Gençler iş değişikliği konusunda çok cesur. Araştırmalara göre her iki genç çalışandan biri önümüzdeki bir yılda iş değişikliği düşünüyor. 5 yıldan fazla aynı yerde kalmak isteyenlerin oranı sadece yüzde 6. Ancak uzmanlar uyarıyor: İş hayatı karda yürümek gibidir, olumlu ya da olumsuz iz bırakır... İşten ayrılma sürecinin doğru yönetilmesinin sadece şirketler için değil çalışanların kariyeri için de önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar genç yeteneklere kritik tavsiyelerde bulunuyor.
#Gülistan ALAGÖZHazır dünya hızla değişiyorken hafta içi-hafta sonu kavramında küçük bir değişiklik yapmaya ne dersiniz? Mesela pazartesi veya cuma gününü hafta sonuna dahil etsek? Hafta sonları bundan sonra 3 gün olsa... Durup dururken nereden çıktı bu demeyin. Malum, çok ciddi bir sorunumuz var. Z kuşağının yeteneklerini ortaya çıkartmak için didinip duruyoruz. Ve araştırmalar diyor ki; Dört günlük bir çalışma haftası Z kuşağının yeteneklerini ortaya çıkarabilir...
#Sefer LeventHürriyet İK, yeni yılda da kurumsal iş yaşantısının dinamiklerini kapsamlı bir perspektifle ele alarak, gündemindeki gelişmeleri farklı bakış açılarıyla okurlara aktarıyor. 2025 yılının ilk sayısı çalışansızlık sendromundan, gençlerin iş dünyasında karşılaştığı deneyim engellerine; haftada 4 gün çalışma taleplerinden, 50 yaş üstü çalışanların değişen iş tercihlerine uzanan geniş bir yelpaze sunuyor.
#Hürriyet İKJTI Türkiye’nin, yurtdışına yaptığı transferlerle global bir yetenek havuzuna dönüştüğünü söyleyen JTI Türkiye İnsan ve Kültür Direktörü Sanlı Güler, “Çalışanlarımızın farklı ülke ve departmanlarda çalışmalarını ve deneyimlerini zenginleştirmelerini teşvik ediyoruz” dedi. Çalışanları işin merkez koyduklarına vurgu yapan Güler, eğitimler, sunulan yan haklar ve genç yeteneklere özel hazırlanan programlar hakkında bilgi verdi.
#JTI TürkiyeGençlerin iş seçimlerinde önem verdikleri faktörler değişti. Artık maaştan önemli olan başlık iş-yaşam dengesi. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 53.7’si iş-yaşam dengesinin iş seçiminde en önemli faktör olduğunu belirtirken, yüzde 48’i esnek çalışma koşullarına sahip işlerde çalışmayı tercih ediyor. Uzaktan çalışma modeli de gençler arasında popülerliğini korumaya devam ediyor.
#İş-YaşamUluslararası İşletme Okulları Birliği’nin (CEMS) araştırması, iş hayatında katılımı her geçen gün artan gençlerin önceliklerini ortaya koydu. Geleneksel mesai saatlerini reddeden, ihtiyaca göre şekillenen daha esnek programları tercih eden gençler aynı zamanda değer görmek istiyor.
#Z KuşağıÇalışan sağlığı denince akla ilk ruh sağlığı geliyor ki, artık bu konu işletmelerin rutini haline geldi. Ruh sağlığının yanında işyerlerinde obezite ile mücadele, çalışanın temiz hava ihtiyacı, iklim krizinin çalışan sağlığı üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Peki, bu konuda araştırmalar ne diyor, şirketler bu risklerle mücadele etmek için neler yapıyor?
#Noyan DOĞANCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Kadınlar sadece bir cinsiyetin değil insanlığın yarısıdır. Nasıl ki bir kuşun tek kanatla uçması mümkün değilse kadının geri plana itildiği bir sistemin doğru işlemesi de mümkün değildir. Yapay zekâ ve dijitalleşme, yalnızca teknik bir ilerleme değil; kadınların toplumun her alanında daha etkin olmasıyla anlam kazanacak bir dönüşüm sürecidir." dedi.
#Emine ErdoğanBireylerin kendini özgürce ifade edebildiği ve ‘olduğum gibi’ dediği bir çalışma ortamı yaratmak için çeşitli projelere yürüttüklerini söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler, “İyi bir işveren olmanın en önemli anahtarı, çalışanlarımızın katılımını sağlamak, onlara seslerini duyurabilecekleri platformlar sunmak ve en önemlisi, her bireyin bu yolculukta kendini değerli hissetmesini sağlamaktır” dedi.
#Vodafoneİş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşBulundukları ülkeler sayesinde global bir çalışma ortamı sunabildiklerini belirten Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Tuba Köseoğlu Okçu, “Uluslararası gelişim ve kariyer programlarımız bulunuyor. Örneğin; arkadaşlarımızın göreve başladıktan 2 sene sonra tüm kariyerlerini İspanya’da sürdürebilecekleri; deneyimli yöneticilerimizin 2 sene boyunca İspanya’daki bir projede liderlik yapacakları; şubede çalışan arkadaşlarımıza İspanya’daki şube yaşamını tanımak üzere tasarladığımız 2 haftalık programlarımız var. Ayrıca global eğitimler, global mentorluk programları da uyguluyoruz” dedi.
#Garanti BBVAKariyer.net, Türkiye’de istihdam piyasasının çeyrek asrını mercek altına aldı. Yapılan araştırmalar göre, çalışanların yüzde 59’u hayalindeki mesleği yapmıyor. Gençler mezuniyet sonrasında iş hayatına başladığında hayal kırıklığı yaşıyor, sadece yüzde 17’si iş hayatının bekledikleri gibi olduğunu ifade ediyor.
#Kariyer.Net‘Bir şirketi en iyi çalışanı anlatır’ dedik, sözü onlara verdik...Sodexo Avantaj’dan bir HR-tech markasına dönüşen Pluxee’nin dört çalışanı; iş ortamını, ne umduğunu-ne bulduğunu, bir günlük mesaisini anlattı. Yaptığımız röportajlarda şirketteki güçlü iletişim, işbirliği kültürünün günlük mesaiye yansıması, yan haklara verilen önem gibi başlıklar öne çıkarken ana duygunun güven ve değer görmek olduğunu gördük.
#Hürriyet İKTatil dönemi sona erdi, çalışanlar işbaşı yaptı. Ancak birçok kişi bu dönemde çalışma hayatına uyum sağlamakta zorluk yaşayabiliyor. Uzmanlar, “tatil dönüşü sendromunun” pandemi sonrası iş-yaşam dengesinin değişmesiyle daha da arttığını belirtiyor. Çalışanların yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini alanında uzman isimlerle konuştuk...
#Özge ESENÇalışan bağlılığını ve motivasyonunu artırmanın verimlilik ve şirket kültürünün gelişimi için kritik önemde olduğunu belirten Haleon Türkiye Ülke İK Müdürü Özlem Karlıbel, “İşte psikolojik refah en önemli konularımızdan biri haline geldi. Çalışanlara kendilerini rahat ifade edebilecekleri araçlar ve platformlar sunmak, onları dinlemek, ihtiyaca yönelik belirgin aksiyonlar almak, kariyer ve bireysel gelişim imkânları sunmak, motivasyon ve bağlılığı artırmada önemli rol oynuyor” dedi. Karlıbel, haftada üç gün uzaktan çalışma, yaz dönemlerinde tamamen uzaktan çalışma, 26 haftalık ebeveynlik izni, 20 gün refakatçi izni, regl ve menopoz izni, doğum günü izni ve esnek yan haklar uygulamaları gibi birçok adımla çalışanlarına destek olduklarını anlattı.
#HaleonAvustralya'da, çalışanların "iletişimi kesme hakkı" yürürlüğe girdi. Yasaya göre çalışanlar, mesai saatlerinin dışında işverenlerinden gelen çağrıları görmezden gelebilecek. Anlaşmazlık yaşanması halinde Adil Çalışma Komisyonu (FWC) devreye girecek. FWC'nin emirlerine uyulmaması halinde para cezası uygulanacak.
#AvustalyaFERSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gürhan Güven ile buluştuk. Şahane ekibiyle birlikte sohbet ettik; Fersan’ı, Türkiye’nin gıda perakendesindeki yolculuğunu, 2012 yılında DEVELEY Senf & Feinkost GmbH'nin bünyesine katılan grubun gelecek hedeflerini konuştuk.
#1Yapılan araştırmalar gençlerin hibrit çalışma modelini istediğini ortaya koyuyor. İpsos’un raporuna göre, Türkiye genelinde her 10 beyaz yakalıdan 7’si haftanın tamamında ofise giderken, bu oran genç beyaz yakalılarda her 2 kişiden birine düşüyor. Gençlerin yarısı, “Çalışma şeklimi değiştirme fırsatım olsa freelance çalışırım” da diyor.
#Özge ESENÇalışanlarının yüzde 35’inin Z kuşağı olduğunu söyleyen HangiKredi İnsan Kaynakları Grup Müdürü Burcu Yücel, “Z kuşağı çalışanlarının iş hayatındaki rolü ve etkisi gelecekte önemli değişiklikler getirecek. Teknolojiye yatkınlıkları nedeniyle dijital dönüşüm hızlanacak, uzaktan ve hibrit çalışma modelleri yaygınlaşacak” dedi.
#BURCU YÜCELŞirketlerin, yapay zekânın yetkinliklerini geliştirmek ve verimliliklerini maksimize etmek için çalışanlarını sürekli eğitmek zorunda kalacağını söyleyen Impulso Kurucu Ortağı Osman Aytaman, “Teknoloji geldi, insanın kıymeti daha azaldı diye düşünmek çok yanlış; yapay zekâ sayesinde gerçek insan zekâsından yararlanabileceğiz” dedi.
#Yapay ZekâDünya genelinde yapılan pek çok araştırma, birçok işverenin esnek çalışma modeline yönelik duyduğu endişeyi boşa çıkardı. Derlediğimiz küresel çaptaki araştırma ve makalelere göre uzaktan ya da hibrit çalışma, çalışanları daha az stres, daha fazla egzersiz, daha kaliteli uyku ve daha sağlıklı beslenme konularında destekliyor ve çalışanların iş-yaşam dengesini kurmada yardımcı oluyor. Araştırmalar ayrıca, esnek çalışma modelinin sadece çalışanların üretkenliğini artırmadığını, aynı zamanda ‘yetişmiş işgücünü elde tutma aracı’ olduğunu ve verimliliği artırdığını ortaya koyuyor.
#Uzaktan ÇalışmaMüşterilerinin yanı sıra çalışanlarının da yol arkadaşı olma hedefiyle hayatlarına dokunan QNB Sigorta, “Bugün, Bugünü Yaşa” söylemiyle sürdürdüğü tüm faaliyetlerinde insan odaklılık, amaç birliği, yenilikçilik, güven, iş birliği ve geleceğe değer anlayışını benimsediğini açıkladı. Şirket, gerek iş-yaşam dengesini gözeten uygulamaları, gerekse çalışanların gelişimine destek verdiği programlarla öne çıkıyor.
#QNB SigortaTasarruf finansman sektöründe 30 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Fuzul, iş-yaşam dengesini destekleyerek çalışanlarının hayatını kolaylaştırıyor. Fuzul Tasarruf Finansman AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Akbal, esnek çalışma saatleri uyguladıklarını, motivasyona katkı sunacak programlar hazırladıklarını söyledi. “Fuzul 1300 kişilik bir aile” diyen Akbal, sundukları eğitim desteğiyle hem çalışanlara hem de sektöre katkı sunduklarını ifade etti.
#Fuzul Tasarruf Finansman AŞ