Soma'da Eynez madeninde 301 işçinin hayatına mal olan facianın yıl dönümü üzerinden sadece 2 gün geçti. Bugün ise Eynez madenine yakın olan İmbat Madencilik'e ait ocağın dışında büyük bir yangın çıktı. Yangının madenin atölye ve lambahanede çıktığı belirtiliyor. Olay bir anda büyük paniğe yol açarken, gelen ilk bilgilere göre yangında can kaybı veya yaralanma yok. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamaya göre ise yanmaya karşı korumalı olan maddeler alev aldığı için yangının etkisi büyüdü.
#SomaSoma faciasının 15 gün önce önce sinyalini veren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, uyardı: “Eynez’de yangın sönmüyor. Facia madeni dördüncü kez yanıyor. Her an yeni bir facia gelebilir. 46 bin işçi Allah’a emanet. Türkiye’nin herhangi bir madenden alacağım ölüm haberi benim için sürpriz değil.”
301 madencinin hayatını kaybettiği facia sonrası Soma’da hem sosyal hem ekonomik sıkıntılar giderek büyüyor. 7 bin 500 madencinin işsiz kaldığı ilçede 30 bin kişi devletin bu ay son kez verdiği maaşla geçiniyordu. 105 bin nüfuslu ilçede madencilerin dışında 5 bin kamyonun sahibi ve şöforleri çalışmıyor, esnaf darboğazda ve ne yazık ki herkes biran önce kapanan madenlerin açılmasını bekliyor.
MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez bölgesindeki ocak ile Atabacası ocağından toplam 2 bin 831 işçinin geçen 1 Aralık itibariyle işten çıkartılmasının yankıları sürerken; CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin 600-700 kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını öne sürdü. İlçede açılması planlanan iki yeni maden ocağına ise sadece 200 işçinin alınacağını kaydeden Özel, "Soma'da işten çıkartılanlar ortada kaldı" dedi.
MANİSA’nın Soma İlçesi’nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez bölgesindeki ocak ile Atabacası ocağından toplam 2 bin 831 işçinin geçen 1 Aralık itibariyle işten çıkartılmasının yankıları sürerken; CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin 600-700 kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını öne sürdü. İlçede açılması planlanan iki yeni maden ocağına ise sadece 200 işçinin alınacağını kaydeden Özel, "Soma’da işten çıkartılanlar ortada kaldı" dedi.
Boğaziçi Üniversitesi'nin Soma raporu 301 işçinin öldüğü maden faciası sonra kentte yaşanan travmayı gözler önüne serdi.Yakını ölen ailelere yapılan yardım ve tazminatlarla yaşanan 'ani zenginlik' karşısında, ilçedeki diğer ailelerin koşullarında hiçbir değişiklik olmaması uçurum yaratmış. Raporda taraflar arasında öfke ve gerginliğin ortaya çıktığı vurgulanıyor. Babasını kaybetmiş ve hediyeye boğulmuş çocuklarlar diğer çocukların arasındaki arkadaşlık zedelenmiş. Bazı çocuklar ''Keşke benim de babam ölseydi de hediye alsaydım'' diyor.
MANİSA’nın Soma İlçesi’nde, 301 madencinin yaşamını yitirmesi ardından, işçilerin baskısı üzerine istifa ettiklerini açıklayan Maden İş Sendikası Ege Bölge Temsilciliği yönetiminin, daha sonra bu kararlarından vazgeçip, genel merkezlerinin kendilerini görevden almasına rağmen mahkeme kararıyla dönmesi, 3 şubeye bölünmeyi planlayan sendikada işlerin kördüğüm olmasına neden oldu. Şimdi ilçede, bir yandan 12 binden fazla işçinin temsilcisi olduklarını öne süren eski yönetim, diğer yandan da, geçici yönetimler, yeni delege seçimlerine başladı. Soma’da işçiler, yaşanan iç çekişmeden dolayı temsilcisiz kalmış oldu.
MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayı araştırmak üzere oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri, çalışmalarına başladı. İlk olarak maden şehitliğini ziyaret edip dua eden milletvekilleri, kaymakamlıkta brifing aldılar. Ziyaret sırasında dikkat çeken Atatürk Anıtı önündeki, maden şehitlerinin isimleri yazan 301 baret, görenlere "Keşke gerekli önlemler önceden alınsaydı keşke facia yaşanmasaydı da bu baretler burada olmasıydı" dedirtti.
#AraştırmaMANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği madene geçen Mart ayında denetlemelerde bulunup olumlu rapor veren iki iş müfettişleri hakkında soruşturma başlatıldı. İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, kazayı, dayıbaşılık sistemini ve diğer madenleri inceleyen üç ayrı müfettiş ekibi olduğunu dile getirdi.
Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Soma Kömürleri A.Ş'nin işlettiği Atabacası ocağındaki faaliyetlerin İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca durdurulduğunu bildirdi. Atabacası maden ocağında çalışan işçiler SMS'le mesaiye başlamaları yönünde uyarılmış ancak tedirgin olan işçiler işbaşı yapmamıştı.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel verilen sözlere rağmen, Soma maden faciasının meydana geldiği maden ocağının da bağlı bulunduğu holding bünyesindeki diğer 2 maden ocağına madencilerin mesaj yoluyla işe çağrıldığını söyledi. Özel, "Dayıbaşılar, ’Gelen gelir gelmeyen kendi bilir, gelmeyenin ücretini ödemeyeceğiz’ diye işçilerin cep telefonuna mesajlar gönderiyor" dedi. İşçiler de cep telefonlarına gelen mesajı gösterip açıklama beklediklerini belirtti.
MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili tutuklanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile Genel Müdür Ramazan Doğru'nun sorgudaki ifadelerine DHA ulaştı. Can Gürkan, "Sorumluluk yönetim kurulu kararıyla Ramazan Doğru'da" dedi. Ramazan Doğru ise, sorumluluğun İşletme Müdürü Akın Çelik'te olduğunu söyledi.
Hürriyet muhabiri Gülden Aydın, 23 Mayıs 2010 tarihinde Hürriyet pazar eki için Soma'da linyit işçisi Salim Kaya ile röportaj yapmıştı. Bugün bütün Türkiye'yi yasa boğan maden faciasının yaşandığı Soma'da çalışan işçi Salim Kaya, maden işçisi olmanın zorluğunu "Evden helallik alıp çıkıyorum" diyerek özetlemişti.
Salim Kaya (35), Manisa Soma’da linyit kömürü işçisi. Evli, iki çocuk babası. 15 yıldır yerin 380 metre altında. Her sabah eşine nasıl veda ediyor biliyor musunuz? “Gidip de dönmemek var. Hakkını helal et!” diyerek. Maden işçisinin jargonunda, mesaisi bitenlere “Geçmiş olsun” deniyor. Ocağa gireceklere ise “Kolay gelsin, dikkat et!” Soma’ya gittik, Salim’in evine misafir olduk, ocağa birlikte indik. Yaşamak ve alışmak zorunda kaldığı hayatını gördük. Bir maden işçisi ne yapar, yerin yedi kat dibinden çıkınca gündelik hayata nasıl karışırdı? Ne yer ne içerdi, hayalleri, aile halleri neydi? Göçükten göçüğe, grizu hayatlarını ellerinden aldığında haber oluyorlardı da her şey yolundayken 24 saatlerine tanık olup yazmak da vardı. Ama... Kötü haber, bu haberin yayımlanmasını beklemedi işte. Zonguldak Karadon’da 30 maden işçisinin hayatı, yerin 540 metre altında söndü. Madenci ailelerinin yüreğine ateş düştü yine...