Pandemi sürecini fırsata çevirip en çok eser üreten sanatçıların başında geliyor Fazıl Say. Yılda 120 konsere varan ve yaklaşık 25-30 yıldır aralıksız devam eden turne hayatı bir anda durunca yeni bestelere yoğunlaştı. Bir de dünyanın dört bir yanında verdiği konserlerinde Türk bestecilerin eserlerini sıklıkla çalsa da onların daha çok tanınması için büyük bir kültür projesine imza attı: Dört kuşak Türk bestecisinin eserlerini kaydedip yayımlayacağı ‘Türk Bestecileri’ projesi... İlhan Usmanbaş, Muammer Sun, Ulvi Cemal Erkin, Adnan Saygun, İlhan Baran ve Turgay Erdener eserlerinin kayıtlarını yapıp sırasıyla yayımlamaya başlayan Fazıl Say ile “En büyük hayallerimden biri” dediği projesini konuştuk.
#Fazıl SayNenetler, Kuzey Kutup Dairesi'ndeki Yamal Yarımadası'nda yaşayan bir halk. Yamal, Türkçe'de 'dünyanın sonu' anlamına geliyor. Çiğ et yemeyi alışkanlık haline getiren bu halk gerçekten ilginç. Ne kadar zor şartlara göğüs geriyor olsalar da doğal hayatlarını terk etmek istemiyorlar. İşte Nenetlerin ilginç yaşamı…
#NenetlerBodrum Yarımadası’nın karşısındaki Kilimli ya da yaygın adıyla Kalimnos, Yunanistan’ın 12 Adalar’ı içinde en az bilineni. Sakin koyları, tipik ada atmosferi, yürüyüş, dalma ve kaya tırmanışı alanlarıyla cazibe merkezi. Bodrum’dan her gün Kos’a ya da Çeşme’den Sakız’a yapılan seferlerle Yunanistan’a geçip, aktarmalı olarak Kalimnos’a ulaşmak mümkün.
Amerikan demokrasisinin hayatındaki acâ’ib ve’l-garâ’ib safhası başladı. Biden görevi Trump’a devretmeye hazırlanırken tuhaf emirler verdi. Balistik füzelerin Ukrayna’ya teslim edilmiş olanları için kullanılış müsaadesi verildi. Bu karşı tarafı, yani tarihteki ikinci nükleer devin sahiplerini çileden çıkardı.
#ABDAdamlar 10’uncu yılını ‘Kahırlı Merdiven’ albümüyle kutluyor. Etkileyici şarkı sözleri kadar enerjik sahne performanslarıyla bilinen grup, yeni çalışması için “En rock’n roll tınlayan albümümüz” diyor. Grup üyeleriyle buluştuk; rock müziği, sahnede olmayı ve esprili dizelerini konuştuk: “Baktın sevgi satmıyor, dramlarla üz beni/Drone drone üstüne, sevdiyseniz like edin...”
#AdamlarÖğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıZamansız bir yer Kapadokya. Tarih boyu kendisine sığınanlara kucak açmış, bir inziva yeri olmuş. Bugünse uçsuz bucaksız vadilerinin manzarasıyla on binlerce turisti ağırlıyor. Yılın hangi dönemi giderseniz gidin farklı bir çekiciliği olan Kapadokya’nın en güzel zamanıysa bahar ayları. Şimdi hep birlikte bu gizemli masal diyarında yolculuğa çıkalım.
#KapadokyaSon araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Gıda AlerjisiNasıl koktuğu sorulduğunda herkes farklı bir cevap veriyor ancak berbat koktuğu konusunda herkes hemfikir. Üstelik bu iğrenç koku 20 metre uzaktan bile alınabilecek kadar da güçlü. En tuhaf olanı da sadece dünyadaki sayılı botanik bahçelerinde bulunan bu bitkiyi koklamak isteyenlerin saatlerce sıra beklemeyi göze alıyor olması...
#Amorphophallus TitanumTürk-Alman diplomatik ilişkilerinin 100’üncü yılı vesilesiyle Türk-Alman Dostluk Derneği öncülüğünde Würzburg Belediye Sarayı’nda görkemli bir etkinlik düzenlendi. Würzburg Belediye Başkanı Christian Schuchardt himayesinde düzenlenen “1924’ten 2024’e, 100’üncü yılda Türk-Alman ilişkilerinin sıfır noktasını belirleme” sloganıyla düzenlenen etkinliğe, kültür sanat, siyaset ve iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı.
#ALMANYABu yıl ilk kez 12 ay boyunca çalışma yapılacak 20 alan dışında kalan arkeolojik kazılar sezonu kapattı. Biz de sezon sonunda Şanlıurfa’daki Karahantepe’ye gidip Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığındaki çalışmaları izledik. Denizli’deki Hierapolis Antik Kenti’niyse kazı başkanı Grazia Semeraro’dan yerinde dinledik.
#Uygar TAYLANKış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, pek çok insan geleneksel halk reçetelerine yöneliyor. Öksürükten burun tıkanıklığına kadar yaygın sağlık sorunları için tercih edilen bu yöntemlerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı ise merak konusu. Uzmanlar, bu uygulamaların arkasındaki bilimsel temeli sorgularken, etkili olup olmadıkları üzerine yapılan tartışmalar da dikkat çekiyor. Peki bu yöntemlerden hangileri etkili, hangileri abartılıyor? Op. Dr. Mustafa Bilazer, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın geçen haziran ayı başında Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyareti sırasında yaptığı bir açıklamayla birlikte gündeme giren Türkiye’nin BRICS örgütü ile yakınlaşması meselesinin nereye evrileceği, nasıl bir ilişki yapısının şekilleneceği soruları, geride bıraktığımız aylarda uluslararası alanda yakından izlenen, büyüteç altına yatırılan canlı bir tartışma konusu olageldi.
#BRICSDoğum yaptınız, hastaneden kucağınızda bebeğinizle eve geldiniz ve yepyeni bir hayat sizi bekliyor. Evet, bebekli hayata alışma süreci keyifli olduğu kadar zorlu da ama bu dönemde yanınızda desteğe hazır aile büyükleriniz var. Peki bu kişi kim olacak? Kendi anneniz mi, eşinizin annesi mi ya da kardeşleriniz mi? Yeni anneye doğumdan sonraki süreçte kim yardım etmeli? 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde bu sorumuza yanıt aradık ve anne babaların hikayelerini dinledik.
#Çocuk BakımıGıda alerjileri modern ve giderek artan bir salgın. Son araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Besin AlerjisiTürkiye’de tatlı sularda yaşayan ve halk arasında ‘parmak kopartan’ ya da ‘ayak ısıran’ olarak bilinen su böceği türü, ilk kez sahil kıyısında görüldü. Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Deniz Ayas, “Türkiye'de ilk kez Mersin sahillerinde bu tatlı su türünün deniz ortamına adapte olduğunu tespit ettik” dedi.
#Parmak KopartanArnavutluk Başbakanı Edi Rama, Tiran’da Bektaşi tarikatı için egemen bir mikrodevlet kurmayı planladıklarını söyleyerek bir tartışma başlattı. Açıklamasının bir gün öncesi Tiran’daydık. Yıllar süren kapalı ve ‘inançsız’ bir rejimin ardından farklı dinlerin sorunsuzca bir arada yaşamasıyla övünen Arnavutlar turizmle tanışıyor ve başbakanlarının ses getiren icraatlarını seviyor.
#Gülay Barbaros AltanOnlar Hollywood'un en mutlu ve uzun süre birlikte olan çiftlerinden biri... Aşkları ve evlilikleri, döneminde uzun uzun konuşuldu. Hatta bu çiftin erkek tarafı güzel aşkıyla evlenebilmek için boşandığı karısına bir servet ödedi.
#Michael Douglas