TBMM Genel Kurul'da görüşülmekte olan iş sağlığı ve güvenliği kanunu görüşmeleri muhalefet ve iktidar milletvekillerinin oylarıyla kabul edilerek TBMM'den geçti. Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in 'Ben bir inşaat işçisinin oğluyum' diye başladığı veda konuşmasında gözyaşlarını tutamadığı görüldü.
#SgkÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tasarıyı, çarşamba günü TBMM Genel Kurulu'nda ele almayı düşünüyoruz" dedi. Çelik, tasarıda 1.3 milyon Bağ-Kur'lunun prim borçlarının dondurulmasının olduğunu da söyledi.
#Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇelikÖnümüzdeki yıl için çalışmalara başlayan hükümetin sık sık açıklamada bulunduğu konulardan biri de taşerona kadro oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, atılan her adımı yakından takip eden milyonlarca taşeronla ilgili sosyal medyadan açıklamada bulunmuş, 'İnşallah bir hafta içerisinde TBMMye göndereceğiz.' demişti. Peki taşerona kadro ile ilgili yeni bir gelişme oldu mu? Taşerona kadro ne zaman verilecek?
#Taşeron1 Temmuz’da başlaması gereken, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan özel sektör işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu, Meclis’te görüşmeleri süren Sanayinin Geliştirilmesi Üretimin Desteklenmesi Kanun Tasarısı’na son anda eklenen bir maddeyle 2020 yılına ertelendi.
#TBMM13 MAYIS 2017 tarihinde İstanbul 3. havalimanı tesislerinde (İGA) Çalışma Bakanlığı yetkilileri, tüm sendika başkan ve temsilcileri, müteahhitler birliği ile Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İBB Başkanı Kadir Topbaş ve İş Sağlığı Genel Müdürü İsmail Germiyan ile birlikte basının önünde ‘Hedef Sıfır Deklarasyonu’nu imzalayarak Türkiye’deki iş kazaları ve meslek hastalıklarının azaltılması için büyük bir seferberlik başlattı.
#YAZARLAR- Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Benzer:- "Türkiye'deki toplam maden çalışanlarının üçte birinin kömür madenlerinde çalıştığı göz önünde bulundurulduğunda, kömür kanununun hazırlanıp uygulanmasının şart olduğu anlaşılabilir"- "Madende önceden problem olarak ortaya çıkan bazı olguların ekonomik avantaj sağladıkları da görülmektedir. Bu konudaki en önemli örnek kömür damarlarında bulunan gazların deşarjı ile elektrik üretiminin sağlanabilmesidir. Yeni düzenlemeler sayesinde ülkemizde de bu tür gelişmelerin sağlanacağı yadsınamaz bir gerçektir"
YERALTINDA ÇALIŞAN MADEN İŞÇİLERİNİN GÜNDE 7,5 SAAT, HAFTADA 37,5 SAAT ÇALIŞMASI VE 2 GÜN TATİL YAPMASINI SAĞLAYAN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI, BUGÜN (3 NİSAN 2015) TBMM’DE GÖRÜŞÜLEREK KABUL EDİLDİ.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM’deki 4 partinin 17 milletvekiliyle aylarca çalışılıp hazırlanan Soma Raporu’nda yer alan tek bir önerinin dahi, bugüne kadar çıkarılan yasa ve paketlerde dikkate alınmadığını söyledi. Özel, komisyonun ve raporun yasak savmak için hazırlatıldığını öne sürerek, “Hani Soma’dan sonra hep birlikte yeminler etmiştik? Madem bu raporu dikkate almayacaktınız, bizimle dalga mı geçtiniz? AKP tarafından kandırılmışız” dedi.
TÜRKİYE Mühendis Mimar Odaları Birliği Yasası'na Hükümet'in çıkartmak istediği torba yasayla yapılacak müdahalelere karşı sendikalar ve meslek örgütleri TMMOB'a destek verdi. İzmir'de yapılan ortak açıklamada kamusal alanları korumaya, halkın çıkarlarını savunmaya, mücadeleye devam edileceği duyuruldu.