Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Serap Şimşek Yavuz şarbonun hiçbir zaman kitlesel ölümlere yol açan bir hastalık olmadığını, ot yiyen hayvan hastalığı olduğunu söyledi.
#ŞarbonKurban Bayramı’nın ardından Türkiye’nin bazı bölgelerinde şarbon vakalarına rastlanması vatandaşların tedirgin olmasına neden oldu. Aralıklarla gündeme gelen ve önlem alınmaması durumunda ölümlerle dahi sonuçlanabilen şarbon hastalığı, akciğer, deri ve sindirim sistemi şarbonu olmak üzere 3 tipte kendisini gösterebiliyor. Peki, şarbon hastalığı nedir? Şarbon nasıl bulaşır?
#Şarbon HastalığıHayvanlarda görülen şarbon hastalığı, ülkemizde çoban çıbanı ve karakabarcık gibi isimlerle adlandırılır. Hayvanlar arasında salgınlara neden olarak ölümlere yol açan şarbon hastalığına Bacillus anthracis isimli bakteri neden olur. Böcek ısırığına benzer biçimde kabarık, kaşıntılı bir şişlikle kendisini gösteren hastalık hayvanlardan insanlara bulaşabilir. Peki, şarbon hastalığı nedir? İşte, şarbon belirtileri ve hastalıkla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Şarbon NedirTıp dilinde 'antraks' olarak adlandırılan bir hastalık olan şarbonun ne olduğu son günlerde merak konusu oldu. 'Bacillus anthracis' adlı bir bakteri tarafından oluşturulan bu hastalığa dair bilgi almak isteyen vatandaşlar, internette araştırma yapıyor. Peki, şarbon nedir? Şarbon hastalığının belirtileri neler?
#Şarbon Nedir?Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Parlak ile Doç. Dr. Zülal Özkurt’un 14 yılda tamamladıkları ‘şarbon vakalarında insan ve hayvan olguları’ araştırması, Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırlıklarını sürdürdüğü ‘şarbon haritası’na ışık tuttu.