Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge ile video konferans görüşmesi gerçekleştirecek. Görüşmede İngiltere’deki mutasyon ve aşı çalışmaları başta olmak üzere Covid-19 salgınının seyrine yönelik son gelişmeler ele alınacak.
#Sağlık Bakanı Fahrettin KocaKefir, sağlık trendlerinde yükselişte… Özellikle Avrupa’da perakende sektörü verilerine göre, kefir ilgisi giderek artıyor. Ünlü beslenme uzmanı Tim Spector da kahve ve süt yerine artık kefir gibi fermente süt ürünlerini tercih ettiğini açıkladı. Peki kefirin faydaları neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Pek çok içecek yerine sadece kefir tüketmek doğru mu?
#SağlıkAlara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara Urunga'Pirola' olarak adlandırılan BA.2.86 varyantı ile açıklama yapan ABD, varyantın çok sayıda mutasyona sahip olduğunu ve daha önce aşılanmış insanları enfekte etme olasılığının daha yüksek olduğunu duyururken, İngiltere aşılama kampanyasını öne çektiğini duyurdu.
#KoronavirüsPandeminin etkilerini henüz üzerinden atamayan dünya, iklim kriziyle birlikte virüslerin getirdiği tehdidi bu kez ıskalamak istemiyor. Öne çıkan beş virüs, Avrupa’yı da tedirgin edince Türkiye bilimsel yatırımların radarına girdi. Almanya ve ABD’den ortak çalışma teklifleri aldıklarını belirten enfeksiyon uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, “Anadolu’da birçok ülkeden araştırmacı var. Avrupa alarmda ve bunun için bize geliyor. Bilim insanımız var, para sorunu yok. Türkiye virüs aşıları ve ilaçlarının Ar-Ge merkezi olabilir” dedi.
#PandemiProf. Dr. Tevfik Özlü, koronovirüs salgınının bittiğini ancak virüsün yok olmadığını belirterek “Eskiden olduğu gibi yasaklar kısıtlamalar, geri dönecek diye bir korkumuz olmasın. Bunların tekrar 2020’de 2021’de olduğu gibi bir kaosa dönüşme olasılığı şu an için söz konusu değil" dedi.
#KoronovirüsYaz aylarında seyahatlerimiz arttı ve artık neredeyse hiçbirimiz maske takmıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 3 Ağustos’ta tüm dünyada 1 milyondan fazla yeni COVID-19 vakası görüldüğünü duyurdu. İngiltere ve ABD gibi ülkelerde hızla yayılan EG.5.1 veya eris adıyla bilinen yeni bir varyanttan bahsediliyor. Hepimizin aklındaysa şu soru var: Tekrar aşı olacak mıyız olmayacak mıyız?
#Covid-19Uzmanların 'Dünyanın tanık olduğu en çarpıcı koronavirüs türü' olarak tanımladığı 'BA.2.86' varyantı Danimarka, İsrail ve ABD'nin ardından İngiltere'de de görüldü. Bir çok genetik değişikliği olan varyantın mutasyona yatkınlığı bilim insanlarını alarma geçirdi.
#KoronavirüsOmicron'un alt varyantı Eris dünya çapında vakaların tırmanışa geçmesine neden olurken, İngiliz uzmanlar henüz adı bile konmamış bir varyantın büyük dalgalanmalara yol açabileceğini öne sürüyor ve 'yeniden maske' çağrısı yapıyor. Şimdiye kadar sadece Danimarka ve İsrail'de görülen 'BA.6' olarak anılan yeni varyantın endişe verici bir mutasyon eğilimi gösterdiği belirtiliyor...
#KoronavirüsKabuk değiştirmeye devam eden Koronavirüs son olarak XBB.1.5 varyantı ile karşımıza çıktı. ABD'nin ardından İngiltere'de de artan vakalar sonrası İngiliz profesör en çok etkilenen yaş grubunu açıkladı.
#XBB.1.5Koronavirüs salgınının ardından tüm dünyanın ilgisi bir anda virüsler, hastalıklar ve geçmişte dünyayı kasıp kavuran salgınlara yöneldi. Yapılan son çalışmalar asırlar önce yaşanan ve milyonların canına mâl olan bir salgını günümüze bağlayarak herkesi şaşkına çevirdi...
#Kara ÖlümDünya genelinde hızla yayılan maymun çiçeği hastalığında, insandan hayvana geçen ilk doğrulanmış vaka Paris'te kaydedildi. Virüsün ilk kez bir evcil hayvanda görülmesi mutasyon endişelerine neden oldu. Bilim insanları kemirgen ve vahşi hayvanlardan sonra evcil hayvanların da artık risk altında olduğunu belirterek, hayvan sahiplerini dikkatli olmaya çağırdı.
#Maymun ÇiçeğiTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkKoronavirüsün Omicron varyantı hızla yayılmaya devam ederken İngiltere'den flaş bir açıklama geldi. İngiltere'de görülen yeni koronavirüs varyatı XE ile ilgili açıklama yapan uzmanlar XE'nin Omicron'un yenini alabileceği uyarında bulundu ve kilit öneme sahip semptomu açıkladı.
#KoronavirüsOmicron'a karşı en iyi korumayı sağlamak için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülke üçüncü doz kararı aldı. Norveç'ten gelen haber bu kararın önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Yapılan araştırma ile takviye doz olmayan kişilerde Omicron'a yakalanmaları durumunda görülen temel semptomlar belirlendi. İşte 2 doz aşı olanlarda en sık görülen Omicron belirtileri...
#Koronavirüs2 yıldır koronavirüsün pençesindeki dünya bir kez daha alarma geçmiş durumda. XE isimli yeni bir varyantın göründüğü İngiltere'de Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) semptom listesini güncelledi. İşte listeye eklenen 9 yeni koronavirüs belirtisi...
#KoronavirüsKoronavirüsün Omicron varyantı hızla yayılmaya devam ederken Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) flaş bir açıklama geldi. İngiltere'de görülen yeni koronavirüs varyatı XE'nin bulaşıcılığı ile ilgili beklenen açıklama geldi.
#KoronavirüsPandemi ve getirdiği önlemler nedeniyle 2020’de grip virüsü neredeyse hiç ortada yoktu. Ancak yayımlanan son raporlarda ise bu sezonun grip aşısının çok az koruma sağladığı açıklandı. Peki aşının etkinliği neden bu kadar düşük kaldı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#GripKoronavirüsten sonra dünyada etkisi en çok sürdürüen varyan omicron belirtileri araştırılmaya devam ediyor. Şuana kadar omicron varyantının, COVID-19'a ve Delta varyantına neden olan orijinal virüsten daha kolay yayıldığı biliniyor. Peki omicron belirtileri nelerdir, kaç günde geçer? İşte omicron varyantı belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#Omicron