öğrenci yurtlarının yemek ihalesini alan firmanın at ve eşek eti kullandığı raporla belirlenirken, yemek firmasının eti aldığı kasabın et verdiği diğer yemek şirketleri de yakın takibe alındı.
Adana’da bir kasabın at ve eşek kesip, etini sattığından şüphe eden Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, bu kasabı takibe aldı. Kasabın et sattığı yerlerden birinin de ÇÜ’deki 2 bin 800 kız ve erkek öğrencinin kaldığı Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu’nun yemeğini yapan firma olduğu saptandı.
Kasabın firmaya eti vermesinin ardından yurt yemekhanesinin mutfağına operasyon düzenlendi. Tarım İl Müdürlüğü İl Kontrol Şube Müdürlüğü ekipleri, mutfaktaki etlerden numune aldı. Bu numunenin incelemesinde at ve eşek eti karışımından oluştuğu anlaşıldı. 22 Aralık’ta ortaya çıkan bu durum Adana Valiliği ile Kredi ve Yurtlar Kurumu Bölge Müdürlüğü’ne bildirildi. Kredi ve Yurtlar Kurumu Bölge Müdürlüğü, yurdun yemek ihalesini alan firmanın sözleşmesini aynı gün feshetti.
FİRMA TAHLİLE İTİRAZ ETTİ
O gün ve ertesi gün yemek çıkmayan yurtta öğrencilerin yemek sorunu yaşamaması için başka önlemler alındı. İşletmesinde olan kafeterya ile yemekhanenin etlerinin at ve eşek eti olduğu belirlenen firma da, yapılan tahlile itiraz için Mersin Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şubesi’ne başvurdu. Buradaki tahlil sonucuna göre olay Cumhuriyet Savcılığı’na intikal ettirilecek.
Üniversitedeki yurtta ortaya çıkan bu olayın ardından, kentteki diğer öğrenci yurtları da yakın takibe alındı. Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu’nun yemek ihalesini kazanan ve adı açıklanmayan firmaya et veren kasabın, diğer müşterileri ile ilgili araştırmalar da sürüyor.
VALİ: DENETİMLERİMİZ SÜRÜYOR
Denetimler kapsamında 91 yerden örnek alındığını ve bu örneklerden sadece 2 tanesinde tek tırnaklı hayvan etinin ortaya çıktığını belirten Adana Valisi İlhan Atış, “kamu kurumlarına verdiği yemekte at-eşek eti kullanan firmaların ihaleleri iptal edildi. Konunun aydınlığa kavuşabilmesi içn bir vali yardımcımızın başkanlığındaki heyet çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu.
Vali Atış, bunun bir cezai müeyyidesinin olduğunu ve ağır para cezası verecek olmalarının yanında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Tek tırnaklı hayvan etlerinin kullanıldığı yerlerin birisinin öğrenci yurdu diğerinin hastane olduğu doğrudur. Kullanılan etlerin çok az miktarda olduğunu düşünüyoruz. Öğrenci yurdunda kalan öğrencilerimizin hiçbir endişesi olmasın. Denetimler çok sıklaştırıldı. Etlerin nerede piyasaya sürüldüğü ortaya çıkarılacaktır. Emniyet ve jandarma ekiplerimiz çalışmalarını ortaklaşa sürdürüyor. Halkın et tüketimi konusunda herhangi bir endişesi olmasın. Biz de eti kasaptan alıp yiyoruz. Çocuklarımızın ve vatandaşlarımızın bir endişesi olmasın. Denetimlerimizi yoğun şekilde sürdürüyoruz. Eti nereden aldıkları belli. Elimizden geleni tümüyle yapıyoruz.”
RUH SAĞLIĞI HASTANESİNE DE AYNI FİRMA YEMEK VERİYOR
Adana İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu firmanın Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesine yemek verdiğini, konunun araştırıldığını belirtirken, hastane yetkilileri, firmanın, yemeği kendi tesislerinde pişirerek hastaneye getirdiğini, ancak hastaneden görevlendirilen diyetisyen ve aşçıların yapım aşamasında gözetmen olarak bulunduklarını bildirdi.
Hastane görevlilerinin, yemeklere konulan etlerde sağlık kontrolü mührünü aradıklarını, hastane yönünden tüm kontrollerin sağlıklı yapıldığını ifade eden yetkililer, sorunun yemek firmasından değil bu firmanın eti temin ettiği kasaptan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.
AT VE EŞEK ETİ YİYENLERİN SAYISI ARTIYOR
Adana'da bir öğrenci yurdu ve hastanede ortaya çıkarılan yemeklere at eşek eti konulduğu iddiası üzerine Tarım İl Müdürlüğü, bu firmaların yurt genelindeki uzantılarını da takibe aldı.
Adana Tarım Müdürlüğü İl Kontrol Şube Müdürlüğünün denetiminde, Yurtkur'a bağlı bir yurt ile bir hastanede yemek ihalesini alan firmanın, yemeklerde at-eşek eti kullandığının tespit edilmesinin ardından başlatılan soruşturma sürdürülüyor.
Bu kapsamda yapılan çalışmalarda, Yurtkur'a bağlı Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu Merkez Lokantası ve Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde yemek ihalesini alan firmalarla ortaklık ya da işbirliği olduğu belirlenen firmalardan yola çıkan müdürlük, Kozan Devlet Hastanesi yemekhanesinde de tek tırnaklı hayvan eti kullanıldığını belirledi.
Çukurova Üniversitesinin bir tesisi ile Gaziantep ve Kırklareli'deki 2 işletmenin de uyarıldığı öğrenildi. Söz konusu bu yerlerde de numuneler alınarak tahlile gönderildiği belirtildi.
Olayın tüm detaylarıyla ortaya çıkarılmasına ilişkin olarak Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz başkanlığında oluşturulan komisyonun yanı sıra Emniyet Müdürlüğünce de soruşturma sürdürülüyor.
Söz konusu yemekçilik firmasının kendilerine komplo kurulduğunu iddia ederek, firmaların tahlillerin Mersin İl Tarım Müdürlüğüne bağlı laboratuvarlarda incelenmesine yönelik talebi üzerine yapılan tahlillerde de Adana'daki tahlillerde aynı sonuçların alındığı, kullanılan etin tek tırnaklı hayvan eti olduğunun ikinci kez tespit edildiği kaydedildi.
YURTKUR'UN DUYARLILIĞI
Yurtkur Adana Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bir hafta önce bu durumun ortaya çıkmasıyla birlikte aynı gün işletici firmanın ihalesinin fesih edildiğini, öğrencilerin mağdur olmamaları için de bölge müdürlüğü işleticilerinden birinin süratle Fevzi Çakmak Yurdu Merkez Yemekhanesinde konuşlandırılarak, hizmetin devamının sağlandığını bildirdiler.
2 YER UYARILDI
Yemek hizmeti verdiği bir öğrenci yurdu ve bir hastanenin yemeklerinde at ve eşek eti bulunan 2 firmanın yemek verdiği Kozan Devlet Hastanesi ile Gaziantep’teki bir kuruluş uyarıldı. Uyarılardan önceki bazı denetim ve numune alma işlemlerinin Tarım İl Müdürlüğü uzmanları tarafından çok gizli yapıldığı ve takibatın 3 aydır devam ettiği öğrenildi.
Yemekhanesinde tek tırnaklı hayvan eti kullanılmış olabileceği şüphesi bulunan Kozan Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Salih Yıldırım, yemekhanelerinden henüz örnek alınmadığını, herhangi bir inceleme de yapılmadığını söyledi. Kendi personellerinin malzemeyi alarak kendi yemeklerini yaptığını belirten Yıldırım, et alımını da anlaşmalı oldukları firmadan aldıklarını, onların da büyük çoğunlukta eti Kozan’daki kasaplardan temin ettiğini belirtti.ifade etti.
İKİ FİRMADAN BİRİ İLE KASABA AĞIR PARA CEZASI
Adana İl Tarım Müdürlüğü’nün 32 kişinin görev yaptığı Kontrol Şube Müdürlüğü’nün, tek tırnaklı hayvanların kesimi ve satışıyla ilgili araştırmaları 3 ay önce başladı. Şüphelenilen bir kasabın takibe alınmasının ardından, bu kasabın et verdiği yerler belirlendi. Yapılan analizde 2 ayrı yemek şirketinin etinden numune alan ekipler, at ve eşek eti olduğunu saptadı.
Bu firmadan biri itirazda bulunurken, diğer firma, “Ben de kasaptan alıyorum” diyerek kendini savundu. İtirazda bulunan firma dışındaki yemek şirketi ile eti satan kasaba Türk Gıda Kodeksi’ne aykırı davrandıkları gerekçesiyle 5'er bin 600'er lira para cezası verildi. Bir firmanın itirazının da sonucu bekleniyor. Tarım Müdürlüğü ekiplerinin ele geçirdiği etlerin daha çok kuşbaşı kebap, kıyma veya köfte olarak pişirilip, tüketildiği de anlaşıldı.
İl Tarım Müdürlüğü, firmaların yanı sıra kasap hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na da TCK’nın 186’ncı maddesine göre suç duyurusunda bulunacak. Bozulmuş veya değiştirilmiş gıda ticaretini içeren söz konusu maddede, “Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde bozulmuş, değiştirilmiş her tür yenilecek veya içilecek şeyleri veya ilaçları satan, tedarik eden, bulunduran kimseye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve binbeşyüz güne kadar adli para cezası verilir. Bu suçun, resmi izne dayalı olarak yürütülen bir meslek ve sanatın icrası kapsamında işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır” deniyor.
ZARARLI MI?
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Işıl Var konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Et ettir, kültürümüzde at ve eşek eti tüketimine yer verilmediği için insanlar tüketmek istemiyor. Sadece at ve eşek etinin tüketildiği toplumlar var. Denetimsiz kesimler ve uygun olmayan ortamlardan kaynaklı tüm etlerde mikrobiyolojik olarak parazit ve mikroorganizmalar insan vücuduna taşınabilir. Bu da çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Yine etler fazla pişirilmezse sağlık problemleri yaratacaktır. At ve eşek eti çok uygun koşullarda kesilse bile bizim kültürümüz açısından bize uygun değil."