Aklı baliğ olan her Müslümanın yükümlü olduğu ibadetlere farz adı verilir. Farz olan ibadetler hem ayetlerde hem de hadis kaynaklarında kesin bir delille sabittir. Bu ibadetleri herhangi bir özrü ya da mazeret olmadan terk edilmesi büyük günahtır. İslam fıkhına göre farzlardan birinin inkar edilmesi ise küfürdür Farz-ı kifaye nedir? Farzı kifaye olan namazlar ve ibadetler nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde örneklerle birlikte derledik.
#Farz-I Kifaye Nedir?Arabanın ve evin zekatı olur mu sorusu, Ramazan ayı içerisinde pek çok Müslümanın araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Bir arabanın zekatının ödenip ödenmeyeceği, arabanın değerine ve kullanım amacına bağlı olarak değişebilmektedir. Evin zekatı da benzer şekilde hesaplanabilmektedir. İşte, Evin ve arabanın zekatı olur mu sorusunun cevabına yönelik Diyanet bilgileri
#Arabanın Zekatı Olur MuHayrettin isminin kökü ''Hayır'' anlamındadır. İslam dininde yapılan iyilikler hayır, kötülükler ise şer olarak nitelendirilir. Kimseden hiçbir karşılık beklemeden, sadece Allah'ın rızasını ve takdirini kazanmak için iyilik yapan kişilere Hayrettin denir. Latif ve İhsan isimleri, Hayrettin ile eş anlamlıdır. Hayrettin adının anlamı ve kökeni nedir? İsmin özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile derledik.
Hazreti Muhammed'in yaşadığı dönem Cahiliye Devri ve Asrı Saadet olarak ikiye ayrılır. Cahiliye Dönemi Hz Muhammed'in peygamberliğini ilan etmesinden önceki dönemdir. Peygamber Efendimizin yaşadığı ve müminlerin onu gördüğü zamana ise Asrı Saadet denir. Bu terimde "Asır" kelimesi dönem ve çağ anlamında kullanılmıştır Saadet ise mutluluk anlamına gelir. Asrı Saadet kavramı ve dönemi hakkında detayları derledik.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mevhibe kelimesi mevhip fiilinden türetilmiştir. Mevhip, bahşetmek, ihsan etmek anlamına gelirken, mevhibe de hem lütuf hem de bahşiş anlamına gelir. Bazı kaynaklarda ve eski metinlerde, mevhibe sözcüğü ödül ve hediye anlamında da kullanılır. Bu kelime birçok tamlamanın ve kalıp ifadenin içinde de yer alıyor. Örneğin mevhibe-i Hüsrev, Allah'ın insanlara bahşettiği lütuf manasına gelir. Mevhibe ne demek, ne anlama gelir? Mevhibe kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir örnek kelimeler ve cümlelerle birlikte detaylı olarak derledik.
#Mevhibe Ne DemekDilimize Arapçadan geçmiş olan ilmihal kelimesi, ilim ve hal sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. İlim, bilgi ve öğreti anlamına gelirken, hal, bir şeyin temelini oluşturan şartların tamamı demektir. İslam dininin temel kaidelerini öğretmek için yazılan kitaplara ilmihal denir. Ülkemizde ''ilmihal'' adıyla yayımlanan ilk kitap Birgivi'nin 1812 yılında kaleme aldığı Mızraklı İlmihal'dir. İlmihal nedir, ne anlatır, kim tarafından yazılır tüm detayları ile derledik.
#İlmihalİslam'ın beş şartından biri olan zekat, elindeki fazla malın ya da paranın ihtiyaç sahipleriyle paylaşılması demektir. Zekatın şartları, Müslüman ve hür olmaktır. Bunun dışında bir kişinin elindekilerden infak edebilmesi için hiç kimseye borçlu olmaması gerekir. Zekatın mahiyeti ve önemi nedir? Zekatın toplumsal ve bireysel faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Zekatın MahiyetiEmri bil maruf nehyi anil münker, İslam dininin temel kaidelerinden biridir. Her Müslümanın temel görevlerinden biri etrafındaki insanlara iyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmaktır. Takva ehli olan kullar da sadece hayra yönelir ve küçük büyük tüm günahlardan sakınır. Emri bil maruf nehyi anil münker anlamı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Emri Bil Maruf Nehyi Anil Münkerİslam'da bulunan ve önemli anlamlara sahip pek çok kelime bulunmaktadır. Bunlardan birisi de nifak kelimesidir. Nifak Kuran'ı Kerim'de geçen ve önemli anlama sahip kelimelerden birisidir. Günümüzde pek çok kişi nifak ve nifak tohumu ekmek nedir ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. Peki nifak nedir, neden kötüdür? Nifak tohumu ekmek ne demek? Sizlere nifak kelimesi ile ilgili bilgileri detaylıca derledik.
Bir kişinin öşür vermesi için arazi sahibi konumunda bulunan kişinin Müslüman olması ve öşrün farz olduğunu bilmesinin gerekliliği söz konusudur. Öşür nedir ve kimlere verilir? Öşür ne zaman, ne kadar ve nasıl verilir? Şeklindeki soruların yanıtlarını tüm detaylarıyla birlikte derledik.
#Öşür Nedir Ve Kimlere Verilir?Yardımlaşmak, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmak insanlık için en önemli durumlardan biridir. Yardım almadan hiç kimse hayatı idame ettiremez. Bu sebeple insan doğumundan itibaren hayatı boyunca yardımlaşma sayesinde hayatını daha kolay ve yaşanabilir şekilde sürdürebilir. 8. Sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi dersi konuları içerisinde yer alan zekat ve sadaka konu anlatım ile ilgili detayları derledik.
#8. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Zekat Ve Sadaka Konu AnlatımıDiyanet İşleri Başkanlığı 27 Aralık Cuma Hutbesi'ni internet sitesi üzerinden yayımladı. Her hafta olduğunu gibi bu hafta da manevi güzelliklerle dolu cuma günü, Cuma Hutbesi'nin okunmasının ardından cuma namazı ibadeti ile idrak edilecek. Cuma hazırlıklarına başlayan Müslümanlar, abdest ve cuma namazına yönelik bilgileri, Diyanet bilgisine göre araştırıyor. Peki, Cuma namazı nasıl kılınır? Abdest nasıl alınır?
#Cuma Namazı Nasıl KılınırGerçek hayatta gerçek kişilerle olduğu kadar, sanal âlemdeki tutum ve davranışlarımızda da Müslümanca bir tavır takınmalıyız. Müslümanlar için ‘ahlaklı ve takvalı’ olma sorumluluğu ‘gerçek-sanal’ ayrımını kabul etmez. Kendini Müslüman olarak tanımlayan herkes, internette/sosyal medyada da güzel ahlak timsali olmalı, diğer insanlara bu yönde öncülük etmelidir.
#YazarlarMuhtaçlara yardımda bulunmak, Allah’ın hoşnutluğunu kazanma niyeti bulunan ve Müslümanlara fayda sağlayan harcama yapmak Allah yolunda infak sayılabilir. ‘Vermek’ insana hiçbir maddi imkânla satın alınamayacak bir tatmin duygusu ve huzur getirir. Mutlu ve huzurlu olmak istiyorsak sahip olduklarımızı olmayanlarla paylaşmalı ve aramızdaki bağları güçlendirmeliyiz.
#YazarSafer ayı ne zaman bitecek sorusu çok sayıda Müslüman vatandaş tarafından sorgulanıyor. Hicri aylardan biri olan safer ayı için araştırmalarını hızlandıran vatandaşlar, bu ayın ne zaman biteceğini araştırırken bir yandan da bu aya özel ibadet şekli olup olmadığını öğrenmek istiyor. Peki, Safer ayı ne zaman bitecek? Safer ayında neler yapılır?
#Safer AyıDevrimci Müslümanlar, uzun süredir farklı söylemlerle hemen herkesin ilgisini çekiyor. “Mülk Allah’ındır” diyerek ‘abdestli kapitalist’lere karşı bayrak açan devrimci Müslümanlar, İslam’ın mülkiyete bakış açısına yepyeni yorumlar getiriyor. 1 Mayıs’a katıldılar, Gezi sürecinde ön saflarda yer aldılar, parkta cuma namazı kılıp TOMA’ların önünde iftar açtılar... “Dinin özü eşitlenmektir” diyen Eren Erdem de “Devrim Ayetleri” kitabıyla ezberleri bozuyor. Öğrencilik yıllarında harçlığını boyacılık yaparak çıkaran Erdem ile hem gri merdivenleri beyaza boyadık hem de koyu bir sohbete daldık. Elçiye zeval olmaz, beğenmeniz dileğiyle... Hepinize şimdiden iyi bayramlar.
- Gördün mü o, dini yalan sayanı? / İşte odur yetimi itip kakan; / Yoksulu doyurmayı özendirmez o. / Vay haline o namaz kılanların / dua edenlerin ki, / Namazlarından/dualarından gaflet içinedir onlar! / Riyaya sapandır onlar, kamu hakkına / yardıma / zekâta / iyiliğe engel olurlar. (Mâûn, 17)
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Zonguldak gezisinde Genel Maden İşçileri Sendikası’nı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu burada sendikanın taşeronlaşmaya karşı durması gerektiğini söyledi. Ardından Kılıçdaroğlu sustu. Parti Meclisi üyesi emekli müftü İhsan Özkes önce grizu patlamasında hayatını kaybeden madenciler için dua etti sonra Başbakan Erdoğan’ın, “Bu mesleğin kaderinde bu var” sözlerine cevap verdi.