"Unutulma hakkı", kısaca kişi ve kurumların internette kendi adlarıyla arama yapıldığında derlenen sonuçlar arasında kendileriyle ilgili bilgi, fotoğraf, belge gibi verilere yer verilmemesini isteme hakkıdır.2012 yılının başlarında Avrupa Komisyonu'nun adalet ve vatandaşlıktan sorumlu üyesi Viviane Reding'in açıklamalarıyla ilk kez gündeme gelen unutulma hakkı, 2014 yılında Avrupa Adalet Divanı tarafından verilen bir karar ile tekrar gündemdeki yerini almıştır.
#Unutulma HakkıTBMM'de kabul edilen yeni sosyal medya düzenlemesiyle, internet siteleri ve sosyal medya arşivlerinde yer alan, şantaj ve baskı yapmak amacıyla kullanılan fotoğraf, video, yazı veya içeriklerin muhatap bulunarak, silinebilmesi hedefleniyor.
#İnternette Unutulma Hakkı NedirAlman fütürist Gerd Leonhard, Hürriyet’e geleceğin dünyasından önemli ipuçları verdi: “2030 yılında şu an var olan mesleklerin yüzde 70’i kalmayacak. Makineyi insana karşı değil de insanla kullanan yeni meslekler gelişecek. İklim değişikliğinden etkilenmeyen şehirler kuran, doğayı, yeşili koruyan insanlar olacak.”
#Fütürist LeonhardSon dakika... Türkiye'nin gündemine ’Elmalı davası’ olarak giren cinsel istismar suçlamalarının yer aldığı olayda anne Merve Akman ile üvey baba Rahmi Akman, ilk kez konuştu. Özellikle iki gündür yaşananlara isyan ettiğini söyleyen Merve Akman, "Psikolog raporlarında her şey ortada" iddiasında bulunarak, "Çocuklarımı babaanneleri uydurma yalanlarla kandırmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı. Rahmi Akman da adli tıp raporlarına karşın çocukları istismar etmediklerini öne sürdü. Bu büyük skandalı ortaya çıkaran babaanne Günay S. ise çocukların büyük bir travma yaşadığını ve psikolog desteği sağlandığını belirterek şunları anlattı: "Bayağı bir yol kat ettik ama hâlâ sayıklamaları mevcut. Korkuları mevcut. Orada gördükleri işkence, tehdit, istismar çocuklarda büyük travma uyandırmış."
#ElmalıKişisel veri konusunun en çok konuşulduğu bu dönemde, kendimize ait herhangi bir bilgi ya da fotoğrafı arama motorlarındaki kayıtlardan sildirebilir miyiz? Bu soruların ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden birinin sosyal medya kanallarının bu kadar yoğun halde kullanılması...
#Arama Motoruİstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü ile İnternet ve Toplum Araştırma Merkezleri Global Ağı uluslararası ve interdisipliner bir platform oluşturulması amacıyla “1. İstanbul Gizlilik Sempozyumu”nu düzenledi. Alanında uzman uluslararası konukların katılımıyla gerçekleşen ve iki gün süren sempozyumda son dönemde gündemi meşgul eden “veri gizliliği” konusu tüm yönleriyle ele alındı
#Veriİtalya'dacinsel ilişki görüntülerini internet ortamından kaldırtmak içinaylardır mücadele veren bir kadının intiharının ardından, dört erkeksorgulanmaya başlandı. Sadece "Tiziana" olarak bilinen 31 yaşındaki kadın cinsel ilişkisırasında çekilen görüntülerini eski erkek arkadaşı üç diğer erkeğeyolladı. Söz konusu erkekler görüntüleri internette paylaştı.Bir milyondan fazla kişi görüntüleri izlerken, kadın şaka ve tacizlere maruz kaldı. Tiziana Napoli yakınlarındaki Mugnano'da halasının evinde intihar etti. Görüntülerin Facebook, WhatsApp ve diğer sosyal medyaplatformlarında yayılmasından bir buçuk yıl sonra savcılar, Tiziana'nınölümüyle ilgili soruşturma başlattı. Dört erkek, karalama suçlamasıylasoruşturma altına alındı. Videonun yayılmasının ardından, Tizianaişini bıraktı, Toskana bölgesine taşındı ve adını değiştirme başvurusuyaptı. Ancak görüntülerden kurtulamadı. Görüntülerde söylediği"Görüntüye mi çekiyorsun? Bravo" sözleri internetteki şakalardayayılırken, T-shirtlere, cep telefonu kaplarına ve diğer eşyaların üzerine yazıldı.Tizianamahkemede gidip "unutulma hakkı" elde etmiş, Facebook ve aramagörüntüleri kaldırma emri verilmişti. Ancak aynı zamanda 20 bin eurolukmahkeme masraflarını ödemeye mahkum edilmiş ve İtalyan medyası bu cezayı"son hakaret" diye tanımlamıştı.
#İtalya