Ilaç Kullanımı haberleri sayfasında Ilaç Kullanımı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5376 Ilaç Kullanımı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sağlık Bakanlığı, akılcı olmayan ilaç kullanımı hakkında vatandaşlara, “Eş-dost tavsiyesi, komşu övgüsüyle ilaç kullanmayın. Buzdolabında saklanması gereken ilaçları buzluk bölümüne koymayın. Uygun şartlarda muhafaza edilmeyen ilaçlar zehirleyebilir” uyarısı yaptı...
#Sağlık BakanlığıKoronavirüs testi pozitif çıkan hastaların ilaç kullandığı ve kullanmadığı durumda akciğerlerinin hali böyle görüntülendi. Prof. Dr. Şevket Özkaya, bir hafta ilaç kullanmayan bir pozitif hastanın akciğer tomografisini inceledi. Hasta pozitif haldeyken ilk akciğer tomografisine bakıldı. Tomografide akciğerlerdeki tutulmanın az olduğu gözlemlendi. Sonra da aynı hastanın verilen ilaçları kullanmamış ve 1 hafta boyunca tedaviye uymamış haldeki akciğer tomografisine bakıldı. Sonuç ise ilaç kullanımının önemini ortaya çıkardı.
#Şevket ÖzkayaSon dakika haberi.. Koronavirüs hastalarının tedavilerinde kullanılan ilaçların etkinliğinin sağlanması ve yanlış kullanımın önüne geçilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ile ilaç kullanım broşürleri gönderildi.
#Sağlık BakanlığıAntibiyotik direncini önlemek için ilaçların hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini bildiren Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, "Bizi en çok korkutan, antibiyotiklere direnç gelişmesi durumudur. Bu durumda bir hastalığa karşı kullandığımızda yarar sağladığımız antibiyotiği aynı hastalığa karşı aynı dozda tekrar kullandığımızda beklediğimiz yarar ve tedaviyi göremeyiz" dedi.
#AntibiyotikKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Opr. Dr. Sefa Erdem Özhan, özellikle kronik hastalığı olan anne adaylarının gebelikte ilaç kullanımına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "İlaçların gebelikte kullanım açısından uygun olup olmadığı bir hekim tarafından değerlendirilmelidir" dedi.
#Gebelik DönemiHamilelikte ilaç kullanımı genel olarak sorunlara yol açabilir. İlaç kullanımının bu özel dönemde mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekir. Depresyona bağlı olarak kullanılan ilaçların gebelikte de kullanılmasına ilişkin karar verilirken detaylı bir analiz yapılması lazım.
#AntidepresanSarımsaktan greyfurta, ıspanaktan muza, sütten yoğurda… Her biri şifa kaynağı olan besinler bazı ilaç türleriyle bir araya geldiğinde etkileşime girerek tam tersine olumsuz sonuçlara da yol açabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, ilaçlarla birlikte tüketilmemesi gereken besinleri açıkladı.
#İlaçKonu ilaç olunca bırakın çocukları yetişkinler dahi endişe ile kullanır. Son zamanlarda ortaya çıkan yüzlerce ilaç çeşidi bir yandan hastalıklardan kurtulmamıza yarıyorken diğer taraftan da doğru giden şeyleri bozabiliyor. Hele bir de ilacı içmesi gereken kişi çocuk olunca kullanılması gereken ilacın araştırılması gerekiyor. Çocukların bünyeleri yetişkinlere göre daha zayıftır. Bu yüzden onlara ilaç verirken bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir.
#TabletBitkisel ürünlerle tamamlayıcı tıp uygulamaları tüm dünyada giderek artıyor. Doğal ve zararsız olduğu düşüncesiyle bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünler, başta karaciğer hasarı olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Bozkaya, bitkisel ürünlerin zararlı etkileri hakkında bilgi verdi.
#Bitkisel Ürünler8. Uluslararası Psikofarmakoloji Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Feyza Arıcıoğlu “Hastanın şizofreni veya depresyonda olup olmadığını sadece klinik durumu ile değil kanda bakılabilecek bazı biyokimyasal parametreleri de işin içine katarak değerlendirebileceğiz” dedi.
#KanMANİSA’nın Akhisar İlçesi’nde hayata geçirilen ’Akıllı İlaç Kullanımı’ projesiyle ilçedeki 37 ortaokulda toplam 3 bin öğrenciye doğru ilaç kullanımı konusunda bilgiler verildi. Projenin Manisa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından il geneline yayılacağı bildirildi.
#ManisaSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanlığıAnkara'da özel bir hastanede geçirdiği estetik ameliyatın ardından sağlık problemleri yaşamaya başlayan kadın, öğrendiği gerçek karşısında hayatının şokunu yaşadı. Fiziksel ağrıları bir türlü geçmeyen ve vücudunda enfeksiyonlar oluşan kadın, ameliyatını yapan kişinin gerçek doktor olmadığını ve sahte diploma kullandığını iddia etti. Hem fiziksel hem de ruhsal açıdan yıprandığını ifade eden mağdur kadın, 3 yıldır verdiği hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini söyledi.
#EstetikAnkara'da özel bir hastanede geçirdiği estetik ameliyatın ardından sağlık problemleri yaşamaya başlayan kadın, öğrendiği gerçek karşısında hayatının şokunu yaşadı. Fiziksel ağrıları bir türlü geçmeyen ve vücudunda enfeksiyonlar oluşan kadın, ameliyatını yapan kişinin gerçek doktor olmadığını ve sahte diploma kullandığını iddia etti. Hem fiziksel hem de ruhsal açıdan yıprandığını ifade eden mağdur kadın, 3 yıldır verdiği hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini söyledi.
#EstetikSağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, il ziyaretleri kapsamında Antalya Valiliğini ziyaret etti. Valilik binasında gerçekleştirilen toplantının ardından aile hekimliği sistemindeki değişikliklere ve son dönemdeki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu, "Kamu ve özel hastanelerindeki tüm yenidoğan yoğun bakımların işleyişlerini değerlendirmek üzere yakın zamanda bir 'Yenidoğan Yoğun Bakım Denetim ve Değerlendirme Bilimsel Komisyonu' kuruldu" dedi.
#Kemal MemişoğluSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Yakın zamanda bir yenidoğan yoğun bakım denetim ve değerlendirme bilimsel komisyonu oluşturduk. Komisyon tarafından yenidoğan yoğun bakımlara ilişkin yeni bilimsel rehberler oluşturulacaktır. Amacımız iyi, etkin, güvenilir ve nitelikli sağlık hizmetlerini sürdürmeye devam etmektir" dedi.
#Sağlık BakanıBitlenme her yıl hem Türkiye’de hem de dünyada binlerce evi etkiliyor. Vakalar pandemi sırasında azalsa da şimdi yeniden artmaya devam ediyor. Peki bit sorunu neden genelde çocukları etkiliyor? Bit sorununa nasıl müdahale edilmeli ve en önemlisi önlemek için yapılabilecek bir şeyler var mı? Tüm merak edilen soruları Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Cömert Özer yanıtladı.
#BitlenmeArtık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunŞarkı söylerken kalp krizi geçirerek vefat eden 52 yaşındaki Metin Arolat’a sahne öncesi evinde serum takıldığı ortaya çıkınca, gözler ‘evde sağlık hizmeti’ adı altında damardan yapılan takviyelere çevrildi. Uzmanlar, bilinçsiz kullanılan serum takviyelerinin tehlikeli olabileceği konusunda uyardı: “Kalbe direkt etkisi var, kalp krizine neden olabiliyor.”
#Metin ArolatHastalandığımızda kimi zaman bitki çaylarından, çorbalardan kimi zaman da ilaçlardan medet umar, hızla toparlanmaya çalışırız. Peki bu sadece insanlara özgü bir davranış mı? Yakın zamana kadar öyle zannediliyordu. Ancak son dönemde yapılan araştırmalar bunun tersini söylüyor. İşte okudukça şaşıracağınız birkaç örnek...
#YaşamSağlık Bakanlığı, akılcı olmayan ilaç kullanımı hakkında vatandaşlara, “Eş-dost tavsiyesi, komşu övgüsüyle ilaç kullanmayın. Buzdolabında saklanması gereken ilaçları buzluk bölümüne koymayın. Uygun şartlarda muhafaza edilmeyen ilaçlar zehirleyebilir” uyarısı yaptı...
#Sağlık BakanlığıOkula giden hemen hemen her çocuk en az bir kere bitlenmiştir. Bazı çocuklarda ise bitlenme çok daha sık yaşanıyor. Özellikle sınıfında bit sorunu yaşayan biri varsa çocuklar daha da fazla risk altında oluyor. Okulların açıldığı bu hafta çocuğu okula giden ebeveynlerin bitlenme hakkında mutlaka bilmesi gereken 7 soruyu uzmanına sorduk
#BitlenmeSon dönemde cilt bakımında alışılmış yöntemlerin dışında dikkat çekici bir trend öne çıkıyor. Cilt lekelerinden ve sivilcelerden kurtulmayı hedefleyen bazı kişiler, ciltlerini UV ışınlarının doğrudan etkisine bırakmayı tercih ediyor. Bu yöntem, iltihaplı sivilceleri geçirdiğini iddia edenler tarafından popüler hale geldi.. Peki, gerçekten de güneş ışınları böyle pozitif bir etki yaratıyor mu, yoksa bu durum abartılıyor mu?
#SağlıkAtatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi 6'ncı sınıf öğrencisi Furkan Güneş, Kovid-19 döneminde babaannesi ve dedesinin ilaçlarını eksik ya da yanlış kullandığını fark ederek TÜBİTAK desteğiyle Akıllı İlaç Takip Sistemi geliştirdi.
#TIPİzmir'de nitelikli dolandırıcılık ve zimmet soruşturması kapsamında tutuklanan özel bir bankanın şube müdürü Hatice Ö, ifadesinde, müşterilerini inandırmak için boş hesap cüzdanlarını evindeki yazıcıda doldurarak işlem yapmış gibi gösterdiğini itiraf etti.
#İzmirTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#PremenopozÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan raporlu kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçlarının artık aile hekimlerince yazılabileceğini bildirdi. Bakanı Vedat Işıkhan, "Hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak, raporlu hastalarımızın işini kolaylaştırmak için aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısını artıran yeni bir düzenleme yapıyoruz" dedi.
#İlaçÇocuklarını soğuğa maruz kaldığında, soğuk içecekler içtiğinde ya da dondurma yediğinde boğazının şişmesinden, hastalanmasından endişelenmeyen ebeveyn yoktur sanırım. “Sakın soğuk su içme, terliyken soğuk su içme, dondurma yeme hasta olursun” gibi uyarılarla büyüdüğümüz için yetişkin birer birey olduğumuzda da bir çoğumuz soğuktan kaçarız, terliyken soğuk su içmekten kaçınırız, boğazımız şişken dondurma yemeyiz, soğuk içecekler tüketmekten kaçınırız. Peki, soğuk hava ve soğuk gıdalar gerçekten bizi hasta eder mi? Gelin bu soruların cevabını uzmanlardan dinleyelim…
#Sağlık“Soğuğa çıkma, terli terli su içme hasta olursun” ya da “Soğuk su içme, dondurma yeme boğazın şişer”... Hepimiz benzer cümlelerle büyütüldük ve doğruluğunu sorgulamadık bile... Büyüklerimizin akisine pek çok uzman soğuk suyun ya da dondurmanın boğazı şişirmediğini, terli su içmenin bizi hasta etmediğini, hatta şişen boğaz için buzun iyileştirici özelliği olduğunu söylüyor. Peki biz büyüklerimizi dinleyeceğiz yoksa uzmanları mı?
#DondurmaLipödemin, bacaklarda bazen ise kollarda ama genellikle vücudun alt bölümünü etkileyen ve anormal şekilde yağ birikmesine neden olan metabolizma ile bağlantılı bir hastalık olduğunu söyleyen Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cenk Melikoğlu, ortalama olarak kadınların yüzde 11’ini etkileyen lipödemin, yağın kalça ve bacaklarda düzensiz dağılmasından dolayı görüntü bakımından rahatsız edici olabildiğini, ayrıca ağrı ve diğer sağlık problemlerine de neden olabildiğini söyledi.
#1Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Şifanın arandığı en kadim kaynaklardan biri hiç şüphesiz hala keşfedilmemiş sayısız türü bünyesinde barındıran bitkiler alemidir. Bugün fitoterapi olarak bilinen bitkilerle tedavi, bilimsel geçerliliği olan, kanıta dayalı bir tedavi yöntemi halini almıştır" dedi.
#Emine Erdoğan