Güncelleme Tarihi:
Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7.6 büyüdü. Büyümeyi hane halkının yaptığı harcamalar ve hizmetler sektörü olumlu etkiledi. Vatandaşın yaptığı harcamaların büyümeye etkisi 13.62 puan oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter’dan, “Türkiye, verisi açıklanan OECD ve G-20 ülkeleri içerisinde yılın ikinci çeyreğinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke olmuştur” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılın ikinci çeyreğinde sanayi sektörü yüzde 7.8 büyüdü. Sanayinin toplam ekonomik büyümeye katkısı 1.65 puan oldu. Sanayide imalat sanayinin büyümesi de yüzde 9.1 oldu. Yılın ikinci çeyrek büyümesinde hizmetler sektörü dikkat çekti. Hizmetler sektöründeki yüzde 18.1’lik büyüme ekonomiye 4.24 puan katkı verdi. Finans sektörü de büyümeye katkı veren sektörler arasında yer aldı. Güçlü kârlarla dikkat çeken finans sektöründe ikinci çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 26.6’lık büyüme yaşandı ve ekonomiye katkısı 1.31 puan oldu. İkinci çeyrekte bilgi iletişim sektörü yüzde 5.3, gayrimenkul yüzde 4.1, idari destek ve hizmet faaliyetleri yüzde 11, kamu yönetimi yüzde 1.7 oranında büyüdü.
TARIM VE İNŞAATTA AZALMA
Tarım sektöründe geçen yılın aynı dönemine göre daralma yüzde 2.9 oldu. Tarım sektöründeki daralma ekonomik büyümeyi 0.12 puan geriletti. İnşaat sektörü son dört çeyrektir daralmasını sürdürüyor. İkinci çeyrekte yüzde 10.9 küçülen inşaat sektörü ekonomik büyümeyi 0.68 puan olumsuz etkiledi. TÜİK’in dün açıkladığı verilere göre hane halkının harcamaları yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 22.5 arttı. Vatandaşın yaptığı bu harcamaların ekonomik büyümeye katkısı 13.62 puan oldu. Devletin tüketimi yüzde 2.3 büyürken, 0.31 puanlık katkı geldi. Toplam yatırımlarda makine teçhizat yatırımlarındaki artışın etkisiyle yüzde 4.7’lik büyüme sağlandı. Bunun ekonomik büyümeye katkısı 1.22 puan oldu. İhracat yüzde 16.4’lük artışla 3.87 puan katkı verirken, ithalattaki yüzde 5.8’lik artış ekonomik büyümeyi 1.13 puan aşağı çekti. İkinci çeyrekte stoklardan kullanım büyümeye 10.29 puanlık bir düşüş getirdi.
KİŞİ BAŞI GELİR 9 BİN 690 DOLAR
Türkiye ekonomisinin büyüklüğü yılın ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla 3 trilyon 418 milyar 967 milyon lira olurken, GSYH cari fiyatlarla ABD doları bazında 219 milyar 335 milyon olarak gerçekleşti. Kişi başı milli gelir ise ikinci çeyrek itibarıyla 9 bin 690 dolar hesaplandı.
MAKİNE TEÇHİZATTA YÜZDE 17.8 ARTIŞ
İkinci çeyrekte inşaat yatırımları yüzde 10.9 küçülürken, makine teçhizat yatırımları yüzde 17.8, diğer aktifler yüzde 14 arttı. Cari fiyatlarla vatandaşın ikinci çeyrekte dayanıklı tüketim malı harcaması yüzde 114.3, yarı dayanıklı tüketim malı harcaması yüzde 135.9, dayanıksız tüketim malı harcaması yüzde 137.9 ve hizmet sektörüne yönelik harcaması da yüzde 138.8 arttı.
İŞGÜCÜ ÖDEMELERİNİN PAYI GERİLEDİ
TÜİK verilerine göre işgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 32.6 iken bu oran 2022 yılında yüzde 25.4 oldu.
5 ÇEYREKTİR BÜYÜME SÜRÜYOR
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter’dan yaptığı açıklamada, ekonominin yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda reel olarak ilk çeyrekteki kuvvetli büyüme performansının da üzerinde yüzde 7.6 büyüdüğünü belirterek şunları söyledi: “Böylece Türkiye, verisi açıklanan OECD ve G-20 ülkeleri içerisinde yılın ikinci çeyreğinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke olmuştur. İkinci çeyrekte sadece kuvvetli büyüme performansı göstermedik, aynı zamanda 5 çeyrektir devam eden dengeli büyümeyi bu dönemde de sürdürdük. Son iki buçuk yıldır makine ve teçhizat yatırımlarındaki güçlü yıllık artış bu dönemde de yüzde 17.8 ile devam etmiştir. Bu gelişmeyi üretim kapasitemizin artırılması açısından olumlu değerlendiriyoruz. Büyümedeki kuvvetli seyrin işgücü piyasasındaki yansımaları yılın ilk yarısında görüldü. Bu dönemde geçtiğimiz yıl sonuna kıyasla yaklaşık 900 bin kişilik ilave istihdam sağlandı ve işsizlik oranı yüzde 10.3’e düştü. Büyümeyi ve istihdamı önceliklendiren, üretimi ve ihracatı destekleyen Türkiye Ekonomi Modeli ile elde ettiğimiz bu kazanımlar yılın kalan döneminde de sürecektir. Artık ekonomimizin alamet-i farikası dengeli, sürdürülebilir ve istihdam odaklı büyümedir.”
İHRACAT OLUMLU KATKI VERDİ
Ticaret Bakanı Mehmet Muş da Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede, “Türkiye 2022 yılının 2. çeyreğinde yüzde 7.6 büyüyerek başarılı performansını sürdürmüştür. İhracat, büyümeye 3.87 puan katkı vermiş, büyümenin yarısı mal ve hizmet ihracatından kaynaklanmıştır. Net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı ise 2.7 puan olmuştur” dedi.