Son yıllarda arttığı belirtilen dışardan yiyecek, içecek tüketimi ve ev, işyeri gibi noktalara sipariş durumlarında kullanılan kaplarındaki tehlikelere dikkat çeken Prof. Dr. Vedat Göral, “Özellikle çocuklar, gençler, hamile bayanlar daha risk altında. Plastik tabaklar kullanılıyor, plastikler maalesef yemeğe geçiyor, biz de afiyetle yiyoruz. En tehlikelisi PFAS adı verilen kalıcı kimyasallar. Vücudumuz kimyasalların, plastiklerin saldırısı altında ileriki yıllarda bize hastalık olarak geri dönecek” ifadelerini kullandı.
#YemekTürkiye’nin yüksek teknolojili alanlardaki yenilikçi fikirleri TechAnkara Proje Pazarı’nda buluştu. Bu yıl 10’uncu kez düzenlenen TechAnkara Proje Pazarı, inovatif girişimler ile yatırımcıları bir araya getirdi. 10’uncu yılda jüri tarafından belirlenen 100 proje, ATO Congresium’da görücüye çıktı. 350 start-up’ın yatırımcılarla B2B görüşme gerçekleştirdiği etkinliğin açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptı.
#Techankara Proje PazarıKarın bölgesi, vücudumuzun kaburga bölgesinde bulunuyor. Bu bölgede ise, bazı nedenlerden dolayı bazı şişkinler meydana gelebilir. Yaygın bir şekilde görülen karın şişliğinin pek çok farklı nedeni vardır. Genellikle de gaz sorunlarından kaynaklanan karın şişliğinin çok daha farklı nedenleri de olabilir. Karın şişkinliğine iyi gelen hareketler nelerdir sizler için derledik.
#Karın ŞişliğiAnne adaylarının gebelik sürecinde her detay ile yakından ilgilenmesi gerekmektedir. Özellikle de hamilelik sürecinde meydana gelen değişimler çok merak ediliyor. Hamilelikte karın guruldama sesi gelmesi ve olması neden olur tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Yeme alışkanlıkları insanın metabolizmasını doğrudan etkiler. Bu nedenle kronik bir hale gelmiş kabızlık sorunu yaşıyorsanız hayatınızdan bazı yiyecek ve içecekleri uzaklaştırmanız gerekebilir. Özellikle de gazlı içecek çok tüketen kişilerin en merak ettiği konular arasında ise, Kola kabız mı yapar yoksa ishal mi tüm detayları ile derledik.
Çocuk olmasına niyetlenen her çiftin ilk ilişkide bunu başarma şansı çok azdır. Böyle bir beklenti içine girilmemeli. Korunmayı bıraktıktan sonra gebelik görülmesi sıklıkla birkaç ay alır. Bir yıl geçmesine rağmen çocukları olmayan çiftlerin oranı %15’tir, yani yaklaşık her on çiftten 1 ya da 2’sinde gebelik görülmez. Bir diğer ifadeyle, çoğu çiftin bir yıl içinde çocuğu olacaktır, endişe etmeyin. Olmaması durumunda bir tedavi arayışına girilebilir. Peki, gebelik olsun diye sadece beklemek yeterli mi yoksa bazı önlemler de alınmalı mı? Tabii ki sperm kalitesini bozacak bir durum söz konusu ise bundan kaçınmak kaliteli bir sperm çıkışı için çok önemlidir.
#KısırlıkBulaşma oranı yüksek Omicron varyantı akılları karıştırıyor. Hastaneye yatışlar daha az olsa da her gün 100 binlerce kişinin karantinaya girmek zorunda kalması ekonomileri tehdit ediyor. Afrika’dan seyahat yasaklarını kaldıran ABD karantina süresini azaltırken Çin tedbirleri katılaştırdı. ABD, İngiltere ve Fransa'dan gelen vaka sayıları ise salgında bugüne kadar görülmemiş bir rekor kırılmasına sebep oldu.
#OmikronDünyada her yıl 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü olarak kutlanıyor. 1924’te Birinci Uluslararası Tasarruf Kongresi’nde kabul edilen Dünya Tasarruf Günü’nde tasarrufun önemine dikkat çekilerek bireyler bilinçlendiriliyor. Elektrik tedarikçileri karşılaştırma ve değiştirme sitesi encazip.com da, Dünya Tasarruf Günü vesilesiyle elektrik kullanımında fayda sağlayacak tasarruf önerilerinde bulundu.
#Elektrik FaturasıBrokoli, insan sağlığı için faydalı olan besinlerin başında geliyor. Düzenli olarak tüketildiğinde tansiyondan diyabete pek çok rahatsızlığı önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca vitamin ve mineral yönünden de oldukça zengin bir besin. Peki brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli tüketirken dikkat edilmesi gerekenler...
#BrokoliTÜRKİYE'de özellikle son dönemlerde asitli içeceklerin tüketiminin arttığını dile getiren uzmanlar, asit yoğunluğu yüksek olan gazlı içeceklerin uzun vadede kişiyi ölüme kadar sürükleyebileceğini söyledi. Diyetisyen Gözde Güzelcan, "Kemik kırılganlığına ve kemik deformasyonuna neden olarak kemik erimesi gibi hastalıklara sebebiyet veriyor" dedi.
#Diyetisyen Gözde GüzelcanHer bireyin sağlıklı ve dengeli beslenmesi, sağlıklı bir yaşam için gerekliliktir. Beslenmenin ve yaşam tarzının gebelik üzerine etkileri günümüzde net olarak bilinmektedir. Bu nedenle özellikle gebe olan kadınlar ve gebelik planlayan çiftler için beslenme daha da önemlidir. Tüp bebek tedavisi gören hastalarda tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri de beslenme şeklidir. Aşağıda kısırlık problemi olan ya da tüp bebek tedavisi gören hastalarının bilmesi gereken beslenmeyle ilgili ipuçlarından bahsedeceğim.
#Tüp BebekSağlık Bakanlığı verilerine göre kolorektal kanserlerin (kalın bağırsak ve rektum bölgelerinde ortaya çıkan kanser) Türkiye’de en çok görülen ilk 5 kanser türü arasında yer aldığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Atasoy, "Araştırmalara göre kolon kanseri vakalarının yüzde 90'ı 50 yaşın üzerinde. Bu nedenle 45 yaşından itibaren bireyler her yıl mutlaka kolonoskopiyle kontrollerini yaptırmalı" uyarısında bulundu.
#Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Deniz AtasoyÖzel ve önemli günlerimizden olan bayramlarda günlük beslenme alışkanlıklarının genellikle dışına çıkılıyor. Tatlı ve çikolata tüketimi artarken, aşırı yemek yemek ayrıca çay, kahve ve gazlı içecek tüketimi de oldukça artabiliyor. Kurban bayramında beslenme önerilerini Diyetisyen Şeyma Yılmaz anlatıyor.
#Kurbanbayrami2020Covid 19 pandemisinde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamızda sağlıklı beslenmenin kilit rol oynadığını artık hepimiz biliyoruz. İşte bu noktada çoğumuzun zihnine şu soru takılıyor: Ramazan’da vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein gibi besin öğelerine daha fazla ihtiyacımız var mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan sağlığımız üzerinde yaşamsal öneme sahip olan bu besin öğelerini ramazanda daha fazla almamız gerekmediğini belirterek, “Ancak oruç tutarken öğün sayısı azaldığı için yeterli besin çeşitliliği sağlanamazsa vücutta vitamin ve mineral kayıpları oluşabilir. Bu nedenle sahur ve iftardan oluşan 2 ana öğüne ek olarak, iftardan sonra mutlaka 1 ara öğün yapılmalı. Yaklaşık 14-15 saat süren uzun açlık sıvı dengesini de değiştirdiği için bu dönemde yeterli sıvı alımı da çok önemli. Dolayısıyla her gün iftar ile sahur arasında 2-2,5 litre su içmek gerekiyor” diyor.
#İftarKimi zaman ses kısıklığı kimi zaman da öksürükle kendini belli edebilen reflü, toplumumuzda sık rastlanan sindirim sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, reflü söz konusuysa beslenme nasıl olmalı? Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, reflü ile baş etmek için önerilerde bulundu.
#Sağlıklı BeslenmeYılbaşını evlerinde ya da dışarıda özenli sofralar eşliğinde karşılayanlar, aşırı yemek ve içecek tüketimi nedeniyle yılın ilk gününde şişkinlik ve hazımsızlık gibi mide problemleri yaşayabiliyor. Yılbaşının ertesi günü tartıya yansıyan fazla kilolar ise büyük ölçüde o akşam yenilen tuzlu yemekler, fazla kırmızı et, yağlı soslar veya alkol tüketimi sonucu oluşan ödemden kaynaklanıyor.Fazla tüketilen her gıdayı ise kısa sürede telafi etmek mümkün olabiliyor.
#Yılın İlk GünüÇoğumuz işlenmiş şekerin zararını kabul ettik. Ancak bazılarımız tatlı krizine girince yapay tatlandırıcı içeren ürünlere yöneliyor. Bu gıdalar o krizleri ekstra kalorisiz tatmin ediyor. Ancak bunları tüketmek kişinin hemen işlenmiş şekerli bir şeye koşmasına sebep olabiliyor. Ayrıca yapay tatlandırıcılardan gelen tadın hücrelere daha fazla şeker taşınmasına yol açabileceği öne sürülüyor. Bu da kilo alımı ve tip 2 diyabet riskinin artması demek.
#SAĞLIK