Güncelleme Tarihi:
NEOLİTİK çağa ait dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi olan Göbeklitepe, Birleşmiş Milletler (BM) Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO) ‘Dünya Mirası Geçici Listesi’nden asil listeye geçti.
Bahreyn’de düzenlenen toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı ve Şanlıurfa Valiliği’ni temsilen Şanlıurfa Müze Müdürü ve Göbeklitepe Kazı Başkanı Celal Uludağ katıldı. Göbeklitepe´nin UNESCO asil listesine kabul edilmesi sevinçle karşılandı. Tapınak kalıntıları ve 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğundaki insan heykeli gibi tarihi eserleri görmek isteyenler bölgeye akın ediyor.
1963’TE FARK EDİLDİ
1963’te İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe’de, neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykelleri yer alıyor. Göbeklitepe, tarım ve hayvancılığa geçiş aşamasındaki son avcı grupları tarafından yapıldığı öngörülen dünyanın bilinen en eski kült ve en ilginç yapılar topluluklarının ortaya çıkarıldığı arkeolojik bir kazı alanı olarak biliniyor.