Üniversitelerde ikinci öğretim kaldırıldı mı, sorusu YÖK açıklaması ile gündeme geldi. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim ile ilgili karar YÖK Başkanı Erol Özvar tarafından duyuruldu. Vakıf ve özel üniversitelerde ikinci öğretim kalktı mı? sorusu da öğrenim gören öğrenciler tarafından sorgulanmaya başlandı. Üniversitelerde öğleden sonra ve akşam için programlanan ders saatleri ile açılan bölümler ikinci öğretim olarak adlandırılmaktadır. Yükseköğretim Kurumları (YÖK) ikinci öğretim ile ilgili aldığı kararı açıkladı. İkinci öğretim kalktı mı? sorusu da bu gelişmenin ardından araştırılmaya başlandı. Peki, Üniversitelerde 2. öğretim kapatıldı mı? Üniversitelerde ikinci öğretim nedir, ne anlama geliyor, ne demek?
#İkinci Öğretim Kalktı MıÜniversitelerde ikinci öğretim kaldırıldı mı, sorusu YÖK açıklaması ile gündeme geldi. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim ile ilgili son dakika kararı YÖK Başkanı Erol Özvar tarafından duyuruldu. Vakıf ve özel üniversitelerde ikinci öğretim kalktı mı? sorusu da öğrenim gören öğrenciler tarafından sorgulanmaya başlandı. Üniversitelerde öğleden sonra ve akşam için programlanan ders saatleri ile açılan bölümler ikinci öğretim olarak adlandırılmaktadır. Yükseköğretim Kurumları (YÖK) ikinci öğretim ile ilgili aldığı kararı açıkladı. İkinci öğretim kalktı mı? sorusu da bu gelişmenin ardından araştırılmaya başlandı. Peki, Üniversitelerde 2. öğretim kapatıldı mı? Üniversitelerde ikinci öğretim nedir, ne anlama geliyor, ne demek?
#İkinci Öğretim Kalktı MıYKS tercihleri 27 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Tercih yapacak adaylar bu süreçte bazı detayları merak ediyor. Bunlardan biri de ikinci öğretim. Peki ikinci öğretim nedir? İkinci öğretim ders saatleri nasıldır? İşte detaylar...
#İkinci Öğretim NedirYükseköğretim Kurumları Sınavı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlandı ve tarcih tarihleri belli oldu. YKS tercih kılavuzunda bazı bölümler için yer alan 'ikinci öğretim" ibaresi, üniversiteli adaylarını meraklandırdı. Peki, ikinci öğretim nedir?
#İkinci ÖğretimYurt dışında eğitim alma hayali, öğrencilere küresel bakış açısı kazandırmak, yeni kültürler deneyimlemek ve kişisel ve akademik anlamda gelişim sağlamak gibi büyük fırsatlar sunar. Ancak bu süreç, karmaşık kararlar ve potansiyel zorluklarla doludur. Güvenilir bir eğitim danışmanıyla çalışmak, bu yolculuğu basitleştirmeye yardımcı olabilir, ancak bir danışmanda ne aramanız gerektiğini, yurt dışı eğitimdeki olası tuzakları ve öğrencilerin varış sonrasında ihtiyaç duyabileceği desteği anlamak çok önemlidir. İşte veliler ve öğrenciler için bu alanlarda yol göstermeye yönelik bir rehber.
#Yurt Dışı EğitimBirçok kişi beni arayarak Arnavutluk devleti tarafından desteklenen, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da bir Bektaşi Devleti’nin kurulacağına dair çeşitli haberler duyduklarını, bunun ne anlama geldiğini sordular.
#ArnavutlukHaksız tahrik indirimi genellikle cinayet faili erkeklere uygulanıyor. Doç. Dr. Eylem Ümit Atılgan’ın ‘Haksız Tahrik Bir Erkeklik Hakkı’ adlı kitabı bu konuya odaklanıyor. 1978 yılından itibaren indirimin uygulandığı binlerce davayı inceleyen Atılgan, 24 yıldır gündeminden düşmeyen maddeyi ve kadınların yaşadığı adaletsizliği anlattı.
#KadınYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, 2024-2025 akademik yılından itibaren yükseköğretim kurumları bünyesindeki ‘sınavsız ikinci üniversite’ kapsamındaki 5 program için yaş sınırı getirildi. Buna göre ‘çocuk gelişimi’, ‘felsefe’, ‘sosyoloji’, ‘tarih’ ve ‘Türk dili edebiyatı’ açık öğretim programlarına sadece 35 yaş ve üzeri lisans programı mezunları ikinci üniversite kapsamında kayıt yaptırabilecek.
#YÖKDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), üniversitelerin Birleşmiş Milletler’in (BM) 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacını (SKA) ilerletme çabalarını ölçen Etki Sıralaması 2024’ü yayımladı. Buna göre İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 34’üncü sırada yer alarak listedeki en iyi Türk üniversitesi oldu. Ardından 88’inci sırada Orta Doğu Teknik Üniversitesi yer aldı. Listede Türkiye 100 yükseköğretim kurumuyla yer alarak Hindistan’dan sonra en çok temsil edilen ikinci ülke oldu.
#Türkiye’Den İki Üniversite İlk 100’DeGazze’de yaşananları protesto etmek için ABD’deki üniversitelerde düzenlenen eylemlerde öğrencilerin ve hatta akademisyenlerin polisin sert müdahalesine maruz kalması ülkeyi adeta sarstı. ABD’den Avrupa’ya ve Türkiye’ye yayılan eylemleri Amerika’nın iki farklı üniversitesinde okuyan Türk öğrencilerle konuştuk.
#Gizem CoşkunardaSağlık teknolojileri alanındaki yenilikçi şirketlerden One Dose Health, Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri ile tıbbi ikinci görüş anlaşması imzaladı. One Dose Health Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyelerinden, hastalıklar hakkında bilimsel görüş beyanı sağlayabilecek.
#One Dose HealthProf. Dr. İlber Ortaylı, Trakya'daki yanlış sanayileşmenin çevre yıkımını beraberinde getirdiğini ve Balkan coğrafyasını bozduğunu belirterek, "Bu bölgedeki yerleşmenin ve sanayileşmenin şu anda yanlış olduğu anlaşılmaktadır. Sanayi kurulduğu anda o yıllarda, ondan sonraki birkaç 10 yıl içerisinde bir refah, canlılık getirebilir ama yarattığı sorunlar vardır. Bir müddet sonra ise lüzumsuz çöptür. İstanbul maalesef çevresi itibarıyla bunu yaşamaktadır. Böyle bir coğrafyanın ömrü kısa sanayi eserleriyle tahrip edilmesi, gelecek nesillere ve komşularımıza karşı bir sorumsuzluktur" ifadelerini kullandı.
#EDİRNEGıda sahtekârları akıl almaz yöntemlerle hile bulaştırdıkları zeytinyağı, peynir, yoğurt, kıyma, hurma gibi ürünlere bir yenisini ekledi. Şimdi sıra sirkede... Sentetik kimyasal ile sulandırılıp renk ve aroma maddesi eklenerek doğalmış gibi piyasaya sürülen ürünlere dikkat çeken uzmanlar tüketicileri uyarıyor. Satın alırken bunlara dikkat...
#Gıda SahtekarlığıBir süredir herkesin dilinde ‘pavyon’ var. Bunun sebebi yeni yayımlanmaya başlayan ‘İnci Taneleri’ dizisi, daha doğrusu dizide Dilber adlı bir konsomatrisi canlandıran Hazar Ergüçlü’nün yaptığı dans... Dans fenomen olurken Ergüçlü’nün giydiği elbise yok sattı. Herkes pavyonları merak ediyor, hatta pavyon dansı dersi alanlar var. Bu yüzden sosyal medyada linç edilenler de oldu çünkü bu mekânların acımasızlığının, o hayatın zorluklarının göz ardı edildiğini düşünen de çok.
#PavyonMeteoroloji Genel Müdürlüğü, aralarında İstanbul'un da bulunduğu 23 il için sarı kodlu uyarı yaptı Sabah saatlerinden itibaren megakentin bazı ilçelerinde kar, bazı ilçelerinde ise karla karışık yağmur görüldü. Öte yandan Meteoroloji, Marmara ve Batı Karadeniz'deki bazı iller için kuvvetli kar ve karla karışık yağmur uyarısı yaptı. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise İstanbul tahminini paylaştı. Şen, kent genelinde etkili olacak kar yağışı için tarih verdi. Tekirdağ ve Edirne'de bazı ilçelerde okullar tatil edildi. Çanakkale’nin tamamında taşımalı eğitime 1 gün ara verildi.
#KarGeçirdiği kalp krizi sonrası yapay kalp ile hayata tutunan Ferit Azimli'ye 6 yıl sonra beyin ölümü gerçekleşen milli boksör Görkem Kaynar'ın (24) kalbi nakledildi. Azimli, “Cihazın sesi olmadan kalbin atışını dinleyebilmek benim için mucize" ifadelerini kullandı.
#AntalyaGeçirdiği kalp krizi sonrası yapay kalp ile hayata tutunan Ferit Azimli'ye 6 yıl sonra beyin ölümü gerçekleşen milli boksör Görkem Kaynar'ın (24) kalbi nakledildi. Azimli, “Cihazın sesi olmadan kalbin atışını dinleyebilmek benim için mucize" ifadelerini kullandı.
#ANTALYAİsrail-Hamas krizi gölgesinde ABD’nin Harvard, Pensilvanya ve MIT üniversitelerinde anti semitizm iddiaları nedeniyle kriz yaşanıyor. Yahudi soykırımı karşısında net tavır almadığı gerekçesiyle Pensilvanya rektörü istifa etmek zorunda kaldı. Diğer iki rektör de baskı altında. Filistin yanlısı eylemcilerin üniversitelerde açtığı, İsrail’i yok sayan ‘Nehirden denize kadar özgürlük’ sloganı anti semitik bulunuyor.
#İsrailTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, "Acilen şimdi Gazze'de insani ateşkesin sağlanması ve bu anlamda da başta tıbbi malzemeler olmak üzere gerekli desteğin Gazze halkına gönderilmesi şarttır. Bu Müslümanlıkla ilgili bir mesele de değildir. Bu insanlıkla ilgili bir meseledir" dedi. Kurtulmuş, "Türkiye'nin varlığı, Türkiye'nin güçlü bir şekilde sözünü ifade etmesi, Türkiye'nin diplomatik çabalarıyla ümit ediyoruz ki Ortadoğu'da bugün yaşadığımız insanlık sorunu da geride kalacaktır" ifadelerini kullandı.
#Numan KurtulmuşÇok okuyor, dönemin düşünce dünyasını yakından takip ediyor. Okuduğu kitaplara notlar alıyor... Aynı zamanda yazıyor, defter tutuyor... Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi M. Şükrü Hanioğlu yeni yayımladığı ‘Atatürk Entelektüel Biyografi’ adlı çalışmasında Atatürk’ün entelektüel yanına odaklanıyor.
#ATATÜRKDopamin bağımlılığı ve dopamin diyeti kavramlarının önemi her geçen gün artıyor. Özellikle de sanal oyun bağımlılığı, çocukların en sık karşılaştığı sorunlardan biri olunca, bu iki kavram aileler tarafından oldukça fazla araştırılıyor. Gelin, bugün uzun yaz tatili sonrasında okula başlayacak çocuklarında dopamin bağımlılığı olup olmadığını düşünen ebeveynler için biraz bu konuyu mercek altına alalım.
#Dopamin2023 YKS sınavı AYT oturumunda çıkan Sefaretname türü sorusu adaylar tarafından merak konusu oldu. En çok zorlanılan sorulardan olduğu söylenen Sefaretname nedir, ne demek araştırmaları hız kazandı. Sefaretname edebiyat türü olmakla birlikte, Osmanlı Dönemi'ne dayanmaktadır. Peki, Sefaretname nedir, ne demek, örnekleri nelerdir? AYT sınavında çıkan Sefaretname türü Edebiyat sorusunun yanıtı!
#SefaretnameProjeleri ulusal ve uluslararası bazda alıp fonlar oluşturup müthiş işlere imza atan ve bugüne kadar duyduğunuz yardım amaçlı sürdürülebilir birçok organizasyonda adı geçen Ali Ercan Özgür ile bir araya geldim. ‘İhtiyaç Haritası’ndan ‘Bir Kira Bir Yuva’ya kadar binlerce insana kesintisiz yardımları ulaştırıyorlar. Partneri, yakından tanıdığınız Mert Fırat. Projeleri İngiltere’den bile talep görüyor. Yani ‘Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bu hafta beyni ile yüreği güzelliklerle dolu, değerli bir ismi daha ağırlamaktan mutluluk duyarız. ‘İlham olmaya devam’ diyoruz....
#Sponsorlu İçerik