Türkiye’nin doğa gündemindeki olumlu haberlere mercek tutuyoruz bu hafta. Dünyada sadece 46 kez görülen karabaşlı çulha ülkemizde halkalandı, takip ediliyor. Nadir canlılar kulaklı çöl toygarı Hatay’dan, çizgili sırtlan Manisa’dan selam veriyor. Yanan ormanları şenlendiren ayıgülleriyle yeni keşfedilen minicik sümbül de ‘hayat devam ediyor’ diyor...
#Kulaklı Çöl ToygarıUluslararsı İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporuna göre, Türkiye'nin çoğu bölgesinde kuraklık 10 kattan fazla artacak.Türkiye genelinde yağış oranlarının ciddi bir düşüş yaşamasından dolayı HES ve baraj gibi su kaynaklı elektrik santrallerinin de bu durumdan olumsuz etkileniyor olması, HES ve barajlara yönelik uyarıları yeniden akıllara getirdi. Kars-Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti üzerinde yapılması planlanan Tuzluca Barajı ve HES'in 252 kuş türünü barındıran Doğu Anadolu'daki en zengin kuş cennetini ve bölgedeki ekosistemi yok edeceğinden dolayı projenin uygulanmaktan vazgeçilmesi için mücadele veren KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, iklim değişikliği ve küresel ısınma yüzünden Türkiye'nin giderek artan büyük bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Mehmet ÇINAR ANTALYA (DHA)
#Doç. Dr. Şekercioğlu Kuraklık 10 Kat ArtacakTÜRKİYE'de ilk kez bir canlının kıtalararası göçü ve geri dönüşü başından sonuna kadar saat saat takip edildi. Ancak 'Iğdır', 'Aras' ve 'Arpaçay' adı verilen üç küçük akbabadan sadece 'Iğdır' dönerken, akbabalardan biri göç yolunda öldü diğeri ise vericisi bozulduğundan nerede olduğu bilinemiyor.
Kimi yiyecek aramak için ormandan çıkıp Kars’a gidiyor, kimi ‘göç ediyorum’ diye 18 ülke geziyor. Halkalama, uydu vericisi takılması gibi çalışmalar sayesinde artık birçok türün göç stratejisini, konaklama, kışı geçirme alanlarını, kaç yıl yaşadıklarını ve üreme süreçlerini biliyoruz. Üstelik bunu havada, karada ve suda yapabiliyor, onları yatak odalarına kadar takip edebiliyoruz. Pandemi nedeniyle biz gezemiyoruz belki ama başka canlıların yerkürenin tadını çıkardığını bilmek sevindirici. Siz hangisinin rotasını tercih ederdiniz?
#GazetehaberleriIĞDIR’da 258 kuş türünün kayıt altına alındığı Aras Nehri Kuş Cenneti’nin de olduğu Tuzluca İlçesi’nde akbaba katliamı doğaseverleri üzdü. Bölgede son bir haftada zehirlenmiş 7 akbaba bulundu. Akbabalardan 3’ü olay yerinde, 2’si yolda telef olurken, 2’si ise KuzeyDoğa Derneği görevlilerince kurtarıldı.
16 yaşında, TÜBİTAK’ın Matematik Kampı için gittiği Çanakkale’de bulduğu bir böceğin ismini merak etmesi Çağan Şekercioğlu’nun hayatını değiştirdi. Sorusu ABD’deki Harvard Üniversitesi’ne kadar ulaştı, merakı sayesinde bu okula tam bursla kabul edildi.