Güncelleme Tarihi:
Soma'daki faciadan sonra şirketin iki ocağında yapılan denetimlerde çok sayıda eksiklik bulunup, çalışmaların sonlandırıldığını belirten Milletvekili Özgür Özel, "İşçilerin işsiz kalma endişesi vardı. İktidar partisi ve bizlerin takibi sonucunda belli bir süreyle işsizlik fonundan yapılan özel bir düzenleme ile işçilerin maaşları ödendi. En önemli sıkıntı gerekli maden güvenliğiyle ilgili tedbirlerin alınmamış olmasıydı. En büyük eksik iş güvenliğinde kaldı. Şirket eski mevzuata göre üretime hazır olduğunu defalarca dile getirdi. Daha sonra birçok kişi araya girdi madenlerin açılması için. İşçileri işsizlikle korkutarak maden sahipleri madenleri açılması için imza kampanyaları bile düzenledi. Yeniden çalışma izni verildi. Ancak izin verilmesinden 5-6 gün sonra madenlerin birinde yangın çıktı. Facianın kıyısından dönüldü. Madenler tekrar kapatıldı. Firma işçilere bundan sonra para ödeyemeyeğini, içeride tutulan parasının serbest bırakılmasını istedi. Şirketin binlerce kişiyi arkasında alacaklı bırakıp kaçmasından da endişe ediliyordu. Mahkeme bu talebi reddetti. 2 bin 831 madenci işten çıkartıldı. Şimdi bu işçilere verilen en bariz söz kimsenin işsiz kalmayacağı, devletin kimseyi yüzüstü bırakmayacağıydı. Madende ölenlere iktidar partisi sürekli 'şehit' diyor. Eğer onlar şehitse o madende ölmeden kurtulanlar bu facianın gazileridir. Bu kişiler yüzüstü bırakılmamalıdır" dedi. İşten çıkartılan madencilerin çaresiz bekleyişinin 22 gündür sürdüğüne dikkati çeken Milletvekili Özel, her gün kendisini arayıp, zor durumda olduklarını söylediklerini aktardı.
"İŞ-KUR SADECE 200 MADENCİ İLANI VERDİ"
İktidar milletvekillerinin yeni açılacak olan Demir Export 'ta İmbat madenciliğin işten çıkarılan işçilerinin istihdam edeceği açıklamalarını hatırlatan Özel, "İŞ-KUR'un sitesinde bir firma 100, öteki firma da 100 olmak üzere 200 madenci için ilan var. Yani iktidar milletvekillerinin söylediği gibi 2 bin 831 kişi istihdam edilmeyecek. Oysa oralarda çalışılması için 200 kişilik bir istihdam bildirilmiş. Bu 2 bin 831 işçi kışın ortasında yüzükoyun kalmış durumda" diye konuştu.
İşten çıkarmaların devam edeceğini öne süren Özel, "Daha 600-700 işçinin de durumu sallantıda. Her an onlara da çıkış verileceği söyleniyor" dedi.
"SOMA YOĞUN BAKIMDA"
İşten çıkarmalar nedeniyle hiçbir geliri olmayan madenciler ve ailelerinin büyük travma yaşadığını da dile getiren Milletvekili Özel, şunları söyledi:
"Sadece işsizlik maaşına başvurdularsa oradan para alabiliyorlar. Bu parada 400-600 lira kadar. 'Unutulduk, çoluğumuz çocuğumuz aç' diyorlar. 2 bin 831 işçi demek aileleriyle birlikte 10 bin kişi demektir. Bir anda ilçede 10 bin kişinin harcaması piyasadan çekilince, Soma suyu çekilmiş göle döndü. Soma çok ciddi bir travma altında. Bir şehrin komple çöküşüne şahitlik edebiliriz. Soma şu anda yoğun bakımda."
'SOMA'DA UYGULAMA MADENİ KURULSUN"
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından devlet eliyle Soma'da uygulama madeni kurulmasını öneren Milletvekili Özel, Soma'nın ardından Zonguldak ve Ermenek'te de bunun uygunabileceğini kaydetti. Devlet eliyle kurulacak bu madenin Türkiye'ye örnek olacak bir maden olması gerektiğini savunan Özel, "Bu maden mühendisliği bölümü öğrencileri mezun olduklarında işe başlamadan önce pratik eğitimleri alacakları en ileri teknolojinin kullanılacağı bir uygulama madeni olmalı. Dünyanın birçok yerinde uygulama madenleri var. Türkiye'de Soma bu uygulama madenlerinin ilk örneği olsun. Soma'ya Türkiye'nin en güvenli madenini yapalım. Hem de bu işçiler işsiz kalmasın" dedi.