İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Enflasyonla mücadele çok önemli. Bu süreçte aynı zamanda ihracatçının rekabetçiliğini zora sokacak ve ithalatın cazibesini artıracak kur politikasının oluşturduğu riskleri de yakından takip etmek ve bu konuda gerekli tedbirleri almak çok önemlidir” dedi.
#İTOCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuşuyor. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuştu. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazEkonomide atılan sıkılaşma adımları, Türkiye ile ilgili sürpriz güncellemelere neden oluyor. OECD’nin Türkiye’nin büyüme beklentisini yüzde 4.3’ten yüzde 4.5’e çıkarmasının ardından kredi derecelendirme kuruluşu S&P’den de takvim dışı bir revize geldi. S&P Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit etti, kredi notu görünümünü ise ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirdi.
#S&PTicaret Bakanı Ömer Bolat, temmuz ayına ait dış ticaret rakamlarını basın toplantısıyla açıkladı. Bakan Bolat "İhracatımız Temmuz ayında yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylelikle tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat değerine ulaşılmıştır" dedi.
#Ömer BolatBilimsel gerçekler sıralanıyor, eylemler yapılıyor, iyi niyetler havada uçuşuyor ama iş icraata gelince herkes havaya bakarak ıslık çalıyor. Bu yıl 27’ncisi Mısır’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nın (COP) ilk hafta özeti bu. ‘Umut var mı yok mu’ sorusunun yanıtını lider katılımının yoğun olacağı önümüzdeki hafta göreceğiz.
#Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar KonferansıKüresel ekonomiye ilişkin uyarılar ve piyasalarda dalgalı seyir sürerken, gözler 2 Kasım’daki ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısında. Beklentiler 75 baz puanlık artırım yönünde ağırlık kazanıyor. Fed toplantısını bekleyen dış piyasalarda iyimserlik korunurken Borsa İstanbul’da daha temkinli görünüm öne çıkmaya başladı.
#BorsaPiyasalarda dalgalı seyir devam ederken, Borsa İstanbul diğer borsalardan pozitif ayrışıyor. Öncü merkez bankalarının para politikalarında değişim olacağına dair bir işaret görülmezken; her fırsatta enflasyonla mücadelenin öncelikli olacağı vurgusu yapılıyor. Gelecek hafta yurtiçinde ödemeler dengesi, yurtdışında ise ABD ve Almanya’dan gelecek enflasyon verileri faiz kararları için önemli referanslar olacak.
#Borsa İstanbulTemmuz ayında yapılan ihracatın geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13.4 artarak 18.6 milyar dolara ulaştığını açıklayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Türkiye, 2022 yılının ilk 6 ayında olduğu gibi 7’inci ayında da en yüksek aylık ihracat değerini yakaladı. 7’de 7 yaparak, rekorlar serisini sürdürdü. Yılın ilk 7 ayında Türkiye toplamda 144.4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi” ifadelerini kullandı.
#Ticaret BakanlığıTicaret Bakanı Mehmet Muş, temmuz ayı dış ticaret rakamlarını basın toplantısıyla açıkladı. Muş "Temmuz ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolar oldu. Bu, ölçülmüş en yüksek temmuz ayı ihracat rakamıdır" dedi.
#Mehmet MuşTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bu yılın üçüncü enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi. Kavcıoğlu "Türkiye ekonomisi 2004 yılından bu yana ilk defa ve üst üste cari fazla vermiştir. Küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde, ekonomimiz cari fazla verme kapasitesine ulaşmış olacaktır, bu durum Türkiye ekonomisi için yöne bir dönemin başlangıcına, kısa vadeli finansman ihtiyacının asgariye indiği ihracata dayalı büyümeye işaret etmektedir" dedi. Kavcıoğlu ayrıca "Enflasyonun 2022 yıl sonunda yüzde 60,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.
#Şahap KavcıoğluBayram tatili öncesinde piyasalarda dalgalı bir seyir yaşandı. Bayram sonrasında piyasalarda gündem yoğun olacak. İçeride 5 Mayıs’ta enflasyon verileri açıklanacak. Dışarıda da 4 Mayıs’ta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantısı var. Piyasaların takip ettiği diğer bir konu ise ABD tarım dışı istihdam verileri olacak.
#PiyasalarUluslararası Para Fonu(IMF), küresel ekonominin 2022 yılına önceden beklenenden daha zayıf bir konumda girdiğini belirterek, bu yıl için büyüme beklentilerini düşürdü. IMF ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 4,9'dan yüzde 4,4'e çekti.
#IMF2022-2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ın onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş konu hakkında yaptığı açıklamada, "Özellikle hizmet ihracatında atacağımız adımlarla cari açığın azalmasına önemli katkı sağlayacağız." ifadelerini kullandı. Uzmanlar da OVP'deki öngörüleri Hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Ortav Vadeli ProgramEkonomistler, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekteki yıllık yüzde 21,7'lik büyümenin detaylarına bakıldığında tüketim, yatırım ve ihracat kalemlerinden gelen sinyallerin gelecek dönem açısından umut verdiğini belirtiyor. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova imalat sanayi başta olmak üzere birçok sektörde güçlü bir ilerleme kaydedildiğini, talep ve ihracatın da kuvvetli olduğunu ifade etti.
#BüyümeIMF’nin, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 5’ten yüzde 6’ya çıkarmasıyla başlayan revizyonlar, Moody’s, Fitch, UNCTAD ve OECD ile devam etti.Son olarak Dünya Bankası, Türk ekonomisine ilişkin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 4.5’ten yüzde 5’e çıkardı.
#Gazetehaberleri