Son bir yılda BIST 100 endeksinin sağladığı getirinin enflasyonun altında kalması, uzmanların sene başında yatırımcılara hisse senedi alımlarında seçici olmaları için yaptıkları uyarıları hatırlattı. TÜİK verilerine göre 2024 Temmuz itibarıyla bir yıllık enflasyon yüzde 61.78 olurken; Borsa İstanbul verilerine göre BIST 100 endeksinin bir yıllık getirisi yüzde 33’te kaldı. Ancak uzmanların uyarılarını dinleyerek ‘doğru sektörü’ bulan yatırımcıların sağladığı getiri, yüzde 150’yi aştı. Uzmanlar, ‘yeni dönemin yeni hisseleri’ ile ‘yıldızı sönen sektörleri’ Hürriyet’e değerlendirdi.
#BorsaNisan ve mayıs aylarındaki güçlü yükselişlerin ardından kâr realizasyonların etkisiyle gerileyen Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, dalgalı seyrine devam ediyor. Bir aydır 10 bin 300 ila 10 bin 800 arasında dalgalanan endeks, son iki günde yeniden 11 bin puanı aştı. Dün ise 11 bin 113 puanı test ederek yeni rekorunu kırdı. Borsadaki seyre yönelik öngörülerini Hürriyet’e anlatan uzmanlara göre, endeks 11 bin puan seviyesinde kalırsa gelecek hafta yeni zirve seviyeler görülebilir.
#BorsaTÜİK, Türkiye ekonomisinin 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 5.7 büyüdüğünü açıkladı. Büyümede en büyük katkı hanehalkı harcamalarının olmasına rağmen bu kalemde 2021’den bu yana en düşük oran kaydedildi. Toplam yatırımlar ilk çeyrekte yüzde 10.3 büyüme göstererek 2.55 puanlık destek verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek büyüme verilerine ilişkin, “Hedeflerimize kararlı adımlarla ilerliyoruz” yorumunu yaptı.
#İşgücü ÖdemeleriTürkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7.6 büyüme kaydetti. Büyümenin 5 çeyrektir devam ettiğine dikkat çeken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Türkiye, verisi açıklanan OECD ve G-20 ülkeleri içerisinde yılın ikinci çeyreğinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke olmuştur” dedi.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıTürkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.3 büyüdü. Büyümede iç tüketim ve ihracat etkili oldu. Vatandaşın tüketim harcaması yüzde 19.5 artarken, ihracat yüzde 16.8 yükseldi. Türkiye, yüzde 7.3’lük büyüme ile dünyada altıncı sırada, OECD ülkeleri arasında ise üçüncü sırada yer aldı.
#BüyümeTürkiye ekonomisi 2021’de yüzde 11’lik yıllık büyüme kaydetti. Büyümede en yüksek katkı iç tüketim ve ihracattan gelirken, son 10 yılın en hızlı büyüme oranı yakalanmış oldu. Türkiye ekonomisi, 2021’in dördüncü çeyreğindeki yüzde 9.1’lik büyüme oranıyla, G20 ülkeleri arasında ilk, OECD’de ülkeleri arasında ise üçüncü sırada yer aldı.
#TürkiyeTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3. çeyreğe ilişkin GSYH verilerini açıkladı. Verilere göre Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4 büyüdü. Türkiye bu büyüme oranı ile G20 ve OECD ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ikinci ekonomi oldu. Büyümeye en yüksek katkıyı ise 6.8 puanla dış ticaret verdi.
#Büyüme OranıUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın vizyonunda 'Milli Teknoloji Hamlesi' ile artık bilgi teknolojileri sektörünün hizmet ve yazılım alt sektörlerinde yerli üretim payının yüzde 75'leri bulduğunu memnuniyetle belirtmek isterim. Şu anda ülkemizde bilgi ve iletişim sektörü kapsamında 84 teknokentte yaklaşık 5 bin 700 firma 58 bin kişilik istihdam ile faaliyet göstermektedir" dedi.
#Bakan KaraismailoğluTürkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21.7 büyüdü. Bir önceki çeyreğe göre büyüme ise yüzde 0.9 olarak gerçekleşti. Geçen yılın baz etkisinin yanı sıra tüketim, ihracat ve sanayi ile hizmet sektöründeki güçlü performans büyümede etkili oldu. Türkiye ikinci çeyrekte, OECD’nin en yüksek oranda büyüyen ikinci ülkesi olarak kayıtlara geçti.
#GazetehaberleriYumuşama dönemi tarihsel bir dönemi ifade etmektedir. Bu dönemde doğu batı çatışmaları görülmektedir. Dönemin tarihi özellikleri, gelişmeleri, çatışmaları ve olayları bulunmaktadır. Yumuşama dönemi tarihte DETANT dönemi olarak da isimlendirilmektedir. Yumuşama dönemi nedir, hangi yılları kapsamaktadır, yumuşama dönemi tarihi, gelişmeleri, olayları ve özellikleri hakkında detayları derledik.
#Yumuşama Dönemi Nedir Ve Hangi Yılları Kapsar?Türkiye’nin yapay zekâ alanında yaratıcı, üretken ve bu alanda geleceğe yön veren sayılı ülkeler arasında yer almasını sağlamak amacıyla kurulan Yapay Zekâ ve Teknoloji Derneği (YZTD), lansman toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi. Türkiye’de yapay zekâ ile ilgili araştırmaya dayalı doğru bilgi kaynaklarını oluşturmayı hedefleyen YZTD, farklı sektörleri hedefleyen çalışma komiteleri aracılığıyla eğitim programları ve kamu - özel sektör iş birliği gibi projeleri de hayata geçirecek.
#Yapay ZekaKoronavirüsün etkili olduğu 2020 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 1.8 büyüdü. Geçen yılın son çeyreğindeki büyüme beklentilerin altında yüzde 5.9 olarak gerçekleşti. Böylece Türkiye geçen yılın tamamında yüzde 1.8’lik büyüme ile G-20 ülkeleri içinde Çin’le birlikte büyüyen ülkeler arasında yer aldı. Çin, 2020’de yüzde 2.3 büyüdü.
#GazetehaberleriMOBİSAD’ın ilk kez düzenlendiği “İl Temsilcileri Yıllık Değerlendirme Toplantısı” Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’nun da katılımıyla gerçekleşti. MOBİSAD İl Temsilcileri, mobil iletişim sektörü ile ilgili görüş ve önerilerini bu alanda kamunun en yetkili isimleri olan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’na ilk elden iletme fırsatı yakaladı.
#MobisadMOBİSAD’ın ilk kez düzenlendiği “İl Temsilcileri Yıllık Değerlendirme Toplantısı” Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’nun da katılımıyla gerçekleşti. Dr. Sayan etkinlikte, internete bağlı cihaz sayısının 2023’te 29 milyarı aşacağını açıkladı.
#MobisadBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, bağlantılı cihaz sayısındaki artışla birlikte oluşan büyük miktardaki verinin analizinin pek çok ülke için öncelikli konuların başında geldiğini belirterek, "Gelecek dönemlerde yapay zeka alanında lider olan ülkeler çok daha güçlü olacak." dedi.
#BtkMeslek seçimleri yapılırken ilgi ve yetenekler de göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle de sinema ve televizyon bölümü en çok tercih edilen meslekler arasında yer alıyor. Sinema ve televizyon bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Sinema Ve Televizyon Bölümü Nedir?Günümüzde medya ve işletişim mezunlarının önemi artıyor. Peki, medya ve iletişim mezunları ne iş yapar, bölüm kaç yıllıktır, çalışma alanları nelerdir? Tüm bu sorular ve çok daha fazlasına sizler için derledik.
#Medya Ve İletişim Bölümü Nedir?Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunları, kişi, kurum, firma ya da kuruluşların sahip olduğu marka değerini halk ile doğru ile iletişim araçları kullanarak profesyonel şekilde aktaracak kişiler yetiştirmeyi amaçlar. Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü nedir? Mezunları ne iş yapar? Gibi çok merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Halkla İlişkiler Ve Tanıtım Bölümü Nedir?Meslek seçimi yaptıktan sonra bu konuda iyi bir eğitim alınmalıdır. Özellikle de son yıllarda görsel iletişim tasarımı bölümü ilgi görüyor. Görsel iletişim tasarımı bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Nedir?