Bugüne kadar Christoph Colomb, Arabistanlı Lawrence ya da Vasco De Gama gibi birçok kaşifin ismini duymuşsunuzdur. Dünyayı baştan aşağı gezen bu gezgin isimler yaptıkları keşifler, geziler, yazdıkları kitaplarla tarih sahnesindeki yerlerini aldılar. Peki ya bu isimlerin yanına Gertrude Bell, Osa Johnson ya da Valentina Tereshkova kadınlar eklesek… Farklı kültürler, sosyal çevreler ve bölgelerden gelen bu kadınlar en az erkek meslektaşları kadar tarihte iz bıraktılar. Onlar için birçok şey söylenebilir, ama emin olmamız gereken tek şey, keşfetmeye ve yeni şeyler öğrenmeye karşı duydukları büyük açlık. İşte size dünyayı değiştiren gezgin kadınlar…
#GezginBATILI dostlarımız (!) ağız birliği etmiş gibi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın iktidar partisi hakkında açtığı dava nedeniyle ahkám kesip duruyorlar.<br><br>Önce Avrupa Birliği’nin kendisini çoban, bizi koyun sanan yetkilileri başlamıştı. Onları, çoğu Avrupa’da bulunan Batı basınındaki yazılar izledi.
Atlas'ın yılda bir kez yayımlanan arkeoloji özel sayısı ArkeoAtlas dördüncü sayısında Anadolu'daki kronolojik yolculuğuna devam ediyor. ArkeoAtlas 2005'in durağı İÖ 1. binyıl. Urartu Krallığı, Asur İmparatorluğu ve Geç Hitit Krallıklarını konu edinen ArkeoAtlas, Demir Çağı'nda İran, Irak Savaşı sonrasında Irak Ulusal Müzesi'nin yağmalanması gibi başlıklara da sahip. Dergide dönemin uygarlıklarının kültürel yayılım alanları ve yerleşim merkezleri ayrıntılı haritalarla gösteriliyor.
Türkiye’nin en çok okunan gezi, doğa ve çevre dergisi Atlas’ın her yıl yayımladığı arkeoloji özel sayısı ‘Arkeo Atlas’ın 4. sayısı piyasada. Her sayısında Türkiye’deki arkeolojik çalışmaların son durumunu, en yeni bilgilerle okuyucuya aktaran Arkeo Atlas, Anadolu’daki kronolojik yolculuğuna devam ediyor ve okuyucusunu yaşadığımız toprakların uzak geçmişine götürüyor.
Arkeologlar, Irak'ta savaş sonucunda müzelerden çalınan eserlerin sadece 10'da birinin bulunduğunu bildirdi. Londra'da düzenlenen ve dün sona eren 5 günlük konferansa katılan ve gazetecilere açıklamada bulunan British Museum'un Müdürü Neil MacGregor, ''Bağdat ve Musul'daki müzelerdeki eserlerin kaybının belirlenmesinde ciddi bir ilerleme var'' dedi.
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Irak'ta ayakta kalabilen Türk eserleri ve bunlardaki tahribatın belirlenmesi için yeniden envanter çalışması yapılacağını söyledi. Halaçoğlu, Irak'ta savaş başlamadan önce, Hükümet'in ABD ve UNESCO'ya bölgedeki Türk tarihi eserleriyle ilgili, içinde koordinatların da bulunduğu geniş bilgi verdiğini ve eserlerin zarar görmemesi için hassasiyetini ilettiğini anımsattı.