Göbeklitepe’ye 30 kilometre mesafede olan Karahantepe’deki yerleşimin 11 bin 500 yıl önce başladığı ortaya çıktı. Göbeklitepe - Karahantepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, mimari, teknoloji, sanat ve günlük yaşam konusunda çok fazla veriye ulaştıklarını söyledi.
#KarahantepeArkeolojiyi insanlara anlatmak, sevdirmek ve Türkiye’de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları için farkındalık yaratmak üzere kurulmuş olan arkeoloji oluşumu Arkeofili’nin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim gören arkeolog ve arkeoloji öğrencilerinin hazırladığı, “2023 Yılında Türkiye’de Öne Çıkan 10 Arkeolojik Keşif Listesi” belli oldu.
#ArkeolojiArkeologlar tarafından 2023 yılında Türkiye'de ortaya çıkarılan en önemli 10 keşif arasında Göbeklitepe'de gerçek boyutlu ve boyalı domuz heykeli ilk sırayı alırken, Burdur'daki 'hortlak' mezarı ikinci en önemli keşif oldu. Prof. Dr. Necmi Karul'un kazı başkanı olduğu Şanlıurfa'da Taş Tepeler projesi kapsamında kazılan ve Göbeklitepe ile çağdaş olan Karahantepe'de 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli bulunmuştu.
#ArkeolojiSide Antik Kenti’nde antik yollardan, su kemerlerine ve gümrük binalarına kadar önemli yapıların ayağa kaldırıldığı çalışmaların gözdesi kentin Gymnasium’u (okul türü) oldu. Duvarındaki görkemli sekiz heykel ile dikkat çeken Gymnasium, Devlet Çok Sesli Korosu’nun seslendirdiği ‘Carmina Burana’ eseri ile görücüye çıktı.
#Side Antik KentiTarihin sıfır noktası sayılan Taş Tepeler’de son bulunan gerçek boyutlu insan ve hayvan heykelleri, tüm dünyayı heyecanlandırdı. Ancak buluntular, beraberinde 11 bin yıl öncesine dair birçok soru işaretini de getirdi. Taş Tepeler’in kazı başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Hürriyet’e merak edilen soruları yanıtladı...
#Taş TepelerTarihin sıfır noktası olarak adlandırılan Göbeklitepe ve Karahantepe’deki kazılarda heyecan verici buluntular ortaya çıktı. Binlerce yıl öncesine ait 2.3 metre boyunda insan heykeli ve çok sayıda üç boyutlu insan başı bulundu. Ayrıca yaban domuzu ve akbaba heykellerine de rastlandı.
#Göbeklitepeİngiltere’deki Stonehenge’den 7 bin, Mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl daha eski. 12 bin yıllık geçmişe sahip, ‘tarihin sıfır noktası’nda, Göbeklitepe’deyim. 2018’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan, dünyanın en eski tapınağı olarak haklı bir üne kavuşan Göbeklitepe, Taş Devri’ndeki yaşam biçimlerinin sanıldığı gibi olmadığını ortaya koydu hiç şüphesiz. Bu kazı alanında olmak, Şanlıurfa’nın meşhur nahit taşında can bulan üç boyutlu hayvan figürlerini, T şeklindeki dikilitaşları görmek güzel ama bir yandan da gördükleriniz zihni zorluyor, düşündürüyor ve ‘İyi de nasıl yapmışlar?’ sorusunu da beraberinde getiriyor. Benim gibi bu sorunun peşine takılan 750 bin turist de soluğu Şanlıurfa’da aldı. Hele de denkleme Karahantepe’nin de girmesi ile bölge tam bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Hedef ise 1 milyon turist.
#Göbeklitepe'Tarihin sıfır noktası' olarak nitelendirilen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2019'da resmi açılışı yapılan Göbeklitepe, aradan geçen sürede, bölgede yerli ve yabancı turistlerin en fazla ziyaret ettiği mekan haline geldi. Yaklaşık 6 yıl UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde kalan tarihi ören yeri, 2 Temmuz 2018'de ise kalıcı listeye girdi. Peki, Göbeklitepe nerede?
#Göbeklitepe Nerede?Göbeklitepe'nin çağdaşı olarak bilinen yaklaşık 12 bin yıllık Karahantepe’de dünyanın en eski heykeli olarak tanımlanan “Urfa Adamı”nın benzeri bulundu. Şanlıurfa şehir merkezine 46 kilometre mesafedeki Tek Tek Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Karahantepe’de İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle arkeolojik kazılar başlatıldı. Göbeklitepe’den tanıdığımız T biçimli dikilitaşlardan tespit edilirken yaklaşık 11 bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen ‘Urfa Adamı’ heykelinin benzeri keşfedildi.
#GöbeklitepeTarihin başlangıç noktası olarak nitelendirilen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'de, 15 mega anıtsal tapınak ile 200'den fazla dikili taşın daha olduğu tespit edildi. Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, "Yapılan jeofizik çalışmalarında en az 15 tane daha mega anıtsal tapınak ve 200'den fazla dikili taşın höyük içindeki toprağın altında olduğu tespit edildi. Arkeolojik kazılar önümüzdeki yıllarda da devam ettikçe yeni yapılarla karşılaşacağız" dedi.
#Prof. Dr. Mehmet ÖnalDünyanın en eski tapınak merkezi olarak nitelendirilen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, Bahreyn´de düzenlenen 42’nci Dünya Mirası Komite Toplantısı’nda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edildi. Göbeklitepe 6 yıldır geçici listedeydi.
#GazetehaberleriDÜNYANIN en eski tapınak merkezi kabul edilen ve tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’nin, tamamlanan çatı korumasının ardından ziyaretçilerin girişleri ücretli oldu. Daha önceden 5 lira olan ücret, 20 liraya yükseltildi.
#Göbeklitepe