Geçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıMevsimsel saç dökülmesi, genellikle ilkbahar ve sonbaharda yaşanan, mevsim değişiklikleriyle ilişkili bir durumdur. Bu dönemlerde, saç dökülmesinde artış görülebilir çünkü vücut, mevsim değişikliğine uyum sağlamak için hormonal ve biyolojik olarak bazı değişiklikler yaşar. Mevsimsel saç dökülmesi doğal bir süreç mi, endişe verici bir durum mu? İşte yanıtı...
#Saç DökülmesiGünlük yaşamımızın yoğun akışına kapılıp birçok ihtiyacımızı göz ardı edebiliyoruz. Enerjik bir bedene ve dinamik bir zihne sahip olmak istiyoruz ama iş hayatında kendimizi bazen gereğinden fazla yorabiliyoruz. Mevsim de kış olunca çok daha kolay tükenmişlik hissi yaşıyoruz. Oysa rutinimize bazı alışkanlıkları dahil ederek enerjimizi koruyabiliriz.
#Melis YILMAZABD’de yapılan yeni bir araştırmada bazı meyve ve sebzelerdeki ‘flavonoidlerin’ beyindeki hafıza fonksiyonlarını iyileştirdiği ve yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi azalttığı saptandı. Peki hangi sebze ve meyveler hafızaya iyi geliyor? Ne kadar sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBazı durumlarda ameliyat tedavisine başvurulması gerekmektedir. Ancak her tedavi yönteminde olduğu gibi ameliyatlı tedavilerde de bazı yan etkiler söz konusu olabilmektedir. Bu yan etkilerin başında ise gaz sorunu gelmektedir. Sizin için ameliyat sonrası gaz nasıl çıkarılır? Sancısı nasıl giderilir ne işi gelir? Gaz yapmayan yiyecekler konu başlıklarını detayları ile derledik.
#GazBitki, çiçek ekimi için genellikle bahar ve yaz ayları beklense de aslında sevgiyle sulayıp büyüttüğümüz ev bitkilerimizin sağlıklı olması için mevsimine göre önlemler almamız gerekiyor. Onları kış aylarında soğuktan, yazınsa kavurucu sıcaklardan korumak çok önemli. Baharlarda yavaş yavaş yerlerini değiştirmeli, nem oranına dikkat etmeliyiz. Uzun ömürlü bitkiler yetiştirmek için her mevsimde özen göstermemiz gereken noktaları uzmanlara sorduk; 12 ay boyunca bitki bakımına dair püf noktaları aldık.
#BitkiKandaki iltihap, Septisemi ismi ile de bilinir. Septisemi, bir tür kan dolaşımı enfeksiyonudur. Bu hastalık ise, kan zehirlenmesi olarak da bilinir. Septisemi, vücudun herhangi bir bölgesinde, deri üzerindeki bir yarada ya da akciğer enfeksiyonu bakteriyel bir enfeksiyon oluşması sonucunda enfeksiyonun kanda dolaşıma girdiği anda ortaya çıkar. Kanda iltihap neden olur, zararları nelerdir sizler için derledik.
#Kanda İltihapBugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#Gazetehaberleriİnsan metabolizması hakkında anlamadığımız çok şey var. Hem vücudumuzdaki hem de çevremizdeki ortamların metabolizmamızın çalışma şeklini değiştirebileceği düşünüyor. Oldukça karışık ve hala araştırılmaya devam eden metabolizma hakkında tüm detayları derledik.
#Metabolizma Nedir?Kış boyunca daha az harekete alışan vücudumuzun ve yavaşlayan metabolizmanın baharın gelmesi ve doğanın canlanmasıyla birlikte değişen ısı, ışık ile nem oranına adapte olmaya çalışması bahar yorgunluğuna sebep olabiliyor. Bu da yorgunluk, huzursuzluk ve uyku halini de beraberinde getirebiliyor. Ancak, bu durum vitamin açısından zengin besinleri tüketilerek engellenebilir. Peki vücuda enerji veren yiyecekler nelerdir? İşte enerji deposu besinler...
#Enerji Veren BesinlerÇiçek, çocuk felci, difteri gibi salgın hastalıkların aşılar sayesinde dünyada azaldığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, aşıların insanlık tarihinde pek çok hastalığın sonlandırılmasında etkili silahlar olduğunu ifade ederek Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan Kovid-19 aşısıyla ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
#CovidGüzellik ve sağlık konusunda sık sık 'güçlendirme' konusundan bahsediyoruz. Mesela kaslarımızı güçlendirmek için antreman yapmamız gerektiğiniz ya da bağışıklığımızı güçlendirmek için sağlıklı ve dengeli beslenmemiz gerektiğini biliyoruz. Peki ya cildinizi nasıl güçlendireceğinizi biliyor musunuz?
#Cilt BakımıYiyecek maddelerimizin bazılarını çiğ bazılarını da pişirerek tüketiriz. Çiğ yenen besinlerin çok iyi yıkanarak tüketilmesi gerekirken pişen besinlerin ise doğru pişirilmesi besin değerinin korunması için son derece önemlidir. Çünkü her besinin pişirme şekli farklıdır. Çoğumuz bilinçsizce pişirme işlemini gerçekleştirirken son derece önemli besin ihtiyacımızı karşılayacak gıdaları faydasız posalara dönüştürüyoruz. Öyleyse bir bakalım hangi tür gıda nasıl pişirilir.
#Rüzgar SünbülAlmanya'da 2019 yılında düzenlenen Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda halka aletinde altın madalya kazanan ve cimnastikte büyükler kategorisinde dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk sporcu olan İbrahim Çolak, Mersin'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda da altın madalyaya ulaştı. Mart ayında omzundan sakatlanan ce ameliyat olan İbrahim Çolak'ın operasyonunu gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, başarılı sporcunun geri dönüşünü anlattı.
#Prof. Dr. Mehmet DemirtaşBazı dönemlerde bazılarımız kilo problemleri ile mücadele verebilir. Kimimiz fazla kilolarımızdan kurtulmaya çalışırken, kimimiz de kilo alabilmek için çabalarız. Bu noktada eğer kendi başımıza bu sorunların üstesinden gelemezsek, bir diyetisyenden yardım almamız gerekir. Peki diyetisyenler ne iş yapar ve diyetisyen olmak için ne yapmak gerekir? İşte bu konu hakkında bilmeniz gerekenler.
#Diyetisyen Nedir?Pandemi döneminde gebelerin nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgiler paylaşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mesut Taşkeli, aile dışındaki bireylerle sık görüşülmemesi, görüşme esnasında maskeli olmaları ve 15 dakikadan uzun süre konuşmamaları konusunda uyardı.
#HamilelikMevsim geçişlerinde hava değişiminden hem bedensel hem de ruhsal olarak etkileniriz. Kendimizi iyi hissetmek içinse beslenme şeklimize ve uyku düzenimize dikkat etmeliyiz. Bize iyi gelecek bir hobiyi hayatımıza dahil edebilir, yoga yaparak ruhumuzu besleyebilir, ‘mutlu sonbahar’ çayıyla dinginleşebiliriz. Bol bol su içmek de toksik maddelerden kurtulmayı sağlar.
#YogaNefes darlığı, soluk alıp verirken ıslık sesi çıkması, özellikle sabaha karşı artan öksürük, göğüste sıkışma ve batma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkan astım, Türkiye’de her 12 yetişkin ve 8 çocuktan birinde görülüyor. Yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan hastalık, uygun tedavi ve yakın takip sayesinde kontrol altında tutulabiliyor.
#SağlıkYaşlanma etkilerinin en yoğun görüldüğü bölgeler arasında bulunan boyun ve dekolte bölgesinin, hassas ve ince bir cilde sahip olmalarına karşın özen gösterilmeyen iki bölge olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Seda Erdoğan, bu iki bölgenin nasıl gençleştirileceğini anlattı.
#Dekolte GençleştirmeHepimiz farkındayız, dışarıda daha çok yemek yedikçe sağlığımız daha çok bozuldu. Tanımadığımız hastalıklarla iyi geçinmek durumunda kaldık. Öte yandan da sağlıklı yemek deyince çoğunluğun suratı düşüyor, değil mi? Oysa birkaç hafta sağlıklı beslenmekle sağlığımıza kavuşmayacağımız bir gerçek. İşte bunu sürekli kılabilmemiz için artık doktorlar ve şefler birlikte çalışıyor.
#SAĞLIKİBESLENME