Yazılım mühendisi Devon Zuegel, çocukluk yıllarında unutulmaz anılar biriktirdiği New York’taki huzurlu bir kasabada geçirdiği zamanın ardından, tamamen farklı bir yaşam tarzı arayışına girdi. Bu arayış, onu ‘Esmeralda’ adını verdiği, yavaş büyüyen ve sürdürülebilir kasaba kurmaya itti. Esmeralda, sadece bir kasaba mı, yoksa milenyum kuşağının yeni ütopyası mı olacak?
#ABDİş hayatında uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla yeni bir akım doğru: Sessiz tatil. Özellikle genç çalışanlar nerede olduklarını belli etmeden iş yapabildikleri için, fırsatını bulduklarında kaçamak yapabiliyor. Yapılan araştırmalara göre, çalışanlar yıllık izin hakkını kullanmaktan endişe ediyor ve izin istemek yerine iş yoğunluğunu sessizce azaltarak dinlenmeye çalışıyor. Ancak uzmanlar, sessiz tatil yapan çalışanın aslında tam anlamıyla dinlenemediğini söylüyor. Çünkü bir yandan “işteymiş gibi” davranma stresi, diğer yandan “ya yakalanırsam” endişesi yaşıyorlar.
#Özge ESENYapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de beyaz yakalı çalışanlar arasında zihinsel iş yükünün yüzde 60’ını ve hanelerdeki bakım emeğinin yüzde 57’sini kadınlar üstleniyor. Kadınların yaklaşık yüzde 15’i evdeki iş yükü sebebiyle terfi tekliflerini reddettiğini, yüzde 31’i ise hayatlarının bir noktasında bakım emeği ve zihinsel iş yükü nedeniyle işinden ayrıldığını belirtiyor.
#Bakım EmeğiYıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu’nun 3’üncü kitabı ‘Değişimin Sırrı’ işini değiştirmek istese de cesaret edemeyenlere bir yol haritası sunuyor. 45 yaşında, hayallerinin mesleği olan avukatlığa nokta koyma deneyimini önerileriyle harmanlayarak anlatan yazar “Önemli olan gerçekten değişim mi istiyoruz, yoksa sadece bilinmezlikten mi kaçıyoruz sorusunu kendimize sormak” diyor.
#Yıldız Hacıevliyagil CüceloğluDünyanın dört bir yanından akademisyenler, politika yapıcılar, sivil toplum örgütleri ve uygulayıcılar günümüzde kadınların karşı karşıya kaldığı sorunlar ve kadın hakları ile ilgili çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar birçok başlıkta ilerliyor: hak ihlalleri, karar mekanizmalarında kadının yeri, kadın liderliği, kadınların güçlenmesi ve toplumsal değişim, annelik ve iş-yaşam dengesi, insan ticareti ve fuhuş, siyasal temsil, kadınlar için güvenli yaşam, kadına yönelik ekonomi politikaları ve şiddet gibi...
#Dünyada Kadın Hareketlerine BakışHer ne kadar çalışanların arasında toplam kadın istihdamının oranı yüzde 34’lerde olsa da hem kamunun hem de özel sektörün kadınlara yönelik uyguladığı projeler sayesinde son 9 yılda kadınların işgücüne katılma oranında 5.9 puanlık bir artış görülüyor. En yoğun çalıştıkları alan ise hizmetler sektörü. Peki, Türkiye’de kadın istihdamı hangi boyutta, istihdamda zorluk çekilen alanlar neler ve kadın istihdamını artırmak için hangi önlem ve destekler uygulanıyor?
#Noyan DOĞANİşte o gençlik iş hayatında. Pandemide üniversitede olanlar. Yarın her şeyin değişebileceğini, kaderci olmayacak kadar bilimsel bir global laboratuvarda deneyimlediler. Onların ayakları yere sağlam basıyor ama zemin sağlam mı emin değiller. Kaygılılar, anksiyete seviyesinde korkuları var. Güvenmek istiyorlar. Ailelerine, arkadaşlarına, okullarına, ülkelerine ve şimdi de çalıştıkları şirketlere, liderlere... Araştırmalar da gösteriyor ki bu yeteneklerin ‘geleceğe güven’le ilgili soru işaretlerini azaltacak insan kaynakları uygulamaları onları kazanmanın formülü niteliğinde...
#Yasemin SALİH‘Kadın İstihdamında Türkiye’nin Fotoğrafı’ araştırmasına göre, iş dünyası temsilcilerinin yüzde 35.6’sı iş dünyasının cinsiyet eşitliği konusundaki performansını kötü olarak nitelerken, iyi diyenlerin oranı yüzde 13.3 ile sınırlı kalıyor. Katılımcılar ücret eşitsizliğini en önemli sorun olarak görürken, onu iş-yaşam dengesi ve şirket içi yükselme/kariyer tartışmaları izliyor.
#Hürriyet İKSon yıllarda iş dünyasında önemli bir yer edinen Z kuşağı, yaşadığı çağdan etkilenerek çalışma hayatında geleneksel iş modellerinin dışına çıkıyor. Teknolojiyi ustalıkla kullanan ve bağımsızlığına düşkün olan bu nesil, önceki nesillerden çok farklı beklentilere sahip. Yapılan araştırmalar, dünyada Z kuşağı çalışanlarının iş dünyasına uyum sağlamakta zorlandığını ortaya koyuyor. 2030 yılına kadar küresel işgücünün dörtte birinden fazlasını oluşturacak Z kuşağı ile çalışmanın zorluktan çok fırsat olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ‘doğru iletişim’ vurgusu yapıyor.
#Özge ESENCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Üniversite öğrencileri için müjde veren Erdoğan, "İŞKUR gençlik programını bugün itibari ile devreye alıyoruz. Gençler eğitimini sürdürürken kendilerini geliştirecek birçok alanda bu programa dahil olabilecek. Programda toplam 1 milyon öğrencinin istifade etmesini hedefliyoruz." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Üniversite öğrencileri için müjde veren Erdoğan, "İŞKUR gençlik programını bugün itibari ile devreye alıyoruz. Gençler eğitimini sürdürürken kendilerini geliştirecek birçok alanda bu programa dahil olabilecek. Ayda 5 gün katılacak öğrencilerimize 5 bin 415 lira, 14 gün katılacaklara yaklaşık 15 bin 162 lira destek vereceğiz. Programda toplam 1 milyon öğrencinin istifade etmesini hedefliyoruz." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanYeni yılda işgücü piyasalarında yaşanacak değişimi değerlendiren Boyner Grup ve Boyner Büyük Mağazacılık CHRO’su Seda Kayrak Kızıltan, “Çalışan refahını önceleyen, bireysel ihtiyaçlara ve profesyonel hedeflere odaklanan organizasyonların öne çıkacağını düşünüyoruz. Sürekli öğrenme kültürü, şirketler için vazgeçilmez bir unsur olacak. Teknolojik dönüşüm ise yalnızca operasyonel süreçleri değil, liderlik yaklaşımlarını da etkileyecek” dedi.
#Seda Kayrak KızıltanYapılan birçok farklı araştırma gösteriyor ki çalışanlar maaşını artırmak için iş değiştiriyor. 1976’da kurulan işe alım danışmanlık firması Michael Page’in Türkiye Genel Müdürü Fatih Cömert’in verdiği bilgiye göre, geçen yıl Türkiye’de iş değiştirmede birinci öncelik ücretler oldu. Michael Page ile birlikte PageGroup’un bir parçası olan Page Executive Kıdemli Direktörü Melih Mümünoğlu ise, geçen yıl beyaz yakalılarda en fazla istihdam geçişinin yüzde 35 ile endüstri ve üretim, yüzde 21 ile perakende sektörlerinde olduğunu anlattı.
#MaaşGençler iş değişikliği konusunda çok cesur. Araştırmalara göre her iki genç çalışandan biri önümüzdeki bir yılda iş değişikliği düşünüyor. 5 yıldan fazla aynı yerde kalmak isteyenlerin oranı sadece yüzde 6. Ancak uzmanlar uyarıyor: İş hayatı karda yürümek gibidir, olumlu ya da olumsuz iz bırakır... İşten ayrılma sürecinin doğru yönetilmesinin sadece şirketler için değil çalışanların kariyeri için de önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar genç yeteneklere kritik tavsiyelerde bulunuyor.
#Gülistan ALAGÖZHazır dünya hızla değişiyorken hafta içi-hafta sonu kavramında küçük bir değişiklik yapmaya ne dersiniz? Mesela pazartesi veya cuma gününü hafta sonuna dahil etsek? Hafta sonları bundan sonra 3 gün olsa... Durup dururken nereden çıktı bu demeyin. Malum, çok ciddi bir sorunumuz var. Z kuşağının yeteneklerini ortaya çıkartmak için didinip duruyoruz. Ve araştırmalar diyor ki; Dört günlük bir çalışma haftası Z kuşağının yeteneklerini ortaya çıkarabilir...
#Sefer LeventHürriyet İK, yeni yılda da kurumsal iş yaşantısının dinamiklerini kapsamlı bir perspektifle ele alarak, gündemindeki gelişmeleri farklı bakış açılarıyla okurlara aktarıyor. 2025 yılının ilk sayısı çalışansızlık sendromundan, gençlerin iş dünyasında karşılaştığı deneyim engellerine; haftada 4 gün çalışma taleplerinden, 50 yaş üstü çalışanların değişen iş tercihlerine uzanan geniş bir yelpaze sunuyor.
#Hürriyet İKJTI Türkiye’nin, yurtdışına yaptığı transferlerle global bir yetenek havuzuna dönüştüğünü söyleyen JTI Türkiye İnsan ve Kültür Direktörü Sanlı Güler, “Çalışanlarımızın farklı ülke ve departmanlarda çalışmalarını ve deneyimlerini zenginleştirmelerini teşvik ediyoruz” dedi. Çalışanları işin merkez koyduklarına vurgu yapan Güler, eğitimler, sunulan yan haklar ve genç yeteneklere özel hazırlanan programlar hakkında bilgi verdi.
#JTI TürkiyeGençlerin iş seçimlerinde önem verdikleri faktörler değişti. Artık maaştan önemli olan başlık iş-yaşam dengesi. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 53.7’si iş-yaşam dengesinin iş seçiminde en önemli faktör olduğunu belirtirken, yüzde 48’i esnek çalışma koşullarına sahip işlerde çalışmayı tercih ediyor. Uzaktan çalışma modeli de gençler arasında popülerliğini korumaya devam ediyor.
#İş-YaşamUluslararası İşletme Okulları Birliği’nin (CEMS) araştırması, iş hayatında katılımı her geçen gün artan gençlerin önceliklerini ortaya koydu. Geleneksel mesai saatlerini reddeden, ihtiyaca göre şekillenen daha esnek programları tercih eden gençler aynı zamanda değer görmek istiyor.
#Z KuşağıÇalışan sağlığı denince akla ilk ruh sağlığı geliyor ki, artık bu konu işletmelerin rutini haline geldi. Ruh sağlığının yanında işyerlerinde obezite ile mücadele, çalışanın temiz hava ihtiyacı, iklim krizinin çalışan sağlığı üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Peki, bu konuda araştırmalar ne diyor, şirketler bu risklerle mücadele etmek için neler yapıyor?
#Noyan DOĞANCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Kadınlar sadece bir cinsiyetin değil insanlığın yarısıdır. Nasıl ki bir kuşun tek kanatla uçması mümkün değilse kadının geri plana itildiği bir sistemin doğru işlemesi de mümkün değildir. Yapay zekâ ve dijitalleşme, yalnızca teknik bir ilerleme değil; kadınların toplumun her alanında daha etkin olmasıyla anlam kazanacak bir dönüşüm sürecidir." dedi.
#Emine ErdoğanBireylerin kendini özgürce ifade edebildiği ve ‘olduğum gibi’ dediği bir çalışma ortamı yaratmak için çeşitli projelere yürüttüklerini söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler, “İyi bir işveren olmanın en önemli anahtarı, çalışanlarımızın katılımını sağlamak, onlara seslerini duyurabilecekleri platformlar sunmak ve en önemlisi, her bireyin bu yolculukta kendini değerli hissetmesini sağlamaktır” dedi.
#Vodafoneİş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşBulundukları ülkeler sayesinde global bir çalışma ortamı sunabildiklerini belirten Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Tuba Köseoğlu Okçu, “Uluslararası gelişim ve kariyer programlarımız bulunuyor. Örneğin; arkadaşlarımızın göreve başladıktan 2 sene sonra tüm kariyerlerini İspanya’da sürdürebilecekleri; deneyimli yöneticilerimizin 2 sene boyunca İspanya’daki bir projede liderlik yapacakları; şubede çalışan arkadaşlarımıza İspanya’daki şube yaşamını tanımak üzere tasarladığımız 2 haftalık programlarımız var. Ayrıca global eğitimler, global mentorluk programları da uyguluyoruz” dedi.
#Garanti BBVAKariyer.net, Türkiye’de istihdam piyasasının çeyrek asrını mercek altına aldı. Yapılan araştırmalar göre, çalışanların yüzde 59’u hayalindeki mesleği yapmıyor. Gençler mezuniyet sonrasında iş hayatına başladığında hayal kırıklığı yaşıyor, sadece yüzde 17’si iş hayatının bekledikleri gibi olduğunu ifade ediyor.
#Kariyer.Net