Onur SAĞSÖZ/ERZURUM, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2007 12:29
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Parlak ile Doç. Dr. Zülal Özkurt’un 14 yılda tamamladıkları ‘şarbon vakalarında insan ve hayvan olguları’ araştırması, Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırlıklarını sürdürdüğü ‘şarbon haritası’na ışık tuttu.
Bir süre önce Erzurum’a gelen ABD’li bilimadamlarının da incelediği çalışmanın dünyada bir benzerinin bulunmadığını söyleyen Prof. Dr. Parlak, “Biz Türkiye genelini kapsayan çalışmamızda adeta bir şarbon haritası çıkardık. Şarbonun türlerinden insan ve hayvan olgularına kadar herşeyi inceledik” dedi.
‘Şarbon vakalarında insan ve hayvan olguları’ araştırmasının bu kadar ilgi görmesinden büyük memnuniyet duyduklarını anlatan Prof. Dr. Mehmet Parlak, çalışmanın çok sayıda bilimsel dergide yayınlanmasının kendilerini gururlandırdığını dile getirdi.
Geçtiğimiz aylarda Erzurum’a gelen Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarından ABD Lousıana Üniversitesi Çevre - Kıyılar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hugh Jones ile Florıda Üniversitesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ted Halfield’ın ‘Dünya Şarbon Haritası’ hazırlığı içinde olduklarını anımsatan Prof. Dr. Parlak, ekibin çalışmaya hayran kaldığını ifade etti. Şimdiye kadar dünya genelinde 60 bin kilometrekarelik alanın şarbon haritasını çıkaran Dünya Sağlık Örgütü ekibinin Türkiye ayağını üç gün gibi bir sürede tamamladığını söyleyen Prof. Dr. Parlak, şöyle konuştu:
“Biz tam 14 yıl boyunca şarbon üzerinde çalışma yaptık. Nedenlerinden sonuçlarına kadar bölge bölge en ince ayrıntısına kadar bu konuyu işledik. İnsan ve hayvan olgularını ele aldık.
Bizimkisi aslında bir anlamda Türkiye’nin şarbon haritasıydı. Bu çalışmamız bilimsel dergilerde yayınlanınca Dünya Sağlık Örgütü’nün de dikkatini çekti. ABD’li bilim adamları beni arayarak ‘Dünya Şarbon Haritası’ için çalışmamızdan yararlanmak istediler. Üç gün süreyle misafir ettiğimiz meslektaşlarımıza tüm imkanlarımızı sunduk ve Dünya Şarbon Haritası’nın Türkiye ayağını tamamlamalarını sağladık. Ekip ülke ülke topladığı bu bilgileri uydudan çekilmiş olan digital haritalar üzerinde derleyip, insanlığın hizmetine sunacak”
ŞARBON NEDİR?
Sıcak kanlı hayvanların bulaştırdığı hastalığı insanlar derilerinden, solunum yolu veya yiyecekler vasıtasıyla alabiliyor. Hastalık insanda akciğerlerde ödem, deride sarkma ve karartı, iç organlarda kanama ile aşırı bitkinliğe neden oluyor. En sık görüleni olan cilt şarbonu, tedavi edilebilirliğine rağmen, solunum yoluyla bulaşan, akciğerleri ve mide - bağırsaklarını tutan şarbon türü tehlikeli ve öldürücü olabiliyor. Şarbon vakalarının tedavisinde antibiyotik kullanılıyor. Ancak tedavide başarı oranı erken teşhiste bile yüzde 5-10 oluyor. Öldürücü etkisi hemen başlıyor ve 6-10 günde ölüme yol açabiliyor.